(Б)АСТА: Къде сме ние? Оставям вие да решите

* ACTA - репресия и опит за унищожаване на обикновения гражданин 
* ACTA не защитава никакви права на твореца, а само на огромните издатели * „Дори Волдемор е против ACTA, защото смята, че е прекалено жестока!
Гореща тема

Авторът Свилен Димитров взе участие в националния протест срещу АСТА, състоял се на 11 февруари в София. Подобни протести на същия ден имаше в десетки градове по света.





„Свободата, Санчо, е на върха на копието“
Мигел де Сервантес, „Дон Кихот“


НА 11 ФЕВРУАРИ 2012 Г. в София и повечето големи градове се проведе протест срещу ACTA – търговското споразумение, което беше подписано тайно и с което се цели тотален контрол над хората под предтекст, че ще защитава авторските права. Вече ви казах какво мисля за това споразумение (виж материала „(Б)АСТА: Да живее новата инквизиция!” – бел. Т21), затова днес ще си позволя да ви цитирам три мнения, които бяха дадени от участници в протеста.

ПЪРВОТО БЕШЕ ПУБЛИЧНО, обявено в блога на автора. То е на един от най-известните преводачи в България – Любомир Николов. Не можах лично да говоря с него, но поне успях да го поздравя за изразената му явна гражданска позиция. Може би името му не ви говори нищо, защото обикновено не обръщаме внимание кой е превел от друг език книгата, която четем, но определено знаете неговите преводи, защото най-известните са „Властелинът на пръстените“ (и цялата поредица) на Дж. Р. Р. Толкин, „То“ на Стивън Кинг, „Клиентът“ на Джон Гришам и много други. Този преводач и писател зае твърдата позиция, че така написано, споразумението ACTA не защитава никакви права на твореца, а само на огромните издатели. Като доказателство изтъкна, че когато са използвали труда му, за да преиздадат една нова книга, не са му заплатили абсолютно нищо, а дори след опит да реши проблема по съдебен път, резултатът е бил в негов ущърб. В цялото споразумение ACTA на нито едно място не се споменават творците и дали те ще получат правата си при подобни нарушения.

ВТОРОТО МНЕНИЕ е на две деца и ще ви го кажа само с цитата от плаката им: „Дори Волдемор (злият магьосник, противник на Хари Потър – бел. Св.Д.) е против ACTA, защото смята, че е прекалено жестока!“.

ОБАЧЕ ТОВА, КОЕТО НАЙ-СИЛНО МЕ ВПЕЧАТЛИ, е третото мнение. То ми бе споделено лично от един възрастен господин, който стоеше близо до мен, когато от НДК протестът тръгна към площад „Народно събрание“. Признавам си, че се учудих, защото болшинството от присъстващите бяха млади хора и затова попитах човека за какво протестира. Той ми отговори, че протестира срещу това, което ACTA ще направи с лекарствата. Моля?! Обаче се оказа, че аз не знам. И наистина - ако отворите ACTA, ще видите, че в чл. 5 е написано: „Това споразумение засяга всякакви стоки, включително опаковки, носещи без разрешение търговска марка, идентична с валидно регистрирана търговска марка във връзка с тези стоки, или която не може да бъде разграничена по основните си характеристики от подобна търговска марка, и която следователно нарушава правата на притежателя на въпросната търговска марка…“.

ВЪЗРАСТНИЯТ ГОСПОДИН се оказа наскоро пенсиониран хирург. Той се чудеше, че ако лекарство, издадено от български производител, има „основна характеристика, подобна на търговска марка“, дали с ACTA няма да задължат нашите производители да спрат производството му?! Но ако това лекарство е жизненонеобходимо и ние не можем да си плащаме по 200 долара, както ни искат за оригиналното американско лекарство, както да правим? Освен това, ако се регистрират определени съставки на брашното като търговска марка, то автоматично останалите производители на хляб ще трябва да увеличат цената му или да го правят по-некачествен.

ДА ПРОДЪЛЖИМ В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ – вие имате дърводелска фирма, която произвежда столове и маси, които обаче „приличат“ (няма нужда да са същите) на търговска марка. Ще трябва да увеличите цената. Вие правите грънчарски изделия. Имате джудже, което прилича (не е същото, но прилича) на едно от седемте джуджета, нарисувани от Уолт Дисни - ще трябва да спрете производството на тези джуджета или да плащате. Ами Дядо Коледа (който като описание и външен вид към днешна дата е собственост на Coca Cola)? Ами всяка приказка, която Холивуд вече е филмирал? Нека не спираме – шивашко предприятие за мъжка или дамска конфекция, която прилича на дизайнерски модели, покривна конструкция на къща, която е като архитектура на някоя голяма строителна фирма, сортове семена, които са с подобни характеристики на подбрана селекция, автомобилите, които в Ловеч започнаха да правят, шрифтът, който използва вестникът, филм, който прилича на друг, книга, която е подобна на друга, цветна хартийка в джоба ви, която е подобна на банкнота…

СИГУРНО ВЕЧЕ СИ КАЗВАТЕ: „Е, чак пък толкова“! Ами да! Чак толкова е! Защото всеки текст е написан толкова завоалирано, че един умел адвокат би ви осъдил без никакъв проблем; защото понятията за това какво можеш да правиш са толкова умело размити, че ако решат да четат текста по друг още по-краен начин, то ще следва, че нищо не можеш да правиш?! Въпрос на гледна точка. Затова ACTA трябва да бъде отхвърлена не само в частта си за интернет и цензурата над свободното слово, а в частта си за репресиране и опит за унищожаване на обикновения гражданин. Макар че като чуя Дон Кихот не се сещам за великия Сервантес, който съм цитирал в началото, а за Чочо Владовски и „Безсъние“:

А Дон Кихот прегърнал смело чашата
във кръчмата спореше със неверници,
които го закачаха от масите,
че днес дори в музея няма мелници.

НА ПРОТЕСТА В СОФИЯ бяха се записали участие близо 60 хиляди души. Дойдоха 6 хиляди. В същото време в Испания са се записали 250 хиляди души за протеста и почти всичките (220 хиляди) са излезли на улицата, в Германия са се записали 310 хиляди, а са протестирали над 240 хиляди. Да, понякога животът е борба срещу великани и вятърни мелници, но дори тогава човек не бива да се отказва. Защото, когато се обърне назад, ще знае, че е постъпил така, както му е диктувала съвестта, а не страха.

НАБЛИЖАВА ЕДНА от най-страшните и най-паметни дати в новата ни история – обесването на Левски. Запитайте се за какво се е борил той и дали днешните политици, подписали това споразумение, следват стъпките му? Едва ли, но нищо не ни пречи ние да ги следваме. И може да ги следваме със съвременните и модерни технологии. Отворете интернет, намерете сайтовете, които ви обясняват какво е ACTA, прочетете и пишете. Пишете на депутати, пишете на евродепутати, пишете на кметове, пишете на общински съветници. Кажете какво мислите, защото ако не го направите сега, утре ще сте цензурирани, несвободни. Извинявам се – не утре, а вчера. При протеста в Разград на всички участници са събрани личните документи и са били записани като на потенциални престъпници. В София имаше близо 1000 униформени. Къде сме ние? Оставям вие да решите.
13 февруари 2012 г., Троян - София
Свилен Димитров

Още по темата:

33 коментара:

Анонимен каза...

Не народ, а мърша!!! Беше ме срам, че от записани 60 хиляди, дойдоха има-няма 5 хиляди. В същото време кво става по света!?! Нека да ни нацепва бойко лентореза в мършавите български задници, без вазелин, докато ни кръвясат насраните свинктери! Защото си го заслужаваме!

Нели Генкова каза...

Свилене, поздравления за позицията, бойния текст, експертната и общата хуманитарна култура!

Анонимен каза...

http://aktivnews.de/z_einsatzbilder_2012/displayimage.php?album=151&pid=5704&slideshow=5000

Анонимен каза...

Споко народе,Боко тиквата гъзолизеца май бил бил казал,че няма да подпише астата и утре щял май да го обяви.

Нели Генкова каза...

3, дай малко повече информация.

Анонимен каза...

10 000 онаниста са настоявали за безплатно порно!

Анонимен каза...

6. Тъп ли си? Май че да!

Анонимен каза...

6-ти гладна кокошка просо сънува.

Анонимен каза...

Много сте чуствителни бре! Маайте саби на воля, АСТА няма да ви спре да се мажете с паста (:

Анонимен каза...

Меглена Кунева, Трайчо Трайков и правителството на ГЕРБ са основните виновници за присъединяването на България към АСТА.



1. Въвличането на България в ACTA е пореден пример за непрозрачна политика. Когато няма обществен дебат, когато се приемат решения на тъмно, когато на псевдо обсъждания се канят само сателитни "експерти" и НПО, то тогава винаги се стига да подобно остро обществено недоволство. В България все още няма изградени канали, практики и култура на публично обсъждане на европейските политики - било през евродепутатите, комисарите, МС, НС. АСТА е и доказателство, че все още страдаме от комплекс за малоценност - управляващите не се държат като равноправни участници в правенето на европейски политики, не дават аргументи, не защитават ценностни позиции, а чакат по стар рефлекс големият брат да реши.

2. Пряка отговорност за тоталното информационно затъмнение и за въвличането на България в подписването на ACTA носят:

- Българските еврокомисари в периода от 2007 г. досега, които са подкрепяли политиката на Европейската комисия за разработване и подписване на ACTA и не са предприели нищо за информиране на българската общественост за опасностите, които крие това споразумение за правата и свободите на гражданите. Това се отнася особено за бившия еврокомисар Меглена Кунева, чийто ресор – защита потребителите, в т.ч. интернет-потребителите, има пряко отношение към ACTA.

- Членовете на Европейският парламент от България - Андрей Ковачев (ГЕРБ), Емил Стоянов (ГЕРБ), Мария Неделчева (ГЕРБ), Илиана Иванова (ГЕРБ), Владимир Уручев (ГЕРБ), Надежда Нейнски (СДС), които като част от Европейската народна партия гласуват "против" проект за резолюция срещу ACTA и подкрепят резолюция, която на одобрява действията на Европейската комисия и приемането на ACTA.

- Действащият Министерски съвет, който одобри без никакви дискусии и аргументи присъединяването към ACTA, както и в частност министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който води преговорите по присъединяване на България към ACTA. Своя част от отговорността носи и предходното правителство, доколкото с участието си в Европейския съвет не е възразило своевременно срещу непрозрачното водене на преговорите по ACTA.
http://news.bgnes.com/view/985002

Анонимен каза...

Тая мастия Мигленка,има ли някаква гадост с която да е набутана България и тя да не е проспала преговорите и да не е подписала.

Анонимен каза...

Anonymous - Illuminati Songhttp://www.vbox7.com/play:c364b67f00

Анонимен каза...

Кои са Анонимните и какъв е Планът?

http://www.youtube.com/watch?v=iFXrVWTLj44&feature=player_embedded

Анонимен каза...

Увеажаеми 10, Герб вместо да се правят на интересни и да си правят тъпа и ефтина реклама с безличните си евродепутати, заедно с НаТка Гаражната - да бяха подкрепили внесеното предложение в НС от Атака за незабавно изтегляне подписа на България под споразумението за АСТА. Подпис, положен от посланника ни в Япония по заповед на лидера на Герб и МП на България Бойко Борисов!!!!
Какво ми шикалкавят и се правят на ощипани моми? И Трайчо Лобиста и Б.Борисов. Не че мадам Йес /Кунева-Пръмовица/ не е проспала увертюрата по пробутването на АСТА в първоначалната фаза на тази най-огромна и световна далавера.
Колкото до генерическите лекарства - г-н Димитров ви е запознал от части какво ни чака, но това е "по-малката" беда.
АСТА е Световен Контрол!!! Запомнете го това.
В момента в който включите вашия компютър - ВИЕ СТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ!!!
ИП

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=ruVAoauWkF0&feature=related

Анонимен каза...

Новия световен ред е тук!
http://www.youtube.com/watch?v=p0wCv3wD4vs&feature=related

Бай Бочо каза...

Прав е 14: "АСТА е Световен Контрол!!!"

Анонимен каза...

Неведоми са пътищата на ЧЕРНАТА НАУКА.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Идеята за тотален кантрол не е нова и за нея съм писал. Искаме или не илюминатите ще намерят начини да управляват света и тотално да ни контролират/пише го на 100 доларовата банкнота/ "Акта" е само един от начините за контрол. Защо не протестираме от другите 2 начина. Дебитните карти и джиесемите. Те упражняват тотален контрол за това къде сме, какво правим и с какви пари разполагаме. Защо никой не протестира за тях.Защото е облечено във формата-ние защитаваме интереса Ви/парите и сигурността Ви/. Сега обаче прекалиха-бръкнаха в личното пространство. Затова са и протестите които подкрепям. Опитите ще продължат и не бива с лека ръка, без обсъждане министър председателя да подписва подобни споразумения.

Анонимен каза...

А не бяхме ли ние първите който признахме Република Македония, не бяхме ли първите и за Косово, а сега и първи тичаме да подпишем АСТА И не сме ли тези който слушаме сляпо ЕС и МВФ..с чувството за изпълнен дълг!!???..ПРЕД КОГО И ЗА СМЕТКА НА КОГО????...не е ли това едно замазване на проблема ни ..нашата бедност,безпаричие,безперезпективност безработица едно затъване да шия в блатото на бедността???..ама и ний да сме барабар Петко със мъжете..и какво от това че ще имаме свобода като няма хляб и работа, компютри и джиесеми не се ядът.Нашите деди и бащи и без тези екстри само с честен труд успяха да живеят добре и успяха ни отгледат. Благодарение на техния труд всеки в стоя трудов живот успя да построи дом та сега съществува Троян...някой да е постоил къща скоро а??? да тези който са във властта..чрез далавери и кражби..но аз говоря за някой с работа с 240 лв заплата...и курник не може да скове..ето това е проблема приятели,ние сме на светлинни години от хората на запад, и години да минат и друго правителсво да дойде, дорде заплатите са такива ще тънем в глад и мизерия..та АСТАТА ни е най малкия проблем..младежи борете се против бедността и безпаричието това е истинскя проблем вече 21 год.не слушаме ли вече прекалено дълго тази песен от всяко идващо правителство на власт..лъжат,лъжат ни наи нагло в очите,как така има за магистрали за административни сгради за музей за компютри алуминиева дограма секретарки охрана мерцедеси и куп разточителни административни охолства а за обикновенните хора 240 лв..ако работят !!! ето срещу това трябва да се протестира!!!

Анонимен каза...

Поздравления за запетайките.

Анонимен каза...

Уважаеми 20, позволете да ви репликирам. Не върху точните ви констатации за мизерния живот на "масовия" българин към днешна дата. Тук сте прав.
1. Ще ви припомня един виц за чукчата - "....днес вече живея с чувство на глад, студ и голяма благодарност". Е, след въвеждането на АСТА - вие няма да имате друг шанс, освен да "благодарите".
2. Представете си, че някоя световна компания "лицензира" и "патентова" всички възможни форми на протест. Е, след въвеждането на АСТА - вие ще имате правото да протестирате, но за целта ще трябва първо да си платите. Може и после да си платите, за да ви пуснат от затвора.
3. Свободата е върховна ценност при Човека. На много български знамена е извезано "Свобода или смърт". Всяка жива твар на нашата планета се бори за "хляба", но докато при животните това е само форма на физическо оцеляване, при Човеците има и едно друго измерение, което най-добре е казано от великия Ботюва в "Майце си" - "хляб или свинец"!!!, отъждествяващо отново онова - "Свобода или смърт"
Нали така? За да я има все пак тази основна разлика между Животните и Човеците!
ИП

Анонимен каза...

Много се извинявам, написал съм погрешка "Майце си". Стихотворението на Ботюва е "Борба"
Ето и финала:
"Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!
И като залог из род в потомство
ден и нощ - вечно тук преминува.
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби - зло безконечно!
кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещен конец...
Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"
ИП

Анонимен каза...

Поглед от друг ъгъл.
Стачкуват учителите - вдигат им заплатите.
Стачкуват железничарите - вдигат им заплатите.
Стачкуват енергетиците - вдигат им заплатите.
Стачкуват пенсионерите, но не могат да изнудят правителството и си остават само с постоянната гладна стачка.
Ако в България не се краде ще има пари за двойно по-високи заплати и пенсии.
Борбата срещу кражбите може да се води само ако всяко зрънце свобода се защитава безкомпромисно.

Анонимен каза...

До № 24:Винаги съм си задавал въпроса: Защо пенсионерите не се обединят, направят партия и защитават правата си за достойни пенсии.Почти съм си отговорил-невярват, че могат да са единни защото със годините/така са ги управлявали и манипулирали/ са помъдрели и разбрали, че равенство, братство, справедливост и т.н. глупости няма и никога няма да има.

Анонимен каза...

Човекът е човек, когато е на път. Когато има цели и се бори да ги постигне. Пътят е смисъла.

Анонимен каза...

!!!!!!!!!!!!!!
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4561911

Анонимен каза...

Днес е добър ден за българската демокрация ! Браво. А наздраве !!!

Анонимен каза...

България спира участието си в ACTA .оттегля или спира за момента ратификацията? две напълно различни неща...кое от двете? стига с тая игра на думи, или се оттегляме или не - кое е?

Анонимен каза...

Чудя се к'во толкова се пише тук за АСТА?
Така или иначе, в България всичко се подслушва и се знае,с или без АСТА.Всички сваляме музика и филми и от замунда и от арена и изобщо откъдето ни падне.

Анонимен каза...

29 спокойно, това е първата победа, ще има още.

Анонимен каза...

Министър Трайков е забравил май, че България е Парламентарна Република, а не Министър-председателска Република. Правителството буквално се о.ра с подписа си под АСТА. Сега се опитват да замазват нещата, пробутвайки какви ли не дивотии.
Това, което е можела Изпълнителната власт да свърши е - да подпише или да не подпише това "споразумение". Тя го е подписала!
Сега предстои Ратификация и тази ратификация е в прерогативите на Законодателната власт - Парламента.
Какво от това, че Трайчо Лобиста щял да внесе нещо си в министерския съвет? И какво от това?
Ами ако онези безличия депутатите от Герб и независимите помияри гласуват ратификацията?
Или може би точно това се цели?
Бочко, Трайчо и компания, които подписаха АСТА - целите в бяло, а "лошият" Парламент с очебийната си колективна безотговорност - виновни за всичко.
ИП

Анонимен каза...

Гена,как можеш да търпиш тая маймуница толкова време,та не го изтри тоя 33-тия неграмотник ??????

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |