Грамадно дърво се стовари върху движещ се автомобил в Троян

* Чудо – шофьорът, който в този ден (14 март) навършваше 37 години, и спътницата му се измъкнаха невредими от сплесканата „Тойота”
 * 20 сантиметра = живот
Бурята
ЧУДО В ТРОЯН! В четвъртък, 14 март, около 15:10 ч. - в разгара на бурята, вилнееща над града. Лек автомобил „Тойота” комби, шофиран от собственика си - троянеца Данаил Цанков, до него на предната седалка се вози съпругата му Цветомира - излиза от горния/задния вход на Пневмоболницата в Троян (СБАЛББ - Троян). Двамата в колата са ходили при свой близък роднина, лекар в Пневмоболницата, да го поканят на рожден ден – точно днес, 14 март, Данаил навършва 37 години. Но отсега нататък освен че ще черпи за поредната си годишнина, рожденикът ще дава и… курбан.

НА ДЕСЕТИНА МЕТРА след излизане от двора на болничното заведение, в непосредствена близост до блок №3 на троянския жк „Младост”, става нещо страшно – върху движещия се бавно автомобил се стоварва огромно дърво, прекършено от силния вятър. Дървената грамада натрошава като клечки за зъби решетките на металната болнична ограда и сплесква задницата на колата. За късмет дървото пада в задната част, точно над задните седалки, което спасява шофьора и спътницата му и те се измъкват невредими от смазаното возило. Но ако „Тойота”-та бе с 20-тина сантиметра по-назад, дървеният удар щеше да се стовари върху главите на двамата и резултатът щеше да е трагичен.

ГОВОРИХМЕ С ДАНАИЛ десетина минути след екшъна, той бе напълно спокоен, дори се усмихваше. Попитахме го уплашили ли са се от удара. „Не особено”, бе отговорът му. Но ако бяхте малко по-назад, дървото щеше да ви убие, продължихме с въпросите. „Не, не, нямаше да пострадаме”, бе още по-неочакваният следващ отговор; вероятно стресът си казваше думата или пък оцелелият като по чудо не осъзнаваше, че се е разминал на косъм от най-лошото. Жената обаче бе много уплашена и нямаше сили да коментира. 

ПОПИТАХМЕ И ЗА КОЛАТА – оказа се, че гражданската застраховка не покрива подобни щети, а автокаско не й било направено. „Ще напишем протокол и това е”, обясниха от полицейския екип, пристигнал веднага на мястото на събитието. Но и сериозните материални щети по премазания автомобил, купен миналата година за над 5 хил. лв., не бяха в състояние да разстроят собственика. „Голяма работа, не е толкова важно”, философски заключи той; а подсказванията от насъбралите се хора от квартала, че може да съди болницата, бяха подминати с усмивка.

ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ друго дърво в двора на СБАЛББ – Троян също бе прекършено от бурята (което подсказва, че трябва да се направи профилактика на красивите, но позастарели дървета в района на болницата – бел. Т21). В другия край на града, на метри от ул. „Ген. Карцов” в района на бившата банка „Славяни”, се случва нещо подобно – вятърът изкоренява две огромни иглолистни дървета; за щастие те падат не към натоварената улица, а в обратна посока, към реката, и няма пострадали. 

Т21

Другото повалено дърво в двора на СБАЛББ, 14 март 2013 г.
Изтръгнато дърво на метри от ул. "Ген. Карцов", 14 март 2013 г.


5 коментара:

Анонимен каза...

Силен вятър се изви вчера над Амбарица,придружен с полиция и запрати "заслужЕНия хижар" Дончо Иванов Ненов - Енкин в небитието!Околните рътлини трепетно повтарят на боя ревът...и тела се стелят и кръв я залива...Нищо подобно!
Честито,Емилия!Още по-честито на истинските любители на природата,на плинината и тишината,на дългите преходи и топлия чай край бумтящата печка.
Ойлари-и-и-и-и-и-и-и....

Анонимен каза...

Никой, освен вятърът вчера, няма вина за падналите дървета в двора на Пневмоболницата. И аз, като другите с облекчение казвам "Няма пострадали!". Казвам го, защото първото дърво е паднало на метри от дъщеря ми, която се е прибирала в това време от училище. Но ако това дърво не се беше прекършило на две, а беше паднало с цялата си тежест върху другото (изсъхнало) дърво пред него, по посока на падане? Какво можеше да се случи на дъщеря ми и кой щеше да бъде виновен? Да, знам - вятърът! Миналата година големият снег беше виновен за друго, паднало на главната улица, дърво. Пак беше само в близост до кола и нямаше пострадали. Още по-назад във времето беше паднало едно и върху сграда на входа на Пневмоболницата. Покривът беше счупен и сградата я разрушиха. Тогава може дъждът да е бил виновен - не помня. Но зная, че щом времето малко се влоши - силен вятър, дъжд, сняг, ние от "блока до Санаториума" тичаме да си местим надалече от там колите си, независимо дали е ден или нощ, предупреждаваме децата си, че ще е опасно като се прибират от училище или със страх ги прибираме от Детска градина. Освен падналите дървета, много често падат и големи клони, дори без времето да се е влошило. Не ме разбирайте погрешно - израстнала съм покрай тези дървета, децата ми също. Харесвам гледката от терасата и прозорците. Но смятам, че е време да се разгледа сериозно ситуацията и да се махнат сухите дървета, ако се наложи да се засадят нови, които да заменят някой ден старите. Надявам се да се погледне отговорно на двора на една болница с пациенти, в съседство на комплекс с много деца! Не е нужно да чакаме да стане фатален инцидент, за да се обърне внимание - както, между другото, се случва с всичко в държавата.

Анонимен каза...

Съжалявам само, че пропуснах да започна с това: Благодаря на г-н Маринов за бързото отзоваване и вярното отразяване на ситуацията!

Анонимен каза...

Човека да осъди за щети Община Троян .Малко ли са назначените еколози към Общината , да обикалят ,да правят проверки , да се отстраняват рисковите дървета из целия град.Този терен е на Общинска земя , значи някой не си е свършил работата .

NS каза...

4-ти, ти още ли вярваш в чудеса?! Нали всички са си плюли в устата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |