Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение

* „Това, че нямам планиран хонорар, не ме тревожи, не ми създава дискомфорт, не намаля усърдието ми… Виждам несъмнената 
полза за всички”

Лично мнение

Авторката инж. Иванка Църова е преподавател в паралелката по хотелиерство и ресторантьорство в троянското СОУ „Васил Левски”, кулинарен спец и многократен ръководител на журито за кулинарните конкурси на Празника на сливата.

ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ в града ни се случват много неща. Част от тях - от Фестивала на сливата. Чуват се и много коментари. Едни положителни, други не толкова. Какво си мисля за всичко – случващото се и очаквания резултат от тази активност. Празникът на сливата (и сливовата) го има от доста години. Всеки път градът ни се пълни с хора, дошли специално за този самобитен, наш си празник. Приятели, роднини са ни идвали на гости специално по този повод. Ще споделя наблюденията си, по-конкретно от миналата година.

СЕДМИЦА ПРЕДИ Празника на сливата (2011 г.) ми се обади една приятелка - да запазя за нея и компанията й 7 места в хотел. Останаха 3 дни (с 2 нощувки). Като направя сметка, тези 7 човека са платили, да речем, по 50 лева на ден за нощувките си. Похарчили са по 20-тина лева на ден за храна, напитки и дребни сувенири. Двама от компанията – семейство, след посещение на изложбата в Орешак, взеха решение да си поръчат мебели от местни производители. Дали са го направили, не зная. Но от всеки 20-тина, които разглеждат, един поне, поръчва нещо. Дори да не е точна цифрата, това все пак е начинът някой да си поръча и закупи нещо от нас – като предварително научи, че ни има на света и после разгледа какво произвеждаме.

КАТО НАПРАВИМ равносметка, какво се получава? 7 човека ще оставят по около 70 лева дневно на местните предприемачи, което прави 490 лв. на всяка нощувка. Тези пари ще послужи за формиране на заплати – на хората, които са им доставили стоките и услугите, които са им изпекли хляба и усмихнато и любезно са ги обслужили в магазините и заведенията. Отделно, ако след разглеждането на мебелите гостите са си поръчали нещо, тогава и мебелистите ще имат изгода и печалба. И тъй нататък… 

СТИГА ЗА ПРЕДИШНИ празници. Да се замислим за сега. Пиша това в неделя вечерта (23 септември). В други неделни дни троянският център е пуст. Днес видях много хора  разхождащи се, разглеждащи магазинчетата, пийващи кафе или хапващи сливов пай в някое от заведенията. Няма как да знам, дали всички са гости за Фестивала на сливата, но най-вероятно голяма част от тях - да. И абсолютно сигурно е, че ще оставят пари в тукашните хотели, ресторанти, магазини, музеи… Миналата година моите приятели оставиха за два дни близо 1000 лв. Без да се правят статистически предположения или точни математически изчисления, за всеки е ясно какъв е порядъкът на общата сума, която ще оставят гостите на Троян сега – мисля си, че ще е значително повече от инвестираното. Споменът им за това, колко приятно са прекарали – също. А такъв спомен би ги накарал догодина отново да дойдат, да поканят и приятели, да планират повече средства за пребиваването си тук… 

РАЗБИРА СЕ, тук скептиците ще ми опонират. За всичко. Че времето не е избрано подходящо (финалните дни на Фестивала, 28-29 септември, са работни). Че това или онова можело да се направи по-добре. Че няма предвидено нещо си, което на тях им се струва крайно необходимо. Че въпреки значителните средства, предвидени за промоутърска дейност, не е планирано отразяването в местни медии (да припомним – според проекта, финансиран по ОП „Регионално развитие”, сумата за промоутърска, т.е. рекламна дейност на Българския фестивал на сливата в Троян е 111 700 лв., за изпълнител на тази дейност бе избрана плевенската фирма ЕТ „Иван Тодоров 98”; а дали са реализирани 5000 афиша, 5000 дипляни, 120 предварителни публикации в 3 местни/регионални медии, 150 публикации в 5 национални вестника/сайта и 300 съобщения в 5 радиа, заложени в проекта и  в подписания договор за изпълнение, това ще кажат проверяващите органи – бел. Т21). И изобщо няма планирани никакви, или почти никакви средства за местни общности и организации. 

МОГАТ ДА СЕ НАМЕРЯТ още много недостатъци. И аз намирам „кусури”, ако погледна чисто технически на дейностите (имам самочувствие, че поназнайвам едно-друго за туризма във всичките му аспекти). Но предпочитам да помагам за успешното протичане на фестивала. Напълно осъзнато, при това с удоволствие. Това, че нямам планиран хонорар, не ме тревожи, не ми създава дискомфорт, не намаля усърдието ми, или професионалното ми самочувствие. Виждам несъмнената полза за всички, не само за хотелиерите и ресторантьорите. За всички, които искат градът ни да се развива, децата ни да се връщат тук, с желание и нови възможности.

АКО НЕЩО НЕ МИ ХАРЕСА
много-много, се сещам за първите стъпки на децата, те не винаги са уверени. Желанието да вървят ги кара да стават, когато са паднали. Всяко първо нещо е трудно. Вместо да съдим Фестивала прощапулник, нека му подадем ръка. И както е казал древният философ - поука вместо омраза, усмивка вместо презрение.

инж. Иванка Църова

37 коментара:

Анонимен каза...

Всичко е точно казано, дано само реализиралите печалба си платят и данъците.

Анонимен каза...

1-ви,хвани се да направиш нещо да те видя какви данъци ще платиш с приходи от подобно събитие.

Анонимен каза...

Със 111 700лв. можеше да почистят речното корито от табела до табела, а не да оставят Кольо Кацаров с 30 000 да се чуди кое по-напред да оправи.111 700 за реклама или както авторката използва чуждици-за промоутърска дейност, бая лапане и комисионни има тук. Гледайте да не се задавите от лакомия господа ръководещи проекта. Към авторката-госпожо, цитирам:"пийващи кафе или хапващи сливов пай в някое от заведенията", питам какво е това сливов пай и нямаме ли си българско наименование за този вид сладко?Няма да се учудя, ако за догодина гости от други градове не казват-отиваме на Троян заради празника на сливата, а отиваме на мисия в троян да дегостираме уиски от сливи.

Анонимен каза...

5000 афиша

Анонимен каза...

Нямам честта да познавам госпожата "инж. Иванка Църова",но ми прави впечатление склонноста да използва "надути","модни" думи!Със сигурност това,че нямала "планиран хонорар,не ме тревожи,не ми създава дискомфорт,не намаля усърдието ми или професионалното ми самочувствие" ще го преживеем някакси,както и въпросния "сливов пай" и "промуотърски" мурафети.А изводите и анализите ще ги направим след като свърши "фестивала".
Госпожо "инж.",може би нашето нещастие е,че нямаме познати със свободни 1000/хиляда/ лева,които да оставят в Троянско.Какво да се прави - животът е несправедлив!Едни имат,други нямат...
И това,последното,не го е казал някакъв древен философ,а е очевидно!

Анонимен каза...

Тази г-жа "инж." кой я изнамери да "промотира" простотиите на Общината?

Анонимен каза...

Иванке, защо не казваш нищо за онзи проект ,в който раздаваше дипломи за аниматори,за планински водачи и прочие туристически кадри,за по 3 дни.Само да припомня, че това е същия проект ,от който Енкин крадна 400 000 за Хайдушка песен.
И понеже не успя да се сложиш на Михайлова, както угодничеше на Акимов, реши да се правиш на умна,пишейки глупости на търкалета!

Анонимен каза...

Откога в туризма има титла "инж" ?

Анонимен каза...

Опа Иванке! Виж кво те пита № 7. Раздаването на дипломки за планински водачи и др. безплатно ли е било или за курсчето всеки се е ръснал с таксичка? Колко беше таксичката/или както ти му казваш планирания хонорар/ и как отчете прихода Иванке-в твоя или на Другаря лапнал 400 000лв.? Къде ти е сертификатчето да провеждаш подобни курсове?Айде да ни го покажеш и да го обясниш с използването на модни думи, може и брифинг да ни спретнеш, а?

Анонимен каза...

Така, прочетох 2 пъти въпросното нещо ,написано от инж Иванка . И пак се чудя, тя хвали ли се,оплаква ли се ?От позицията на какъв орган прави въпросния анализ? Т.н. икономически анализ на туризма , който се е опитала да спретне, е меко казано смешен. Или навярно се опитва да се изявява в ролята на тур агент или тур оператор,обяснявайки ни как и колко нейни приятели били нощували тук и какво пари са харчили? Да не кажа,че ми звучи леко измислена тази история.
Оставам с мисълта, че тази жена избива комплекс за малоценност ,надявайки се да бъде забелязана и оценена, в незнайно каква светлина, в която се самоизтъква. Лошото,е че цялата работа в Троян е такава !

И понеже се пише професионалист(самата тя го декларира и в писмото си), бих я попитал :
С тази сергия на центъра, и сготвените неща в кутийки с налепени някакви цени... Така ли според нея се прави туристически продукт, който ще утвърди Троян като туристически регион,и ще привлича туристи от страната ?
Въпросният проект , за който се пише по-горе: Как така за 3 дни се дават дипломи за планински водачи, при положение,че в училището в Черни Осъм,децата учат с години за такива?

Нели Генкова каза...

Нека бъдем справедливи. Ванчето (Иванка Църова) своята работа си я свърши - направи съдържателна фейсбук кампания на кулинарния конкурс, покани сериозни специалисти, работи с настроение и познаване на своята материя. Но в случая брани нечия чужда - бутафорна - крепост и обира негативи, предназначени за други. Не мисля, че троянци, които действаха тук, на място, за да спасят едно-друго от "мероприятията", трябва да работят даром, и то при проект на такава цена. Тук не съм съгласна с авторката. Но, както се съди и по ред други неща, социализЪмът не си е отивал от този град.

Анонимен каза...

Обама попитал Бог, кога ще свърши кризата.
-след 50 години, отговорил Бог.
-жалко, че няма да е по мое време! - казал Обама и заплакал.

ББ попитал Бог, кога в България ще настъпи щастлив живот.
-Жалко, това няма да е по мое време!-отговорил Бог и заплакал.

Анонимен каза...

Доста смешно звучи за Иванка, че работи без хонорар......точно тя без хонорар нищо не пипва...
Чак пък професионалист също не е ....ама нека се похвали сама, то друг едва ли ще го направи

Анонимен каза...

Фестивалът напълни града с хора и дигна оборота на хотели и ресторанти. Дай боже повече такива събития.

Анонимен каза...

14-ти, помоли се на печатницата да напечати 10 пъти по 300 000 лв.

Анонимен каза...

Църова се е опитала да подходи оптимистично към фестивала, като събитие. Обаче истинската равносметка е следната:
- Имаше ли иновативно събитие? - Нямаше! Нищо различно, освен един балон който седеше в небето, не се случи. Всички съпътстващи прояви, конкурси, концерти, изложби са реализирани и досега от местните хора и можеха да се случат без никакво външно участие
- Имаше ли туристи? - Нямаше! На деветте дена фестивал основно присъстваха кибиците от площада (безработни, роми и случайно преминаващи). А може би единствено туристи бяха хората от фирмите, дето реализираха проекта, защото основно те се суетяха по площада.
- Остана ли нещо за Троян от аху-ихото на тоя скъп проект? - Е, наистина остана една сцена, ама май само това!
- Имаше ли реклама за града по националните медии? - Имаше, ама основно по БГрадио и канал 3, ама тях ги слушат и гледат доста малко хора! 5000 плаката със сигурност нямаше!
- Спечелиха ли пари местни хора? - Спечелиха...ама най-вече тия дето ръководеха проекта Джабраилова, Ваня Давидова, Стойчо Пензума, Мария Милева и сие
- Спечелиха ли хората награди от конкурсите? - Спечелиха! Обаче зад наградите не стояха никакви нови постижения! Авторитетни бяха журитата, ама не и самите конкурси.
- Имаше ли добра организация на събитието? - Нямаше! Беше анархия и напрежение. Някакви хора от софийски фирми подтичваха с едни големи телефони по пътищата, разпореждаха се какво да се прави, а всъщност го правеха местните
- Станахме ли по-известни? - Станахме! Най-вече с това, че 9 дни чествахме фестивал на не друго, а на СЛИВА!

Анонимен каза...

От всички сергий на площада най-лачена беше сергията на Миро Найденов. Не успях да разбера каква беше целта на тази постройка и колко струва тя на общината . Или е платена от министерството на земеделието и храните с отрязаните субсидий на местните земеделци и животновъди . Ефекта от тази сергия едва ли е повече от профилите във феисбук и туитър за които минестерството също плати баснословна сума на избраните пиарки. Така , че кметицата михаилова не открива топлата вода с тази реклама за 111700 лв . И накрая искам да попитам госпожа инжинерката какво ме е.е мен , че някои е платил да спи в хотелите на дочков , данов и компания .

Анонимен каза...

Разбрах, разбрах, разбрах, защо е писала кака Иванка Цъловска тези групости! След като прочетох статията и коментарите бях 50/50 в оценката си за ситуацията. Но прочетох още веднъж статията и....просветление освети тъпата ми кратуна. Ами господа- другари Ваня Църовска е даскалица. Няма нужда от коментари, това обяснява нещата. Не и се сърдете,не корете даскаличката, то с тия дечурлига е получила професионално изкривяване/по народну-изкукуригала е/. Давайте друга тема, на таз и доктор немой помогна.

Мария Нанкова каза...

Писна ми да чета "анонимни" коментари. Но пък искрено се забавлявам с някои укори: тези, за чистотата на българския език и модните думи и за даскалското изкривяване на авторката. Ще започна с Анонимен 18, приятелите ми знаят, защо ми боде очите. Авторът явно не е попадал на Учител - не може да спретне една стройна мисъл, а правописът му е плачевен. Има обяснение, значи, да пише по този начин - не може да разбере написан текст, не може да формира собствено мнение и съответно не може да го изрази. Остава му да пита "А вие защо биете негрите?" или "Ти защо си без шапка?"
Относно заигравките с титлата "инж.", кой за каквото учил. За мен най-важната е Човек и твърдя, че Иванка си я заслужава.
На Анонимен 5 ще река (извинете, че давам непоискан съвет): почитвай, човече, така "модните и надути" думи ще станат част от речника ти.
И, най-сетне, поводът, заради който е написан материалът. Поздравления за инициативата, троянци! Съжалявам, че не можах да присъствам и участвам, а имах мерак. Местните празненства са тези, които внасят живот в общността, а и привличат вниманието към региона, рекламират го като място, където има какво да се види, чуе, отпразнува, почива. По целия бял свят е така, аз се сещам за едно малко френско село, което всяка година празнуват "Празник на мидите", "Празник на солта", организират едноседмични събирания на творци от цялата страна и чужбина и написаното, нарисуваното и композираното през този период се публикуват, оставайки в националната съкровищница. Нека тук ме подкрепят троянските деца, които отдавна вече не са деца, посетили Рошфор-сюр-Лоар. Това е начинът "външните" да ви забележат и да поискат да се върнат. От това печелите и печелим всички. Харесайте себе си и го показвайте.

Анонимен каза...

19та, ало Марийке, не ръси глупости и спри да четеш като ти е писнало.

Анонимен каза...

"Харесайте себе си и го показвайте"

Добре казано!

Анонимен каза...

Груди Панов каза....
Успокойте се,г-жа Нанкова,вие явно харесвате себе си...предимно!И го показвате!А аз не харесвам поставянето на"инж.,к.т.н.,д.ф.м.н.,ген.полк. и т.н." и си позволих да го кажа,тоест да го напиша,въпреки че съм инженер всъщност.Кой за каквото учил!И продължавам да мисля,че "инж. Иванка Църова" е претенциозно,да не кажа нещо повече....Още повече че тя,доколкото разбирам,не работи по специалността си на "инж.",нито някой я пита за това.Така че - по кротко.
Въпрос на вкус - рекло кучето и се лизнало....знайно е къде!

Анонимен каза...

"Съжалявам, че не можах да присъствам и участвам, а имах мерак". Коментирай нещо, което си опознала, щом се пишеш на чак толкова интелигентна и четяща, Мария! Фестивалът беше пълна боза: вял,фолклорен,селски и фалшив! И колкото и препоръки да давате вие, тия дето го гледате от други места, няма как да ме накарате (мен,дето бях тук) да го харесам. Самоуважението изисква да се казва истината.

Нели Генкова каза...

Мария, радвам се да те срещна тук! С Иванка се събираме цели три НЕанонимни жени. И на мене, както на 21-ви, много ми хареса последното ти изречение (както и информацията за френското село, пък само то ли е). Комплексарщината, както знаем, е винаги намръщена, войнствена и непродуктивна. Но да вметна и това - именно самочувствието на всички троянци, които работиха ПО СЪЩЕСТВО за събитията, изисква да се каже: трудът и качеството имат цена. Виж, ако си избрал доброволчество, участие в някаква гражданска инициатива, тогава е друго. Тук обаче има проект за доста пари. Както и да е. Наздраве!

Анонимен каза...

? Някой изял лъвския пай, за другите останал сливовият с помощтта на работилите за ? родину и сталину ? Но икономическата равносметката за някои другари е положителна, и за това тя като цяло - също е положителна. Браво, това ни прави горди... ;)

Анонимен каза...

Извинете техническата грешка и подразбирайте *равносметка* ;)

Каталина Желязкова каза...

Скъпи троянци,
Виждам, че се вълнувате от парите за фестивала. Някои от коментарите са породени от липса на информация и мисля, че може да отпаднат след малко пояснения.
Парите ги дава ЕС точно и само за Български фестивал на сливата и няма как да се ползват за речното корито, улиците и т.н. инфраструктурни или други проблеми на общината. Дейностите по проекта са прецизно разписани и е описано точно какво трябва да се случи по време на фестивала и колко ще струва. Между другото, никой в Европа не е предположил, че хората от някоя община ще поискат пари, за да участват в собствения си празник, така че пари за участие не са предвидени и няма как да бъдат раздавани.
Темата за откраднатите пари е много приятна за приказване. Как и дали от проектите се крадат или вземат големи пари - ако ви се работи и отговаряте на изискванията - кандидатствайте, изпълнете си проекта, после да ви видим коментарите. Проектите с европейски пари се проверяват от няколко органа на всеки етап до най-малките подробности. За всяко нарушение има финансови санкции. И ако финансовите санкции са сериозен проблем, то последвалата лоша репутация си е чист провал в бъдещето.
Парите за подобряването на живота в община Троян ще дойдат покрай проекти като Българския фестивал на сливата. На практика това е едно от нещата, заради което Европа дава парите. Госпожа Църова го обясни вече. По-голям празник –повече гости- повече бизнес – повече пари в общината. Бизнес-контакти, нови идеи, нови проекти... Само че, троянци, и вие трябва да положите усилия. Венеция има световноизвестен карнавал, ама нали не мислите, че някой отвън е отишъл и им го е направил. Че и да им е платил за това! Така е и в Созопол, Бургас, Каварна... Трябва да се положат много усилия от много хора. И да знаете - не всичко се изплаща веднага. Хората, които са работили за създаването на тези празници, едва ли са получили нещо. Днес техните градове процъфтяват, а наследниците им продължават традицията за своите деца.
Оплаквате се, че много коли преминават през Троян без дори да спрат - отиват другаде. Ето, сега имате възможост не само колите да спрат, можете да ги накарате да дойдат точно в Троян. Да идват всяка година и да стават все повече. Даром няма да стане. Вие имате шанса за първите два фестивала да имате финансиране и външни фирми, които, признайте, донесоха нови неща в Троян. Какво ще правите после? От кого ще искате пари за фестивала си? Или ще си останете да си седите тихичко по на ракийка, че е по-лесно? Ще оставите децата ви да си тръгват от града ви, защото все по-малко работа и живот ще има в него? Това ли искате? Приятно ли ви е наистина да се правите на жертви или можете да съберете сили и да направите нещо за този град, сега, когато имате възможност?
Коментирането е лесно, това всеки го може. Още по-лесно е да се очернят хората, колко му е! Давайте! Проектът ще свърши, ние ще си тръгнем. После искам да ви видя какво ще направите с хубавия си празник!
С най-добри чувства,
Каталина Желязкова
П.С. Впрочем, докога Анонимните в Троян ще имат право на мнение? Това май ви е останало от миналия век☺



Анонимен каза...

Егати наглата госпожа!!!

Нели Генкова каза...

"Проектът ще свърши, ние ще си тръгнем. После искам да ви видя какво ще направите с хубавия си празник!" Госпожо Желязкова, заплахата Ви е леко смешна, защото - няма как да го знаете - с вас и без вас празникът си е един и същ вече толкова време. Иначе за анонимността съм съгласна.

Анонимен каза...

Г-жо Желязкова, добре е че вече си тръгнахте! Обрахте "лаврите" (имам предвид оплювките за лошо свършена работа), обрахте и част от наградите (халал да са ви!). И се замислете,че е добре да не се връщате, защото анонимни и неанонимни им се ще камъни да захвърлят по вас. И осъзнайте, че всъщност вие сте жертвата! С ракийка или без ракийка?

Анонимен каза...

Извинете, но какво иска да каже тая? Че ние сме някакви пияници, които се правят на жертви седят и плачат за децата си и че сме от миналия век? Усещате ли как някаква превземка с фирма "организиране на събития" ни се подиграва и обижда. Михайлова, ще допуснеш ли подобен начин на говорене с хората ти!?! Или и ти мислиш така?

Каталина Желязкова каза...

Никого не заплашвам, съвсем друго е посланието. Празникът на сливата си е ваш, Троянски, и в него има много хляб. Можете да го направите международен и да имате реални доходи за общината и всеки гражданин. Покрай този празник можете да си развиете туризма и икономиката, да си оживите града. Да има работа за децата и внуците ви.

За този и пролетния празник има проект и ЕС осигурява пари за дейностите. Не е ли по-лесно сега заедно да направим празника ви още по-известен и да сложим добри основи за популяризирането му занапред? Как ще направите после хубавия празник, след като не искате да се включите в този, за който има пари? Останах с впечатление, че е срамно да работиш, ако не ти се плати, затова питам как смятате да го правите по-нататък?

Анонимен каза...

КАКТО СМЕ ГО ПРАВИЛИ 20 ГОДИНИ Желязкова!"Останах с впечатление, че е срамно да работиш, ако не ти се плати, затова питам как смятате да го правите по-нататък?" казваш....аз пък останах с впечатлението че за теб и групата ти не е срамно да прибирате парите а другите да работят без пари нъл тъй!!!!!

Анонимен каза...

Каталина, за жалост си права за всичко.
Но "гордия и умен" троянец ,няма как да го признае.

Нели Генкова каза...

34-ти, само да попитам: кога точно ще продължи цивилизоването ни напролет?

Анонимен каза...

Каталина, ако още не проумяваш колко сте се изложили ти и хората то,значи си доста тъпа. Ако питаш мен, скрий се някъде, защото тук напролет не те очаква светло бъдеще. А иначе е ясно,че вината за провала не е само твоя, ами и на мишките от общината, които ръководеха и отговаряха за проекта.

Анонимен каза...

Извинете, мога ли да попитам? Нима на пролет този фестивал ще се провежда отново? Ми че то напролет дори няма сливи, какво точно ще честваме тогава?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |