В Орешак - юбилейният 20-ти Празник на сливата и троянската сливова

* Ще го бъде - многото настроение, креативност, стил го доказват

Юбилейният 20-ти Празник на сливата и троянската сливова се проведе на мястото, където се роди през 1992 г. - Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак, 22-23 септември. А случилото се доказва, че сливаро-ракиджийското ни шоу, което е имало и спадове, и силни моменти, ще го бъде - многото настроение, креативност, стил го доказват. Многото приятели и гости от близо и далеч - също. 
По-долу ще се опитаме да ви представим юбиляря в снимки. 

Сред множеството, което се трупаше пред грънчарницата на открито на един от известните и ценени троянски керамици - Румен Георгиев, забелязахме бившия директор на Музея на занаятите в Троян Тотьо Тотевски. Една важна вметка - г-н Тотевски и колегата му от Изложението (тогава Панаир на занаятите) Стоян Стоянов са инциаторите за създаването на Празника на сливата и троянската сливова.

Друг много важен човек в по-новата история на Празника - кулинарният спец и преподавател в професионалната паралелка по туризъм в троянското СОУ "Васил Левски" инж. Иванка Църова. И този път г-жа Църова бе шеф на журито в конкурса за най-добро мезе за сливова и най-добър деликатес със сливи.

Само седем (7), по-малко от други години, бяха елексирите, участващи в конкурса за най-добра домашна сливова. Само седем, но какви - който е опитал, знае.



Нашенското (троянско) "сватбарско жито", "качамак по орешашки" и печени сливи - две местни кулинарки събраха очите на публиката с тези кулинарни шедьоври и пред техния "щанд" тълпата не намаляваше. И всеки можеше да опита, при това - безплатно.


Познати гости - потомственият троянски керамик Николай Йовков, една от емблемите на Изложението, заедно със съпругата си Мая и двете им внучки близначки.





И сега - четири снимки за магията на "Кайзера", а многото думи са излишни. Едно голямо "Браво!" казва всичко!

 





















































 Камерата на "Канал 1" бе особено любопитна.












А "гвоздеят" на сцената бе Наско Стефанов - вокалистът на емблематичната за 80-те група "Импулс"; който, разбира се, изпя и неувяхващия си хит "Ако ти си отидеш за миг". Наско и съпругата му - Милена Димова, тя пък бе водеща на празника, са половин орешачани и много често са на вилата си недалеч от Изложението.

Т21
Начало

Още по темата:

      2 коментара:

      Иванко каза...

      Наздраве на всички!
      Хубав празник.Жалко, че съм далече от Троян.

      Анонимен каза...

      Много хубаво беше!

      Публикуване на коментар

      Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
      (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

       

      ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |