БНТ и бТВ огласиха недоволствата на работниците от „Елма”

* бТВ: Николай Банев бил сред ощетените и „би подкрепил недоволните”?! * Министър Тотю Младенов: „Съдът и прокуратурата трябва да се заемат с този казус” * Адв. Красимир Немски: „Абсолютно мародерско източване на фирмата”

МИНАЛАТА СУТРИН (сряда, 25 април) по бТВ изненадващо бе излъчен спреният преди две седмици репортаж за идиотщините, които продължават да се случват във фалиралия завод „Елма” (Троян), някогашния лидер в производството на електромотори средна мощност у нас и на Балканите, но след приватизацията от групировката на олигарха Николай Банев докаран до пълна разруха и със щракнат катинар на централния вход. Идиотщините с неизплатените трудови възнаграждения на над 400 работници за периода от 2008/9 г. насам и още по-идиотски заради невъзможността на страдалците, спечелили съдебни дела, да си получат парите.

Т21 ПРЪВ ОГЛАСИ (10 април) протестната нота на Инициативния комитет, оглавяван от някогашния генерален директор на „Елма” Георги Гачевски, която заплашваше с акции на гражданско неподчинение; изпратихме нотата и до десетина централни медии (вестници, телевизии, сайтове), повечето от които веднага реагираха и дадоха гласност на троянското работническо недоволство. бТВ също откликна и още на следващия ден екип на телевизията пристигна в Троян, направи репортаж и го анонсира за излъчване в сутрешния си блок на 12 април. По някакви причини обаче материалът не бе излъчен, но най-неочаквано вчера (25 април) бТВ се върна към темата и 5-минутният репортаж видя бял свят в сутрешния блок.



КАКВО ОБАЧЕ СЕ РАЗБРА от показаното? Че над 400 бивши работници имат да вземат от Банев и „Елма”, а 150 вече са осъдили фирмата – да. Само че вместо главният виновник и длъжник Николай Банев да бъде посочен с пръст, се цитира негово изявление, че той бил „един от най-големите кредитори на „Елма” и като губещ „би подкрепил недоволните”. Този абсурд бе „доказан” с данни от търговския регистър, според които още през 2008 г. Банев е „заличен от списъка на управителите на дружеството”. А че неговата групировка не е преставала да контролира предприятието – голяма работа?! Чудно обаче защо най-гледаната родна телевизия тъй безкритично тиражира подобна подигравка с истината?! И още – защо премълча факта, че сегашната изпълнителна директорка на предприятието и бивша готвачка Ана Райкова не е коя да е, а близка роднина и поставено лице на „потърпевшия” олигарх.

ОБЩО 8 МЛН. ЛВ. били задълженията на „Елма” в настоящия момент, като, според бТВ, голямата част от тях – към самия Банев. Този абсурд обаче може и да има своето основание – нищо чудно троянската фирма да е „задлъжняла” към други фирми на същия собственик и сега крадецът да има пълното право да вика дръжте крадеца. Кой да ти каже – ни съд, ни прокуратура, ни друга някоя власт в тази държава?!

НЯКОЛКО ДНИ ПО-РАНО (20 април) с репортаж за случая „Елма” излезе и Националната телевизия (БНТ 1). Тук твърде любопитна бе оценката на троянския адвокат Красимир Немски – защитник на десетки от изиграните работници, който в прав текст заяви: „Абсолютно мародерско източване на фирмата. Освен граждански протест друг начин няма”. Интервюиран бе и социалният министър Тотю Младенов, който се измъкна от неудобната тема за случващото се в троянската „Елма” с репликата, че след като има неизпълнени съдебни решения „съдът и прокуратурата трябва да се заемат с този казус”. (Те – да, ама Вие, г-н министър, не бива ли да заемете по-категорична позиция и да защитите борещите се за хляба си, а някои затънали в дългове и неплатени сметки и буквално мизерстващи троянски работници?! Нали това Ви е работата, г-н министър – да защитавате социално слабите и да въдворявате социална справедливост?! – бел. Г.М.) Министър Младенов опита да се измъкне и с обяснението, че се готвят законодателни промени, предвиждащи „задълженията към работниците да се изплащат с по-голям приоритет” и че вече имало консенсус по тази тема. Накрая БНТ обяви, че „в Троян се подготвят за протест и очакват намесата на държавата”.



*****

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ МИ? Категоричен съм, че ако измамените работници не се вдигнат на протест – както го направиха в Мадан и Кърджали и както го правят на много други места по света (примерно в съседна Гърция) – нищо няма да се получи. Ако се свият като мишоци, да ме извинят за грубия израз, както го правеха, когато предприятието още работеше и печелеше, а Банев с месеци им бавеше заплатите – сбогом на надеждите. Наведена главица сабя не я сече, ама нали знаете наведените какво ги правят…

Генадий Маринов

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

Изводът е напълно правилен! Обаче знае ли някой, колко желязо измъкна Бонито от Елма? И каква е приблизителната стойност на това желязо?

Анонимен каза...

Сега е момента всички да се дигнем на протест.Не притиснем ли управляващите- както в Мадан/макар,че ситуацията тук е друга/няма нищо да се получи за напред.Да повикаме гърците да ни покажат как стават протестите.

Иванко каза...

Линч за Банев и комунистите като него!
Гнусни комунистически престъпници...

Анонимен каза...

Коя е тази Ана Райкова?Да не би да е една дебела и блажна като мекица ?Нямат ли страх поне от господ тия изроди та си позволяват да се гаврят с толкова хора...!!!

Анонимен каза...

Аз мисля че нещата са доста по различни... има една групировка "ТИМ" ("Холдинг Варна" "Химко" и др.), която никой не смее да закача до сега. Банев и много други са под нейна закрила. Много ключови предприятия и банки вече са нейна собственост скоро и тук ще с окаже че притежават града. Бойко им даде новата "Арена Армеец" и други тлъсти залъци к'во остава за няколко града още..... разбира се не очаквайте пари само робски труд и още излъгани надежди.

Анонимен каза...

Няма смисъл.Лицето банев закрилян от властта много тарикатски се измъкна от всичко.Мисля, че в Т21 бе публикувана информация за общото събрание на акционерите на ЕЛМА,на което се е решило банев да бъде заличен от дружеството.Тогава никой не обърна внимание как така собственик се заличава от собственото му дружество.Но това бе хода на този бандит да покрие следите си.Дефакто той няма нищо общо със случилото се.Къде бе тогава Гачевски и протестиращите?
Относно протеста и хората от видеото. Не чух един да роптае,че завода не съществува,че Троян гине.Но всички цитираха до стотинка какво имат да вземат.Таман ви е мили съграждани, а и да бъдем честни пред себе си, тези пари отдавна сте ги избили под формото на ел мотори и прочие ...

Анонимен каза...

"Междувременно в Троян се готвят за протест"...А на Марс е открит живот...(:

Анонимен каза...

Ей значи,докато не бъде линчуван някой такъв ''БЛАГОДЕТЕЛ'' няма да тръгнат нещата.Ама като сме овчи народ,така ще е.

Анонимен каза...

6-ти, доста злобен тип си ти! Правиш заключение от гледано видео, но не ти идва на акъла, че има видео монтаж преди да се излъчи и не е ясно точно какво са казвали хората. После пишеш "тези пари отдавна сте ги избили под формото на ел мотори и прочие ...". Това пак е малоумно заключение базирано на хипотеза.

Анонимен каза...

Никъде обаче в дутите ти пък аз не видях да отричаш твърденията ми:)

Анонимен каза...

ДА ГО ДУХА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА...ЯКО ПРИ ТОВА.

Анонимен каза...

Циничен си, но си много прав !

Анонимен каза...

...каза комунистът и още добави: Язе отдавна съм от управляващите ... :)

Анонимен каза...

Кога трябваше спахте, на някои им платиха и се скатаха, връщане назад няма.

Анонимен каза...

Елпромци имат да взимат,а пък Банев няма да им дава.Така се получава,като са надписвали работните карти,някой им виновен!

Анонимен каза...

15-ти,какво искаш да кажеш,че работниците са виновни за фалита на Елма?Това е просто обидно и възмотително!Ще ти кажа само,че от този завод са излезли най-добрите работници.Хора ,които са принудени да вършат какво ли не сега,за да се прехранват,но го вършат добре,защото така са възпитани.

Анонимен каза...

5-ти,какъв ТИМ те гони?Само "Холдинг Варна" ти е вярно в коментара всичко друго са ти глупости.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |