Имат ли големите търговски вериги интерес към Троян?

* „Един голям въпрос буни духовете на хората в града и общината ни, а и на многобройните гости на нашия край” * „Звучи нелогично хипермаркети да се откриват в далеч по-малки и с по-ниска покупателна способност градове”

Т21 пита

В началото на м. декември м.г. Т21 написа писмо до пет големи търговски вериги, открили свои обекти в редица съседни градове, но не и в Троян. Писмото бе провокирано от огромния интерес на троянци – регистриран както в две анкети по темата (едната организирана от Община Троян, другата – от гражданското обединение „ФорумЪТ”, което целенасочено следи темата), тъй и в лавината от коментари в сайта на Т21 www.troyan21.com – и съдържаше два въпроса. Първият – има ли съответната верига актуален интерес към Троян. Вторият – какви са причините за отсъствието досега на подобен интерес. Чест прави на запитаните, че веднага отговориха; с изключение на „Лидъл”, откъдето с имейл ни информираха, че предстои да получим отговор. Пълният текст на писмото и отговорите – четете по-долу.

*****

До ръководствата на търговските вериги:
„Пени Маркет” (България)
„Лидл” (България)
„Билла” (България)
„Кауфланд” (България)
„Плюс” (България)


ПИТАНЕ
от в-к „ТРОЯН 21”, Троян 5600, ул. „Любен Каравелов” 64, ет. 1, www.troyan21.com

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, един голям въпрос буни духовете на хората в града и общината ни, а и на многобройните гости на нашия край, смятан за една от перспективните туристически дестинации на България. Въпросът е: „Защо в Троян (24 хил. жители) досега няма хипермаркет на някоя от големите търговски вериги, стъпили в нашата страна и непрекъснато разширяващи дейността си?”. Въпросът има няколко аспекта.

ПЪРВО – в Троян съществува мнението, че подобен магазин/и на някоя от големите вериги ще изиграе ролята на регулатор на цените на хранителните стоки, едни от най-високите не само в нашата Ловешка област, но и в цяла Северна България.

ВТОРО – всички тук сме убедени, че подобен магазин ще модернизира търговския процес; ще зададе друг по-цивилизован тон на пазаруването в града и общината.

ТРЕТО – звучи нелогично хипермаркети да се откриват в далеч по-малки и, смело можем да твърдим, с по-ниска покупателна способност градове, вкл. в нашата Ловешка област, например Луковит (10 хил. жители), а Троян да бъде подминаван?! Нелогично е и в близкия ни Ловеч, който по икономически показатели не е над Троян, хипермаркети да никнат като гъби („Билла”, „Пикадили”, „Пени”, „Лидл”), в друг близък и съизмерим град като Севлиево (25 хил. жители) – също, а тук нищо (ни най-малко не омаловажаваме пробивът, направен от най-големия троянски магазин – „Евани” от веригата CBA, но само той явно не е достатъчен)?!

ДОКАЗАТЕЛСТВО, че въпросът защо в Троян няма хипермаркет на някоя от големите търговски вериги живо вълнува троянци, са и двете анкети по темата. Едната бе по инициатива на Община Троян и се реализира в сайта на в-к „Троян 21” (www.troyan21.com), като поставеният въпрос бе: „Дайте мнението си дали Троян се нуждае от хипермаркет на голяма търговска верига?”. Втората анкета бе организирана от създалото се неотдавна местно гражданско обединение „ФорумЪТ” и бе направена в сайта на обединението (www.forumat-troyan.blogspot.com); поставеният въпрос бе формулиран така: „Има ли нужда Троян от специализиран магазин на някоя от големите търговски вериги?” Резултатите от двете анкети красноречиво доказват – хората на Троян масово и много силно искат в града ни да се открие подобен търговски обект.

ИМА И ДРУГО. На пресконференции и различни други срещи този въпрос редовно е задаван и продължава да се задава на представителите на общинското ръководство. В общи линии отговорите на троянските управници са, че интерес има (споменават се „Плюс”, „Пени”, „Билла”, „Кауфланд” и др.), но НЯМА ПОДХОДЯЩ ТЕРЕН. Всички предлагани общински имоти не били одобрени от споменатите търговски вериги. Което едва ли е точно така, тъй като „Плюс”, която в началото на година се присъедини към „Лидл”, закупи терен в Троян преди цели три години, но по неясни причини до строителство не се стигна.

НАКРАЯ ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ да Ви отправя две конкретни питания:  
1. Вашата търговска верига има ли интерес към изграждане на свой обект в Троян?  
2. Какви са причините досега Троян да е оставал извън обсега на Вашия инвеститорски интерес?

    1 декември 2010 г., Троян

    С уважение: Генадий Маринов,
    гл. редактор на в-к „Троян 21”

    Линкове към двете анкети:

    *****

    Получените отговори

    ОТ „КАУФЛАНД”

    Уважаеми г-н Маринов, благодаря Ви за интереса към нашата фирма и за изчерпателното Ви писмо. За съжаление към момента КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ няма планове да открива свой хипермаркет в град Троян. Не мога да отговоря на всичките Ви въпроси, те касаят вътрешно фирмена информация, на която не искаме да даваме публичност. Благодаря Ви още веднъж и оставам на разположение за други въпроси.

    С уважение: Росица Попова, реклама и PR
    София 1309, ул. „Кукуш” 1, „Кауфланд България” ЕООД


    ОТ „ПЛЮС”

    От веригата „ПЛЮС”, която закупи парцел на разклона за кв. "Попишка" (терена на „Вторични суровини”), ми отговориха устно по телефона. Отговорът бе: вярно е, че закупихме терен, но в момента нашата верига е собственост на „Лидл” и те решават дали ще се строи магазин или не. Попитах защо след като теренът в Троян бе един от първите или може би първият закупен от „Плюс” в Северна България, не последва строителство. Отговорът бе уклончив и неконкретен.


    ОТ „ПЕНИ”

    Уважаеми г-н Маринов, благодаря Ви за Вашето питане и интереса към нашата верига. Фирма „ПЕНИ МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” навлезе на българския пазар в края на 2009 г., откривайки 10 филиала, които до момента нараснаха на 45. Веригата продължава да расте с бързи темпове в цялата страна. Още от 2005 г. търсим подходящ терен и в град Троян. Поради географските дадености на града обаче не можем да открием подходящ комуникативен терен с големина от 3500 до 5000 кв. м. Относно подкрепата от Общината нямаме никакви забележки, винаги са откликвали на нашите питания и са ни подпомагали. За съжаление всички общински терени предложени от г-н Акимов бяха отхвърлени като неподходящи от централата ни в Кьолн. Ако някой читател на Вашия вестник има предложение за нас, ще посетя Вашия град.

    С уважение: Димитър Даскалов, регионален мениджър експанзия
    Столник 2134, община Елин Пелин, „Пени Маркет България” ЕООД


    ОТ „БИЛЛА”

    Уважаеми г-н Маринов, преди всичко бихме искали искрено да Ви благодарим за интереса, съдействието и предоставената от Вас информация. Град Троян дълго време представлява интерес за БИЛЛА, като срещаме подкрепа и пълното съдействие на местната администрация. Причината все още да нямаме реализиран обект е липсата на локация, която изцяло да отговаря на нашите критерии. В гр. Троян има не лоши обекти и терени, но към момента концепцията ни, а и самият град, биха позволили осъществяването само на един обект, което предполага, че мястото му трябва да бъде безупречно, а и съобразено със спецификата на местния пазар. Причината за отсъствието на БИЛЛА в града към момента е продиктувано единствено от липсата на подходяща като местонахождение и условия (приемливи за гр. Троян) локация. Благодаря!

    С уважение: Радко Диев, експанзионист
    София 1404, бул. „България” 55, „Билла България” ЕООД

    54 коментара:

    Анонимен каза...

    както попитах в предходна тема къде са подходящите парцели, веригите отговориха

    Анонимен каза...

    Еееее 1-ви...това са големи компании и трябва да спазват малко дипломатическия етикет. Мяу-мяу много сме доволни. Според мен трябваше да се оплакват, че общинарите са им изтъркали настилките в кабинетите да ги охажват ежемесечно да инвестират в града ни.
    Като са токова доволни да си изберат някой за служител. Ще им го закарам лично. Даже ще им дам и няколко на промоция да си им рабооооткат и да пеят :)

    П.С. Ако дочакат до края на годината ще може да се уредят и с управленец дето е стоял на кметски стол:)

    Анонимен каза...

    Добре си продава Иван и др. големи ,не ни трябват големи вериги,ще ни нау4ат на промоциЙ,акциЙ и т.н. НИЕ СМЕ 'БУГАТИ"(не кола)имаме парИ и нямаме проблемИИИИИИИ

    Анонимен каза...

    въпросът е за бизнес терени въобще, не само за магазини. Казвайте

    Анонимен каза...

    Скръб, скръб, скръб!!! Който може да емигрира от "големия" Троян!

    Анонимен каза...

    Е ми ще ядем бахура

    Анонимен каза...

    Не бе, не от Троян. От с. Минко Акимово.

    Анонимен каза...

    Ако някои има подходящ имот в Троян нека се обади на Генади и той да го прати отново на всички вериги, нека направим и ние нещо а не само да чакаме и гледаме сеир.

    Анонимен каза...

    По добре ако някои има подходящ кмет за Троян нека се обади на Генади.
    Нека направим и ние нещо а не само да чакаме и гледаме сеир.

    Това с имотите в последствие ще се оправи.

    Анонимен каза...

    Със сигурност знам, че двама от тези, които имат потенциала да направят нещо за този град, не искат да се кандидатират заради цялата помия, която някои ще стоварят върху им. Пак казвам - читавите хора не искат да се занимават заради негативизма на троянци. Остават ни само глупаците.

    Анонимен каза...

    Тука и админът не може ви помогна.

    Анонимен каза...

    На старите гробища , до стадиона не става ли?

    Анонимен каза...

    10-ти. Малко си противоречиш. Хем искаш да си позитивен, хем си сигурен, че няма да се случат нещата.
    Хубаво е на конкретен въпрос или предложение да се отвръща конкретно. С изказването си май нищо не казваш.
    Затова ей така за разнообразие може да ги споменеш тези двамата.
    Поздрави

    Анонимен каза...

    На топливо имотът е прекрасен за един хипермаркет, но с циганьорите там и аз да съм няма да построя нищо. Някой да им намери друго място за живеене.

    Анонимен каза...

    Това е работа на Общината.

    Анонимен каза...

    „Според закона за защита на животните (в сила от началото на 2008 г.) от днес кметовете могат да бъдат глобени от 1000 лв. до 2000 лв. за всяко безстопанствено куче по улиците.“
    Какво става с глутниците от кучета в нашата Община Троянска.

    Анонимен каза...

    Глобата на кмета от наште пари от данъците ли ще излязат или от неговият джоб.

    Анонимен каза...

    14-ти Абе мама му стара ... циганин да си в тази държава. Някой да им намери друго място за живеене. Абе на моя род кой му е търсил място за живеене?! На мен за една кемпа дето я поднових в двора си ми тръснаха глоба че не съм питал общината, а там съм почти сигурен че постройките са незаконни не само че не ги глобяват ами ще им търсим и място за живеене.
    Нестига, че са на помощи, нестига, че крадат, нестига, че кмета го е страх от тях, че му трябват за избори ами и в края на годината ще ги почерпи и с някое кебапче.
    Да не забравяме, че няма и катун без глутница кучета, които сигурно се водят безстопанствени (щото стопанина плаща данък).
    Айде кмета да си свърши работата по циганските въпроси. Ама невярвам да му стиска.

    Анонимен каза...

    Ехооо 10-ти. Да не си ме забравил. Аз пак да те подсетя да споменеш тези двамата дето ги познаваш и стават.
    Предварително благодаря!

    Анонимен каза...

    Комплекс Лъгът където се правеше цирк преди време.А между табелите Троооох и Орешак ливади кооолко искаш?Сега тичаме по на 40км.от тук за пазаруване.Какво пречи да са там?????ААА да-кметско-съветническо здружение"Да съсипем града".

    Анонимен каза...

    ОТГОВОВА ОТ ЛИДЛ Е ВАЖЕН. ТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПЛАЧАТ С ЛИПСА НА ТЕРЕН и ТО НА ТОП МЯСТО. ХЕМ НА ГЛАВЕН ПЪТ ПЛОВДИВ-ПЛЕВЕН, ХЕМ в ЦЕНТРАЛНА ЧАСТ НА ГРАДА.

    КОЕ ОБАЧЕ ГИ СПИРА Е ИНТЕРЕСНОТО? КОЙТО ПОЗНАЕ ЩЕ МУ ДАМ НАГРАДА.

    Анонимен каза...

    пак не разбрах кой ви избра кмета, циганите и пенсиите ли?

    Анонимен каза...

    Срамота е в този град да няма такъв магазин. Да ходим до Севлиево и Ловеч да пазаруваме. А не губи ли общината от това. Ама то май на никой не му пречи.

    Анонимен каза...

    Пенсийте, разбира се! Той затова Енкин ПАК ще е кмет наесен!
    Лошото е друго - те пенсиите постепенно ще си идат, но ще порастат нови малки, неразумни същества, които не са живели в ОНЯ режим, и ще се подлъжат пак по лъжите за световно равноправие... на по-равните...

    Анонимен каза...

    23ти на Общината не и пречи че губи, нали кмета печели, не е все едно и също, парите които дават Евани и другите от картела на хр. магазини в Троян не влизат в бюджета на общината а в бюджета на Кмета.

    Анонимен каза...

    Ще пазаруваме в "МОЛА" на Иван Найденов-кожодера,защото сме тъпи "Троянски" Мръвки.

    Анонимен каза...

    Не ни трябват такива вериги, защото в околностите на Троян можем да си произведем много неща. Веригите искат непосилни пари за да продават в халета,в които са инвестирали нищожни цени.В общинските земи може да започне производство на лук, картофи, зеле и на всичко, което се сетите и без прекупвачи да си купуваме плодове и зеленчуци в региона, спестявайки от кръвопийците посредници, транспорт, пари и др.Не ни трябват нито молове, нито монополистите, които зомбират пазара в момента, но това зависи от решението на тези, които сме си избрали.

    Анонимен каза...

    Хмм ...не разбрахте ли , че тези вериги само дерат кожи ?Дори по новините казаха , че са си образували картелче и си договарят цените.А вий ,чак жалби до тех пишете да идват да ви доят.Много тъп народ ей....Радвайте се , че още не са ви налазили.Щото като дойдат,кварталните магазинчета ще хлопнат кепенците и за 1 хляб ще тичате по на 10-15 км .Не се лъжете по цените в тези вериги , защото всяко качество си има определена цена.

    Анонимен каза...

    До 26 Ще пазаруваме в "МОЛА" на Иван Найденов-кожодера ама не всички.
    До 27 А бе човек ти произвеждал ли си някога зеленчуци и плодове в нашия край да видиш как се гледа и каква далавера има,като цените в тези магазини които наричаш монополистите, които зомбират пазара са по ниски отколкото да си ги произведеш.Наясно ли си ,че не живеем вече във времето на социализма когато всичко беше без пари понеже плащаше държавата.
    До 28 от един тъп относно тези вериги които дерат кожи. Това са пълни глупости !!!!
    КАК иначе ще има ниски, промоционални цени добри за народа, беден и озлобен ???
    Мафията и приятелите на Бойко Борисов - като Мишо Бирата, Гергов, Гриша Ганчев, Ковачки и т.н.у нас не искат да продава на ниски цени !!!
    Ако ги нямаше чуждите вериги, сега всичко щеше да е ПО-СКЪПО !Нека да има промоционални цени!В целия свят ги има.Тука пък паднали от Марс.Щом са ниски ,значи били ниско качество.Големи бунаци!Една и съща стока е с различни цени през различно време,не защото е паднало качеството,което принципно го няма никъде вече,просто си идва на цената.А това че извън хипермаркетите цените са надути в повечето случай по две,това нормално ли е?В Германия не са по-различни цените в същите хипермаркети,дори по-ниски.Но германците не мрънкат ,че са ниски,защото разбират от търговия и имат потребителска култура.А тука на гол задник "чифте пищови".Така че не плачете от намаление на цената в хипермаркетите,а от неоснователно завишаване от картелите на производителите!
    За справка ще ви дам един пример от първа ръка.Мой познат бизнесмен поиска да изнесе захар за една Европейска страна преди извесно време.От фирмата на монополиста на Бълканите Гриша Ганчев му дадоха най ниската възможна цена за 100(СТО) тона 1.40лв. за килограм.В същото време в Лидъл килограм захар се продаваше за 1.20.Дано се усещате кои е монополиста и кои надува необосновано цените.И ако си слушал по внимателно новините там се говори картелно споразумение между големите хранителни вериги при определянето на доставните цени и отстъпките на ДОСТАВЧИЦИТЕ.Точно те са хората които направиха 3 лева олиото и 2 лева захарта и хлябът необосновано.

    Анонимен каза...

    27 и 28 вие от Марс ли падате?

    Анонимен каза...

    разбрах кой ви е избрал кмета, кухи лейки като 27 и 28, мъка!

    Анонимен каза...

    Чудя се при толкова безработни и при толкова пустеещи земи що не си гледате плодове, зеленчуци, няколко пилета, кокошки, че и нещо друго. Що като ви е скъпо само ревете и пак търчите в Еванито? Що не си купите чувал брашно, а давате всеки ден по лев и нещо за хляб? Щото ви мързи и можете само да се оплаквате. Всички, които търчат да купуват, поддържат тези високи цени. Иначе кварталните магазини отдавна да са хлопнали кепенците!

    Анонимен каза...

    19-ти, хората не искат да им се споменават имената в публичното пространство напразно. Без тяхното съгласие не мога да ги напиша.

    Анонимен каза...

    Аз си мисля,че докато този кмет е на власт така ще бъде в нашият град.Няма да имаме хипермаркет,защото вероятно наистина Ив.Найденов гуши кметчето ни.

    Анонимен каза...

    Как така да дерат кожи големите вериги. Я погледнете цените в тях и тези в нашите гаражчета. Е кой тогава дере. Нека погледнем и колко работни места ще се открият, на фона на тази безработица в града няма да е лошо. А малките магазинчета няма да затворят, но ще им се наложи да си коригират цените.

    Анонимен каза...

    Така е 35-ти, но първо трябва да влезе някоя от изборените, реално максимум 2 магазина, а хляб ще има и за малките в квартала, пример градовете където има по няколко хипермаркета.Вярно някой може да хлопне кепенци, но 100% гаранции на този свят няма. Моите родители ходят до Лидл-Ловеч, иначе продуктите от първа необходимост ги купуват от кварталния.

    Анонимен каза...

    да

    Анонимен каза...

    Ами то и аз така правя. Взема ли заплата и тръгвам да Ловеч. Купувам си нещата за месеца, тука купувам малко неща. Гледам около мен хората и те така правят. Въпреки пътя пак ми е по-евтино.

    АРВи каза...

    Чета коментарите и виждам, оформили се два лагера: за и против големите вериги магазини.
    Моето мнение е, че и двете страни имат и нямат право. Защо?
    Ами, защото сега големите издевателстват над производителите, а после ще започнат и с потребителите, след като затворим малките квартални магазинчета разбира се, но тогава ще е твърде късно.
    Не си мислете, че са се загрижили за нас потребителите. Всичко е една игра, която много малко хора разбират.
    Всъщност истината е по средата.Цените и в големите магазини тръгнаха нагоре и то доста устремено напоследък.
    Много често в тези магазини се купуват много стоки само защото са по-евтини, а не защото са ни толкоз неоходими. Промоциите нали за това се правят, за да се купува покрай по евтиното и по-вече от останалото. Човек е много странно животно, когато му се погаделичка егото с макар и привидно внимание към него, почти загубва чувството си за самоконтрол и прави обикновено големи удари(покупки).
    За тези неща може да се говори и пише много и много.Не считам за необходимо да го правя. Пишещите в този сайт, според мен, нямат нужда от обяснения нашироко, а само от маркиране.
    Със здраве!

    Анонимен каза...

    Изборът да влезеш в даден магазин гледайки или купувайки нещо е личен, но когато няма магазин няма и избор, а това вече е лошо. Много по-добре е когато ти притрябва нещо да има откъде да го купиш.

    Анонимен каза...

    Напоследък често отскачам до Ловеч.И тази вечер се завърнах от ЛИДЪЛ с няколко чанти.
    Ходих със влака и пак съм по на сметка, от колкото да пазарувам от Троян.
    Жалко е,че за основни хранителни продукти като олио,захар и др. се принуждаваме да отскачаме до Ловеч... а пък тука нека им гранясва скъпото олио на гаражните търговци.
    То че Троян си стана едно голямо село е вярно,но до къде я докарахме, Господи ?!.....И на къде отиваме?!....

    Анонимен каза...

    Става ясно от думите на т.нар. експанзионисти /по-горе в отговорите/, че за тях Троян е "крайно" място - на дъното на географията. Има "липса на подходяща като местонахождение и условия (приемливи за гр. Троян) локация." Тоест градът ставал само за един обект, и въпреки това веригите не го искат или се дебят. Може би има голям риск за първия голям магазин да се провали. И сега какво става: ние ги искаме - те не ни искат. И всички разправят, как са се прегръщали братски с общинската администрация!? Колкото да си коментираме тук, оставаме в ръцете на неволята. Всички са добре: общината е сторила, каквото трябва; веригите си имат критерии, на които не отговаряме; а ние тогава - за какъв стандарт на живот сме достойни и отговаряме??!!

    Анонимен каза...

    До всички заинтересовани-между Троян и Орешак вдясно има голям парцел,изключително подходящ за хипермаркет.Абе нека там го построят,че и ние орешачани да намажем.

    Анонимен каза...

    42, Севлиево или Луковит на какви критерии повече отговарят от нас?! Ние поне имаме някакъв туристически поток, колкото и малък да е той в последните години!

    Анонимен каза...

    44, Севлиево е на главен път, и вземайки впредвид темповете на строене на магистрали ще остане на такъв в близките 20 г. Да не говорим за нива на заплати, безработица, промишленост и състояние на производствената база, просто няма база за сравнение. За Луковит и на мен ми е чудно, но факт.

    Анонимен каза...

    На 42 - не е съвсем така. Търговците не идват защото градът е пълен с безработни, а това означава ниска покупателна способност. Така че, ако кметът иска да е полезен на града ни трябва да осигури ИНВЕСТИЦИИ В СФЕРАТА НА ПРОМИШЛЕНОСТТА т.е да осигури работа и доходи на троянци.Тогава търговските вериги ще се надпреварват коя първа да построи хипермаркет. До сега прочетох само едно ясно изразено предложение за това - на г-н Мичо Генковски /статията "Може би Китай"/ Китайци ли, италианци ли, немци ли незнам, но щом сме я докарали до там да зависим от други някакви все трябва да дойдат и тук, ако искаме Троян да го бъде. Така че, кмете, търси инвестиции за промишлеността.Ниската покупателна способнаст на троянци не привлича търговците. Ясно!?

    Анонимен каза...

    Хора,нещо в бившия завод "ЕЛМА" става.Там събориха сградата,която беше стол.Опразват и един съседен бивш цех.Все си мисля,че в борбата за избиратели общинската управа ще ни "изненада"с някакъв търговски обект?!Сигурно си мечтая прекалено много,но може пък и да позная....Някой нещо не назнайва ли?????

    Анонимен каза...

    Големите вериги имат стандарти и политики за локация и сграден фонд, вече е кристално ясно. Единствено БИЛА и ЦБА наемат помещения в съществуващи сгради, но втората не я препоръчвам. Пикадили е скъп магазин и на фона на доходите в Троян ще бъде като изложбена зала.

    Анонимен каза...

    Ето още един http://www.pennyproductsbg.com/page.php?n=129543&SiteID=847

    Анонимен каза...

    Бутнете някое училище и направете магазин и без това няма много ученици, :)))))

    Анонимен каза...

    Абе 50 защо не предложиш за бутане собственото си жилище?

    Анонимен каза...

    Луда работа!!! Зора на Троян не е в липсата на магазини а в лисата на РАБОТА!!!Ква файда че има супер магазини ако си безработен.СУПЕР ТЪПО ми звучи да се прасна до Ловеч щот там ще спестя 1,20 отврат. Пък относно това що не идват големите инвеститори:МИ ЯВНО НЯМАТ ДАЛАВЕРА ОТ НАС.Не им е изгодно.Ама като ви чета мислите разбирам че повечето от вас не сте помирисвали бизнес и тука само си чешете езиците.Мисля че голям инвеститор ако сметне че бизнеса в Троян е супер никой не може да го спре дори и кмет.

    Анонимен каза...

    Ало 51 , ако ми предложат добра сума, защо да не го бутна, ама трябва целия блок да бутаме.А троянците докато са толкова завистливи и злобни хора дотогава ще сте на това положение. А сте известни, че сте и много стиснати как да инвестират хората тук няма да могат да избият постройката до края на века. Защо тая злоба бе хора?Осъзнайте се малко. Човек не може да се пошегува веднага се започва- големи хейтъри сте. Както се пише в разни учебници по икономика, простия народ си заслужава управлението! Стойте вкъщи и мразете всичко и купувайте на Иван вмирисаните меса, :)).

    Анонимен каза...

    До 39
    Не мога да се съглася с теб че ако големите супермаркети навлезат на Троянския пазар ще има издевателство над потребителите.Аз съм от тези който пазаруват САМО от големи супермаркети поради факта че живея в чужбина и тук както може би знаеш няма гаражчета с гръмкото име магазин, и искам да те уверя че към този момент няма нещо по хубаво което може да се случи на бедния и безработен троянец,който все пак трябва да се храни,от това да има поне един супермаркет където да може да спести поне 10-15 лева пазарувайки най необходимото.Хиляди европейци пазаруват от големи вериги супермаркети и не се чувстват притиснати,а напротив-ухажвани,защото всеки иска да привлече клиента при себе си,а достъпните цени са най добрият начин,защо не и троянеца-европеец да има този шанс???

    Публикуване на коментар

    Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
    (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

     

    ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |