Страдалците от „Елма” се жалваха пред „Частен случай”

* Никой не вярва, че някой в тази държава може да принуди Николай Банев да се издължи на работниците си * Мнозина имат да вземат по 4-5 хил. лева и нагоре

ЕКИП НА РАЗСЛЕДВАЩОТО ПРЕДАВАНЕ на БНТ „Частен случай” – което, както е обявено в сайта на медията, „защитава хората от бездушието и мързела на държавните чиновници” и от измамите, мошеничествата и „абсурдите на нашето ежедневие” – в четвъртък (21 януари) бе в Троян и се срещна със страдалците от агонизиращия и видимо вървящ към фалит електромоторен завод „Елма”, собственост на спрягания за български олигарх Николай Банев (това, че миналата година Банев напусна управителния борд на холдинга, чието подразделение е „Елма”, не променя ситуацията и не отменя отговорностите му – бел. Т21). Към стотина души, повечето доскорошни работници на бившия флагман на троянската промишленост, се бяха събрали пред портала на предприятието и в продължение на час и нещо си изливаха болката пред репортерката Мая Димитрова. А проблемът на всичките бе един – предприятието им дължи неизплатени трудови възнаграждения за месеци наред. Говорихме с мнозина – някои имаха да вземат по 4-5 хил. лв. и нагоре, чухме и случай на неизплатени над 12 хил. лв., имаше и изиграни „едва” с по 700-800 лв., но тези „щастливци” бяха малцинство.

ПРЕД КАМЕРАТА НА „ЧАСТЕН СЛУЧАЙ” (по предварителна информация троянското предаване ще бъде излъчено във вторник, 26 януари) се чуха сърцераздирателни истории – за семейства, които спират децата си от училище, за неплатени дългове и кредити към банки, за гладно съществуване и т.н., причината за което са липсващите от месеци заплати от „Елма”. Истории, за които цял Троян знае и на които сме свидетели от години. И които продължават напук на всякакви законови и други (морални) правила, без някой да е в състояние да вземе мерки.

ПОПИТАХМЕ НЯКОЛКО ЧОВЕКА очакват ли разрешение на проблема с престъпното неизплащане на трудовите им възнаграждения. Единодушието бе стряскащо – никой не вярваше, че справедливостта (и законността) може да възтържествува и че някой в тази държава може да принуди олигарха Николай Банев да се издължи на работниците си. Обясниха ни, че единственият изход е да заведат частни съдебни дела, но тогава също няма гаранция, пък и адвокатските и други разходи правят подобен ход почти невъзможен за повечето от ощетените.

ПРИПОМНЯМЕ, че на 9 октомври 2009 г. ловешкият депутат от „Атака” Кирил Гумнеров отправи парламентарно питане към финансовия министър Симеон Дянков по „казуса „Елма”. Отговорът на министъра бе, че държавата не може да се намеси, понеже срокът за следприватизационен контрол бил изтекъл?! Но финансист №1 изнесе един прелюбопитен факт – приватизаторът Николай Банев дължал на държавата 300 хил. лв. за покупката на „Елма”; приватизационната сделка била скрепена на 8 юни 2000 г., като промишленият гигант (най-големият завод за електромотори в България и на Балканите) преминал в частни ръце за „крупната” сума от общо 515 хил. лв.?!

ЩЕ ПРИПОМНИМ ОЩЕ, че г-н Банев бе икономически съветник на своя съпартиец и бивш премиер Сергей Станишев, а пък настоящият министър-председател Бойко Борисов лично го поздрави за 50-годишния му юбилей през м. август миналата година (любопитно, нали?! – бел. Т21). Още нещо любопитно: бащата на Николай - Йордан Банев, е най-младият официално признат активен борец против фашизма и капитализма в Хасковско.

Т21

18 коментара:

Анонимен каза...

Чичо Банев си живее в Дубай, а хората стачкуват, дано някой обърне внимание, но ........

Анонимен каза...

На времето Елпром и Машстрой се съревноваваха кой да мине пръв на деветосептемврийската манифестация и кой да има по-висока административа сгарада с електронен часовник.
Сега измерваме кой е по-малко зле!

Анонимен каза...

Ловешкото издание "Ловеч глас" написа тези дни:

Разпродават "Елма" - Троян
Съдебен изпълнител при Районен съд - Троян е обявил, че до 28 януари е в ход втора публична продан на недвижими имоти, собственост на "Елма" АД - Троян, а именно: едноетажна масивна сграда с началната цена 16 696 лв.; двуетажна масивна сграда със стартова цена 48 364 лв.; апартамент с площ от 41,48 кв.м в жк "Лъгът" с началната цена 12 404 лв., съобщи днес Районен съд-Троян.
Според него на 29.01.2010 год. в 10 ч, в присъствието на явилите се наддавачи, съдебният изпълнител ще обяви купувача.

Анонимен каза...

Предприятието вече има нов собственик, който ще се погрижи за измъчените служители на предприятието. Браво!

Анонимен каза...

Най-после заплатите на бедстващите работници от Елма ще бъдат изплатени.Благодарение на г-ин Мондешки кризата беше преодоляна.

Анонимен каза...

Стига глад и мизерия!!!!!Най-накрая хората ще бъдат обезпечени и ще могат да задоволят елементарните си нужди.

Анонимен каза...

Справедливостта най-накрая възтържествува. Олигарха Банев, който доведе предприятието почти до фалит вече не е собственик и изстрадалите служители най-после могат да поемат глътка свеж въздух с новия собственик.

Анонимен каза...

Справедливостта най-накрая възтържествува. Олигарха Банев, който доведе предприятието почти до фалит вече не е собственик и изстрадалите служители най-после могат да поемат глътка свеж въздух с новия собственик.

Анонимен каза...

Бизнесмени много в България, но дай Боже повече такива като г-н Младен Мондешки, които не гледат само за собственото си благо, а и за това на по-обикновения народец.

Анонимен каза...

След като прочетох статията от вчера, поразрових се и намерих тази статия, в която всички се жалват, че мизерстват, че нямат пари дори за най - необходимото, че децата не ходят на училище и т.н. Дерзайте! Сега, след като предприятието има нов собственик нещата ще се оправят. Всички Вие, които не сте получили заплатите си ще ги получите. Дано за напред нещата изглеждат по - добре и новия собственик да направи достижими мечтите Ви.

Анонимен каза...

Фирма "Солид 85" - е новия собственик на Елма, благодарение на нея и реновационните идей на г-н Мондешки, служителите ще получат заслуженото си и така чакано от месеци възнаграждение. БРАВО!

Анонимен каза...

Дай Боже, всичко да е наред! Стига немотия! Мизерията кара хората да се чувстват нещастни. Сега всичко изглежда по- добре! Дано и за напред да е така.

Анонимен каза...

Трябваше да минат години, докато справедливостта възтържествува. Най-сетне служитилите но Елма могат да бъдат спокойни зо свойте семейснва. Поздравлиния.

Анонимен каза...

Как е възможно толкова време никой да не вземе отношение за тези служители и семейства работещи в Елма. Хората нямат пари за елементарни човешки нужди. Браво на г-н Мондешки.

Анонимен каза...

Кога най-после хората ще разберат, че в България има сериозни бизнесмени които се опитват да възродят родната икономика и просперитет на малките градове. Добър пример за това е г-н Младен Мондешки. Браво.

Анонимен каза...

Новият собственик на Елма - амбициозен, със стратегия за развитие и социална политика към служителите си.Браво на г-н Мондешки.

Анонимен каза...

Факт е,че заплатите на служителите на фирма Елма дълго време бяха замразени и голяма част от семействата на работниците не можеха да покриват елементарните си нужди. Със спечелването на търга от фирма "Солид 85", този проблем най-после ще бъде разрешен и хората ще получат дължимото им. Справедливостта възтържествува.

Анонимен каза...

Г-н Мондешки ще се погрижи за неизплатените заплати на служителите на фирма Елма, това обеща той веднага след спечелването на търга то фирмата му "Солид 85". Браво












Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |