Григорий няма да е игумен

* Патриарх Максим блокира назначението на скандалния архимандрит, обявен за психопат от братята в Троянския манастир * Епископ Сионий – най-вероятната нова кандидатура

БУРНИТЕ ПРОТЕСТИ на монашеското братство и гневното писмо до патриарх Максим, подписано от монасите Августин, Пахомий, Кирил и Филарет, хвана ред. Въдворяването на архимандрит Григорий (р. 1974 г.) за игумен, което трябваше да се състои на 30 януари под ръководството на Сливенския владика Йоаникий, се спира, съобщи вчера (27 януари) православният сайт www.dveri.bg.

РЕШЕНИЕТО било взето от патриарх Максим след допитване с всички владици. Волята на Негово Светейшество обаче трябвало да получи санкция и от колективния ръководен орган на Българската православна църква – Светия Синод, поради което се очаква свикването на негово извънредно заседание (редовното заседание е чак на 25 февруари).

СПОРЕД www.dveri.bg причината да се блокира игуменското назначение на архм. Григорий, за когото в споменатото писмо се твърди, че има „особени черти в характера, често граничещи с психопатия”, не е единствено протестът на монасите от Обителта, а по-скоро несъгласието на влиятелния Пловдивски митрополит Николай.

ЗАПОЗНАТИ ТВЪРДЯТ, че най-големи шансове за игуменския пост в третия по големина православен храм в България има Велички епископ Сионий (р. 1969), който бе смятан за фаворит и при предишното гласуване на Св. Синод, но изненадващо бе надвит от Григорий с 6 на 3 гласа. Обаче и дядо Сионий, който в момента е викариен епископ на Видинската митрополия, не е безспорна кандидатура (през м. май 2009 г. тогавашният ректор на Духовната семинария бе замесен в грозен скандал – баща на 12-годишен семинарист от Елин Пелин го обвини в блудство с момчето; Св. Синод категорично застана зад своя човек, а той самият обясни атаката със заговор срещу него на група бизнесмени, които искали да купят апетитен имот на Семинарията, но им било отказано – бел. Т21).

ДО ИЗБОРА и въдворяването на нов игумен ръководните правомощия в Обителта ще изпълнява архимандрит Августин.

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

То ако не е психопат ще е педерунгел ,тоз пък педофил.Не останаха май читави хора в Св. Синод .Най добре беше по времето на Лавренти лека му пръст добри пари се изкарваха:):)

Анонимен каза...

Дайте да ги оставим да си решават проблемите.Кажете какво се случи вчера в Общинският съвет ,ако някой знае нещо.

Анонимен каза...

Мининка Акимова Трапчанкова каза че е велик кмет и ще го докаже със действия през следващия мандат. Според него виновник за сриването на град Троян е пазача на сградата на Общината.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |