Одисеята „Хижа „Амбарица” (2)

* Ръководството на дружеството не иска да освободи хижата, а хижарят Дончо заплашва, че ще я запали, но няма да я напусне
 * Надявам се някой ден прокуратурата да се осмели да разгледа доказателствата за финансовите нарушения на ръководството

Тема с продължение

За няколко месеца през това лято (2012 г.) съсипаната и разрушена до основи хижа „Яворова лъка” бе върната към живот. Вълшебство нямаше – просто обектът попадна в ръцете на амбициозен и кадърен наемател, който направи каквото трябва (инвестиции, организация, отношение). Защо близката хижа „Амбарица” – една от най-прочутите и обичани някога български хижи, перлата на Троянския Балкан, „Старопланинският дворец”, както я наричаха преди години – тъне в занемара, туристите я заобикалят, а форумите в интернет се пълнят с гневни коментари?! Отговорът е съвсем прост – защото досегашният стопанин, троянското Туристическо дружество „Амбарица”, не се справя със задачата. Защо обаче от дружеството не допускат наемателя, подписал преди половин година договор с принципала на хижата – Българския туристически съюз (БТС), не е съвсем ясно. И остават подозренията за нещо нечисто и нечестно.

По-долу четете разказа на Емилия Гатева – известната пещернячка и собственичка на фирмата наемател, за одисеята около хижа „Амбарица”. В първата част на материала научихме предисторията на проблема, сега директно се назовават причините, конкретните виновниците и кой в момента е спирачка пред законността. Т21 

(продължение)

ИМА СИТУАЦИИ, в които на човек му е трудно да запази добрия тон, колкото и да се опитва. А когато става дума за явно нарушаване на закони или задължения от страна на самата държавна власт, тогава протестът става здравословна реакция срещу несправедливостта. Затова ще си позволя да разкажа за ситуацията около хижа „Амбарица”, за работата на туристическото дружество в Троян и за отношението на областната администрация в Ловеч към проблемите без да спазвам добрия тон. Защото за тази ненормална ситуация няма меки думи.

ОТ СЕДЕМ МЕСЕЦА има нов договор за наем на хижа „Амбарица”, а старият стопанин - Туристическо дружество „Амбарица” (Троян), не иска да напусне хижата. Договорът за стопанисване на хижата между дружеството и Български туристически съюз (БТС) бе прекратен поради допускане на безстопанственост и нехайство по отношение на наложителни текущи ремонти. С прекратяването на договора дружеството няма право да стопанисва обекта, няма право на субсидии за хижата, вероятно няма право да взима и пари за нощувки там. Но ръководството на дружеството не иска да освободи хижата, а хижарят Дончо заплашва, че ще я запали, но няма да я напусне.

ЗАЕДНО С БТС няколко месеца узаконявахме хижата, платихме даже и първия данък сгради. Но аз и колегите ми като нови стопани на хижата не можем да влезем във владение. Единствено със заповед на областния управител Ваня Събчева и с помощта на органите на реда е възможно хижата принудително да бъде освободена, тъй като тя е публична държавна собственост и с този вид имоти се разпорежда Областната управа. БТС моли за съдействие, но ресорният зам.-областен управител Сашо Данков отлага издаването на тази заповед. Каква е причината за това отлагане - не става ясно.

ДАЛИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ политическото влияние на Дилян Енкин, председателя на Туристическо дружество „Амбарица” (Троян), е по-силно от закона? Дълги години дружеството се управлява от тандема Иван Ненов – секретар, и Дилян Енкин - председател. През тези години те съсипаха всичко, направено дотогава и разгониха туристите от дружеството. Преди години в подобен период на предаване на хижа „Яворова лъка” Ненов разграби и остави хижата да се руши. Затворен бе за туристите и туристическият дом „Никола Габърски” в местността Къпинчо над Троян. През годините троянските туристи и планинари се опитваха да направят промяна в ръководството на дружеството, но точно влиянието на Енкин, който доста време бе и кмет на Троян, спираше всеки опит и всяваше страх. Надявам се някой ден прокуратурата да се осмели да разгледа доказателствата за финасовите нарушения на ръководството на дружеството. А такива има предостатъчно!

ПРЕЗ 2012 Г. Туристическо дружество „Амбарица”имаше своята 100-годишина, но нямаше кой да отбележи този сериозен юбилей. За други дружества подобно нещо е повод за празник, тук, за троянци, беше повод за панихида. Вярвам, че след това поредно доказателство колко не им пука на тези двамата (Енкин и Ненов) за съдбата на дружеството, туристите в Троянския край ще се обединят и ще изберат ново ръководство. Все пак според закона за юридическите лица с нестопанска цел това дружество е за и на всички нас.

А ЗА ХИЖАТА... остава ни да се надяваме, че Дончо няма да  я запали, когато е на бутилка ракия, и че Областната управа ще събере смелост да приложи разпоредбите на Закона за държавната собственост. За да спасим заедно емблематичната за Троянския край и за Стара планина хижа „Амбарица”!

33 коментара:

Анонимен каза...

Къде е ПРОКУРАТУРАТА на Троян!!!Господин Аргиров свършете си работата!

Анонимен каза...

"БТС моли за съдействие, но ресорният зам.-областен управител Сашо Данков отлага издаването на тази заповед. Каква е причината за това отлагане - не става ясно."

Анонимен каза...

Господин Аргиров, НАЗДРАВЕ!

Анонимен каза...

колкото и налудничаво да звучи май запалването на хижата не е чак толкова лош вариант.по-добре ужасен край(и ново начало) отколкото ужас без край

Анонимен каза...

Какво да се очаква от Сашо Данков, явно Иванчо му е броил достатъчно, че да спира промяната. Щото ако ако махнат Иван както направиха в Чифлик, прокуратурата няма да смогне да изброи всичките му престъпления и крадене на пари.

Анонимен каза...

Ех, какво беше на тази хижа.. вижда се от снимката- ток, влекове, хора, невероятните хижари Дана и Гечо... а сега разруха и пияницата Дончо. Някой знае ли от коя година е снимката?

Анонимен каза...

Сашо Данков е спирачка на всичко, освен на паричния поток към джоба му :))))

Анонимен каза...

Я как се навързаха свинските черва: Енкин, Ненов, Данков....има сигурно и продължение.

Анонимен каза...

Хайдеее, наддаването за хижата започна и не се бавете, че на Сашо му остават още няколко месеца властване. И да сте щедри, че мизата му е висока

Анонимен каза...

Е 8 -ми, забрави Акимов

Анонимен каза...

Това е коментар под инфото за кончината на Гечо
12. Донка Михайлова каза...
Бог да го прости! Той е част от най-незабравимите ми детски спомени. Неподправен, суров и истински! Чаят на леля Дана, пулсът ми, който се усещаше в гърлото от последното изкачване преди хижата и неговият хем строг, хем нежен поглед са нещата, които винаги ще нося със себе си...
Значи Донка е ходила на Амбарица, знае какво е било тогава, има незабравими спомени от там. Знае какво отнема Енкин сега от троянските деца и туристи, но партийната й дисциплина е по силна и от човещината.. Това ако не е най-силното доказателство за истинската Донка която си избрахме за кмет, популистка която е движена от партийни поръчения, лееща кухи сладки приказчици колко е отговорна за Троян.. Дали до края на мандата ще има кой да й вярва?

Анонимен каза...

Браво на Дончо! За това от БТС го и направиха заслужил хижар - хахаха

Анонимен каза...

11-ти, Донка Михайлова е безгласна буква. Не притежава качества за ръководител. Няма и коража да го прави.Гечев и Акимов я водят за носа. Избрахме я за да махнем Акимов, който за разлика от Енкин не знае как се "усвояват" средства и е лъснал и цъфнал. Въпрос на време е да паднат ГЕРБ от власт и да го нагъзи прокуратурата.Нито на Енкин, нито на Ненов, нито на Данков им пука за троянските деца , за туристическото дружество или за хижата Амбарица. Виж когато става въпрос за пари нещата са съвсем други. И в този смисъл ако видите, че Сашо Данков скача от последния етаж на областната управа, не се колебайте и скачайте и Вие-има далавера!

Анонимен каза...

Бе що не пишете едно писмо до Бойко Борисов, нали той ги назначава тия областните, единия областен изхвърча, време е и за Сашо.

Анонимен каза...

Донка-Цонка...Комунизма е най-зловещото нещо сполетяло човечеството. Какво се чудите ? КОМУНИСТЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ - НРАВЪТ СИ (ЛЕНИНСКО-СТАЛИНСКИТЕ ПРИНЦИПИ)-НИКОГА !

Анонимен каза...

За хората на ГЕРБ когато има да се краде я дюни, я други защитени местности няма закони, но ако трябва да си свършат работата и да спазят закона като защитят държавните интереси, не тогава заспиват.

Анонимен каза...

Абе троянски лентяй ,я си гледайте работата и стига пишете глупости по форумете тоз крал ,оня приватизирал и други глупости,вие ако сте на масата ?

Анонимен каза...

№13, много сте прави в своето изказване!
№17, може би Вие сте на маса, или пазите вашето работно местенце и с това изказване правите актив. Но преди да се изкажите мислете, мислете и трезво вземайте решение. Знеам, че понякога истината боли, но всичко това което го пишат по горе нашите съграждани, за голямо съжаление е точно така. Турезма, както и икономиката и всичко в града ни е съсипано, горките ни деца.

Цончо каза...

Дончо президент !!!

Анонимен каза...

6, Ех спомени, шест-седалков лифт с подгряване, още две четворки, котва, три рактрака са паркирали отзад, какво говориш

Анонимен каза...

Искам само да кажа на съгражданите си,че докато Аргиров е в троянската прокуратура да не се чака съдействие от тази институция,това лице (алкохолик),което се продава за бутилка уиски е ПРЕКРИВАЛО такива КРУПНИ (очевАдни) престъпления на известни троянски комунисти(МРЪСНИЦИ),че просто ми е чудно как ще тръгне в случая със "Амбарица" срещу Енкин,а и народа го казал,че "гарга на гарга око не вади"...!!!

Анонимен каза...

Не съм съгласен с коментара на Е Гатева че троянските туристи са апатични.Ти самата видя с колко бюрокрация се сблъска до тук а те бяха манипурани толкова година че накрая единственото което можеха да направят е да обяват бойкот и да не членуват в това измислено дружество а то е дружество без е почти без членове но и това не смути никого най малко ръководството.

Анонимен каза...

лошото е, че макар и без членове и без дейност, дружеството получава доста субсидии. Как ги харчат е отделен въпрос, ама Донка мълчи по въпроса. Ще видим сега колко пари ще им дадат и как ще ги отчетат.

Анонимен каза...

Няма нужда да намесвате в този случай, нито Еникн, нито прокуратурата. Доколкото се разбира от статията, единствената институция която не иска да си свърши работата е областаната администрация и в частност зам.областния Сашо Данков, така че случая е абсолютно ясен- имаме един чиновник, който не спазва закона.

Анонимен каза...

20-ти, иронията ти е напълно неоправдана, за времето си х. Амбарица е била пример, а самото дружество е било едно от най -силните дружества в страната. Вярно че 5 000 члена вече е непосилна задача, както и 15 000 посетители на хижата годишно, но сега пък е трагедия..

Анонимен каза...

В цялата одисея има нещо гнило ама много гнило. В самото начало Сашо Данков подкрепи идеята за промяна а после се скри като "бълха в гащи".Наскоро избрания Даниел Сираков и той свива рамене сякаш това изобщо не го интерисува.Донка и тя само мига и се усмихва чака да и :наредят :партийните другари какво да прави.

Анонимен каза...

24ти абе ти само за Сашо пишеш,да не си го молил за незаконна услуга ,не тие свършил работа и сега г-н Данков черен,сред най-черните!
Помага човека в рамките на закона и неговите правомощия,а и той не е само на Троян а на цялата област и той трябва да е безпристрастен както за Троян така и за Ябланица

Анонимен каза...

"г-н Данков"?!?!?Чшшш, Сашо, ай не се ебавай (:

Анонимен каза...

г-жа Гатева, би трябвало да знаеш как се казва тур. дом на Къпинчо, нали си йот троян!

Анонимен каза...

Смешнико 27-ми, каква безпристрастност, какви пет лева, Данков ще продаде и майка си, ако ще има далавера от това. Баси и държавата, щом нещо зависи от хора като Сашо Данков

Анонимен каза...

http://bnt.bg/bg/news/view/93087/zelena_svetlina_za_chista_i_napylno_bezplatna_energija
Защо да не правим тези неща и на нашите троянските хижи. Толкова е лесно, просто трябва да дадем възможност на хората които го могат. А това се отнася за всички области от живота в обществото.

Анонимен каза...





Що за хижи са това,на 2.2.2013 бяхме голяма компания от Троян в ловния дом на Беклемето, е това е истинска съвременна хижа с удобства без досадни хижари,стаите топли с телевизия навсякъде с наскоро направени бани нов мокет,нашият приятел и известен dj Иво се погрижи за веселото настроение

Анонимен каза...

Хижаря Дончо, абе пишете пияницата дончо, за миг си помислих, че става въпрос за друг дончо!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |