Иманярската мафия има апетити към хижа „Амбарица”?

* От едноименното туристическо дружество в Троян обвиниха новите наематели в самоуправство, а БТС – в насаждане на безнаказаност и смут в обществото * Жалба до президента, премиера,
 вътрешния министър и омбудсмана
Гореща тема
Генадий Богданов, д-р Красимир Гунешки и Георги Андреев в редакцията на Т21, 21 март 2013 г.
ТРИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ на Туристическо дружество „Амбарица” (Троян) - дългогодишния стопанин на хижа „Амбарица”, потърсиха Т21, за да обяснят своята позиция по спора/сблъсъка за този най-атрактивен някога туристически обект в Троянския Балкан; припомняме  - отскоро хижата има нови стопани, троянката Емилия Гатева и нейната фирма „Соло” ООД, подписали на 18 май 2012 г. договор за наем със собственика Български туристически съюз (БТС), преподписан в началото на тази година. Тримата представители на ТД „Амбарица” бяха председателят на Контролния съвет (КС) на ТД „Амбарица” Генадий Богданов и членовете на КС д-р Красимир Гунешки и Георги Андреев. Тук трябва да поясним, че на няколко пъти вече на страниците на Т21 (печатното издание и сайта) давахме думата на г-жа Гатева, като имахме желанието да чуем и другата гледна точка – на председателя на ТД „Амбарица” инж. Дилян Енкин и секретаря на дружеството Иван Ненов, но те мълчаха, мълчат и в момента. 

Безсрочният договор с ТД "Амбарица"
КАКВО НИ КАЗАХА г-н Богданов, г-н Андреев и д-р Гунешки? Според тях, което било и официалната позиция на ТД „Амбарица”, договорът на БТС с новия наемател („Соло” ООД и Емилия Гатева) бил подписан зад гърба им, без да бъдат уведомени (макар да бе подхвърлено, че председателят инж. Енкин е знаел какво става, но не е предупредил дружеството?!). И по-важното – без да се вземе предвид, че ТД „Амбарица” има безсрочен договор за стопанисване на хижа „Амбарица”, подписан на 14 януари 2006 г. от настоящия председател на БТС Костадин Паскалев; което, според тях, прави незаконосъобразен последващия договор със „Соло” ООД и Емилия Гатева и това ще бъде доказано в съда.

ОБВИНЕНИЯТА, че ТД „Амбарица” не е правило и представяло в БТС финансови отчети за дейността си, което пък пораждало съмнения за злоупотреби със субсидиите за хижа „Амбарица” (общински и държавни), били долнопробна клевета. Още повече че клеветата била опровергана от самата Емилия Гатева в статията й „Предизвестено мълчание” в Т21. Как така ни обвиняват, че нямаме отчети, а във въпросния материал на Гатева бяха публикувани отчетите ни, риторично попитаха тримата. А председателят на КС г-н Богданов бе категоричен, че ТД „Амбарица” всяка година е представяло финансовите си отчети в БТС.

ОСТРО БЕ ОСПОРЕН и начинът, по който на 12 май 2013 г. група от БТС, водена от отговорника за хижарската дейност Йордан Йорданов, е въвела Емилия Гатева и нейните хора в хижа „Амбарица”. Според представителите на ТД „Амбарица” приемо-предаването е трябвало да стане в присъствието на хижаря Дончо Петров, а той не е бил на хижата и в негово отсъствие срязали катинара на входната врата и проникнали вътре. „Това нахлуване издава нечисти намерения”, коментира г-н Богданов, който от свое име в качеството си на председател на КС на ТД „Амбарица” е изпратил жалба до множество институции: началника на РУП – Троян, началника на ОДП – Ловеч, вътрешния министър, окръжния прокурор, президента на Р България, министър-председателя и националния омбудсман.

Хижа "Амбарица" в момента
В ЖАЛБАТА СЕ ТВЪРДИ, че на 14 март т.г. хижарят Дончо Петров е подал сигнал, че „в негово отсъствие хижа „Амбарица” е разбита и в нея има самонастанили се лица”. По-нататък в документа се разказва, че на 16 март т.г. тричленна комисия от ТД „Амбарица” в състав Генадий Богданов, председател на КС и членовете на КС Георги Андреев и Ивайло Колев пристигнала на обекта и установила, че „вратите в хижата са разбити”, а заварените лица Емилия Гатева и Калин Кирилов им заявили, че са „в правото си да пребивават в хижата”. На място се установило също, че без ТД „Амбарица” да е уведомено и без присъствието на материално-отговорното лице Дончо Петров е направен приемно-предавателен протокол.

Заповедта за приемане-предаване от 27 февруари
„ДЪЛГОТРАЙНИТЕ и малотрайните материални активи са собственост на ТД „Амбарица” и не  подлежат на приемо-предаване на трети лица”, се твърди в жалбата на г-н Богданов. Разяснява се също, че нито от Областната управа, нито от БТС са уведомили дружеството за тези действия, които „нанасят щети на повереното ни дружество и по смисъла на закона представляват престъпление”. Отправя се и обвинение към БТС, че по този начин „създава смут в обществото и насажда безнаказаност”. В разговора ни бе споделено и това, че на място Гатева и нейните хора не представили договор за наем, а оправдали нахлуването си в хижата с някаква заповед с дата 27 февруари 2013 г., подписана от Венцислав Удев и нареждаща „да се извърши приемане-предаване имуществото на хижа „Амбарица”?!

ТРИМАТА ПРЕДСТАВИТЕЛИ на ТД „Амбарица” изтъкнаха пред Т21 и друг, според тях, скандален факт. В акт №1536 от 2003 г. за държавна публична собственост на хижа „Амбарица” (недвижим имот от две сгради, два склада, трафопост и тоалетна в землището на с. Черни Осъм) за новата сграда е обявена застроена площ 372 кв. м, а за старата – 102 кв. м. А в акт №2767 от 2013 г., представен от новите наематели, същите две сгради са вписани със застроена площ съответно 249 кв. м и 93 кв. м. Разминаване, което е подозрително, смятат от ТД „Амбарица”. 

В КРАЯ НА РАЗГОВОРА зададохме основния въпрос – какво се крие зад този конфликт. „Интересите на иманярската мафия, а не е изключено апетити да има и секретарят на БТС Венцислав Удев, около когото има и други подобни скандали в страната”, категоричен бе Георги Андреев. „Мисля, че Емилия Гатева я използват като маша и тя не усеща какво се случва и че се готви нечиста приватизация”, допълни г-н Андреев, който допуска, че подобен сценарий ще се разиграе и за другия обект, стопанисван от ТД „Амбарица” – туристическия дом „Никола Габърски” над Троян. Тук обаче бе наложително да попитаме защо и хижата, и туристическият дом сега са в такова окаяно състояние и не е ли промяната в името на възраждането им и по-нормалното стопанисване. „Хижата е непечеливш обект, едно време, когато държавата даваше много пари, нещата се връзваха. Сега е невъзможно и аз не мога да си представя кой би инвестирал някакви пари горе, ако няма някакви скрити цели”, обобщи г-н Андреев. Но за туристическия дом отговор не получихме. Попитахме и за дългогодишния хижар Дончо, прочул се с негостоприемността си и създал допълнителен лош имиж на хижа „Амбарица”; отговорът – от няколко години търсехме друг хижар, пускахме и обяви, но нямаше кандидати.  

НА ФИНАЛА на разговора ни д-р Гунешки, който е планинар от години и има над 100 изкачвания на хижа „Амбарица”, сподели, че трябва да се организира широк обществен форум на троянските туристи, който би дал отговор на много въпроси и би помогнал да се намери верният път (не се разбра обаче, дали ТД „Амбарица” възнамерява да организира подобен форум – бел. Т21). Според д-р Гунешки създаването на ново второ троянско туристическо дружество, каквито обявления вече има, не е добър ход и допълнително ще разедини и противопостави местната туристическа общност.

Т21

Още по темата:

42 коментара:

Анонимен каза...

Хубавци!

Бай Иван каза...

Ама баш.

Анонимен каза...

А те като представители на въпросната мафия ли се явяват?

Анонимен каза...

Хаха, Гунешки турист! Енкин- турист!

Анонимен каза...

Ма ако не могат да разделят,квото там делят, да им пратя една маймунка от село трапчанско.Така бързо ще оправи нещата,че няма да личи,че е имало хижа (:

Анонимен каза...

гунешки,ти ако си растение явно ще си мерудия!как не си се сетил да уведомиш и папата за проблема!

Анонимен каза...

БТС е собственик на хижата и има право да я отдаде на когото реши. Видях предишния договор с ТД "Амбарица" и там има клауза,че договорът може да бъде "едностранно" прекратен, ако хижата не се стопанисва както трябва. Тоест, БТС прекратява договорът с ТД "Амбарица" и сключва нов договор с новата фирма. Въпросът обаче към тия хубавци: защо като сте толкоз загрижени за хижата и за туристическата дейност в общината, истинските туристи избягаха от вас и създават ново туристическо дружество? Има нещо гнило в Дания и хич не ви е виновна Емилия! И къде ви е председателя Енкин, защо се крие в миша дупка? А Гунешки понеже оправи политиката, сега ще оправя и туризма!?!

Анонимен каза...

Тримата глупаци ни занимават с глупости на търкалета.Сагата не е от ден и два с тая хижа, с договори, с писма уведомителни и т.н.. Правят се на изненадани и ощетени понеже не знаели.Глупаци, келепира свърши.

Анонимен каза...

Гошо тъпото и той там.

Анонимен каза...

Дайте шанс на Гатева! Видяхме ви през годините колко можете! Писна ни от вашите подозрения, най-подозрителен в тоя град е вашия председател Дилян Енкин!

Анонимен каза...

Късно е,чада мои,мно-о-о-о-о-го късно!Мандалото хлопна,маските паднаха.Е,някои/на втората снимка/ ползват тъмни очила наместо домино - всуе..
Поздрави на Ненов и Енкин!

Анонимен каза...

само чуйте за какво става въпрос: търсили хижар,не намерили, но сега като се намери пак не става

Анонимен каза...

Докторе,а посмали малко,де,че ти си прекарал повече време на Амбарица от Гечо и Дана,че и от Пеевски даже....

иван иванов каза...

Гошо дебелия, какво търси там,тоя наглец!?

Анонимен каза...

Пак дърво, а такива надежди имах, шест седалков лифт с подгряване, две писти отстрани, нов рактрак...

Анонимен каза...

Тука има , тука нема! Но нас туристите ни интересува ако тръгнем в петък за Амбарица или Хайдушка песен има ли кой да ни посрещне ? Туй е въпроса сега. Кой ще ни отговори?

Анонимен каза...

Каква е тази жена - Емилия Гатева?

Анонимен каза...

По подобен начин е била разбита и хижа "Хайдушка песен".Разликата е в това,че групата нахлули чрез взлом в хижата са причинили доста имуществени щети като:Разрязана блиндирана врата,pазрушено барбекю-тип пещ в столовата на хижата,разрушена конструкция пред входа на хижата,направена по проект (“По пътя към еделвайса”) и още куп причинени щети.

Надявахме се за ново,по-добро начало на новите владетели...

Анонимен каза...

16-ти на Xайдушка песен не ти препоръчвам сега да ходиш,всичко е възможно сега там

Анонимен каза...

Отново стана като онази поговорка "Крадеца вика Дръжте крадеца" защото няма по големи иманяри от тия Черноосъмски разбойници и бракониери.

Анонимен каза...

Тия са ясни...Успех на Емилия!!!!!

Анонимен каза...

Коя е тази Емилия?

Анонимен каза...

Аз пък съм меракалия да разгърна задника тоя Гунешки (д-р),та да видя с колко дупки е,като смуче от толкова много места.То не беше в политиката,то не беше съветник,пръв приятел със "управителят "на нацията ни дОГАН,накупил на различни места апетитни имоти и още знайни и не знайни облаги, а сега се напъчил и туризма ще оправя,явно е имало келепир щом се заврял и там...!!! Затова сме на това дередже защото такива капуши като стоматолога,милиционера и инженера нямат наядане, а овчия народ(троянски) ги търпи........нацията се вдигна и помете правителството,ние не можем да изхвърлим троянските "монополи" веднъж за винаги, а ги търпим да дерибействат на наш гръб вече 23 години..!!!!!!....от Автомат Калашников -гр.Троян

Анонимен каза...

Лично аз никога не съм срещала Гунешки в планината така че ще го помоля да качи поне снимка от някой връх за да ме опровергае.

Анонимен каза...

Георги е иманяр затова го е страх да не му изровят иманетата, бяха превърнали хижата в бащиния

Анонимен каза...

Няма и да го срещнеш - той доктора затова си има кабинет....Няма лошо!Лошото идва,когато човек се пъне да се занимава с неща,които не са за него - политика,туризъм....
Само се чудя дали Енкин се смее на ум или на глас като им гпеда изпълненията на "тримата тенори"?

Анонимен каза...

Едно интервю с Венцислав Удев на което си противоречи със ситуацията сега!!!!

Да не би техният аргумент да бъде, че държавата няма пари да ги стопанисва и затова да дадат право на областния управител или по места да ги отдават на когото решат, за да се спести разход?

Всички хижи в България работят. Ако имате предвид стадиони, игрища и други площадки, които са изчезнали от картата на България, това е друг проблем. Но нашите хижи, щом като няма пари, ние разбира се, сме правили много постъпки за тази работа.

За последните три години не сте получавали пари за поддръжката им.

И преди това сме имали такива периоди - от 1992 до 2003 г. например, и пак сме оцелели, защото поддържаме хижите с много доброволен труд и много ентусиазъм. Имаме актив. Дори сме имали случаи, когато няма приходи и не можем да поддържаме заплата на хижар, се организира дежурство от самите клубове. До ден днешен това го правим. Три години нямаме пари и предполагам, че в следващите три може пак да нямаме. Но хижите ще си бъдат хижи и нито една от тях няма да бъде загубена, защото ние умеем да си пазим собствеността.

Анонимен каза...

Спокойно 16ти пешкира ще оберат псевдо председателя Т.П. .и М.Х.,кaто втория е разрязал блиндираната врата.

Анонимен каза...

Пак питам : - Утре имам намерение да тръгна към Планината, 19-ти благодаря , че ми отговори , да не тръгвам за "Хайдушка песен", явно там положението не е подходящо за туристи ...?!" А на "Амбарица" как е,има ли кой да ни посрещне ?"

Анонимен каза...

От написаното по - горе не става ясно като каква пребивава на хижа Амбарица,Емилия Гатева - като хижар или като член на комисия към БТС? Според заповедта на г-н Удев,тя е само член на комисия към БТС и нищо повече. От кого от ТД "Амбарица" е приела имуществото и хижата? Кой го е приел - тя или БТС?... Абе много неясни неща има...

Анонимен каза...

7ми хижата е собственост на държавата,и БТС няма право да отдава под наем обекти на 3ти лица,Ако видите договора на Гатева,не това на снимката от предишните статий,защото не е побликуван гърба на документа,а там пише че; СОЛО; трябва да плаща наем на ТД Амбарица,НЕ НА БТС.

Анонимен каза...

А какво е положението с хижа Хайдушка песен?

Анонимен каза...

ЗАПОВЯДВАМ

ДОНЧО ПЕТРОВ

да се яви незабавно на х.Амбарица и да си поеме задълженията !!!

Зповедта е издадена от 23-а туристи обичащи х.АМБАРИЦА И ХАРЕСВАЩИ хижаря Дончо

Анонимен каза...

Какви туристи какви 5 лв.бе нали редовните членове на дружеството нямат 23?

Анонимен каза...

34-НАРКОМАНОВ,нас не ни вълнува дружеството...
ние искаме като ходим на х.амбарица да ни посреща гостоприемния хижар Дончо!

Анонимен каза...

Други пък не искаме да ни посреща пияния като мотика и зъл хижар бай Дончо.Де си, Гечооо, де си, лельо Данооо!!!!!

Анонимен каза...

и аз искам Тодор Живков да ни управлява
ама не става

Анонимен каза...

Какви сте тук беееееееееее ? Провалихте ми уекенда , никой не знае какво е горе на "Амбарица" , на "Хайдушка песен", само тук сте сила , нали никой ви не вижда , господа и госпожи "Никой"?!"
Къде да ходим на хижа в Троянския балкан ?

Анонимен каза...

38- ми, ходете на Амбарица, хижата работи, има кой да ви посрещне

Анонимен каза...

Познавам лично д-р Гунешки и искам да кажа ,че е уникален човек с много добро сърце и не би се занимавал с користни действия.

Анонимен каза...

А тия тримцата,от снимката, от коя МАФИЯ са???

Анонимен каза...

Хора знае ли някой дали още ходят с мотори АТВ-та на хижата. Бях там веднъж и като бръмнаха 20 мотора и атв и като замириса на изгорели газове , пикая ти на туризма. Кога от Централен балкан ще си изпълнят задълженията веднъж за винаги да спрат тея мотори и атв. Знае ли някой как стоят работите. Аз подадох сигнал даже и до МОСВ писах. Отговориха ми , че в най скоро време ще понат да конфискуват МПС-та незаконно навлезли в територията им в акции съвместно с МВР, но дали това се случва не знам.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |