Усмивката – първата крачка по пътя към здравето и успеха

* „Фундаментът, върху който аз изграждам личната си здравословна програма, е древната, широко известна система йога”

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!

Авторката, която предпочита да излиза пред читателите с псевдонима Герда, е 67-годишна троянка, по образование - машинен инженер. Изучава и практикува йога, с отделни прекъсвания през годините, още от най-млада възраст. Радва се на добро здраве, изпълнена е с позитивизъм и с желание да бъде полезна със скромния си личен опит и придобити познания. Неслучайно рубриката й има мотото „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!”.

Т21

*****

ЗДРАВЕЙТЕ, ТРОЯНЦИ! Предлагам ви на страниците на нашия вестник да започнем полемика по жизнено важни въпроси, свързани с трудното за всички ни ежедневие, да споделим мисли и опит с едничката цел – да си помогнем взаимно за излизане от блатото, в което сме затънали, да оцелеем и да ни има… Поставям на дневен ред нашумялата напоследък тема за здравословен начин на живот, по която самата аз усилено се занимавам от няколко години. Идеята да споделя скромния си опит и занимания в това направление отдавна назрява в главата ми, но все се въздържах – книжният ни пазар „пращи” от всевъзможни здравни издания, а и централните медии вече не са чужди на въпросната тематика.

ПРАВЯ ТАЗИ КРАЧКА, защото всеки божи ден срещам по улиците, в магазините и къде ли не намръщени, угрижени за оцеляването си хора, слушам оплаквания, чета пресни некролози… Убеждавам се, че болшинството от нас продължават пасивно да чакат някой друг да решава собствените им проблеми, в това число здравословните – държавата, лекарят, Господ. Явно на пръсти се броят тези от нас, които са осъзнали, че първата, най-достъпна и простичка крачка по пътя към здравето и успеха е… усмивката, позитивната мисловна нагласа към всичко и към всички. Искате ли да си помогнем един на друг и заедно да направим тази крачка? Тя е лесна, но и не толкова, защото е свързана с промяна на мисленето, с обрат в начина на живот, с осъзната потребност да се обърнем към самите себе си, към заложената от Природата у всеки нас вътрешна сила като триединство на индивидуалните дух-ум-физическо тяло.

ДОПУСКАМ, че за немалка част от читателите на вестника дотук оставам неразбрана. Но ще бъде успех, ако съм провокирала поне двама-трима да си зададат въпроса: „Накъде съм се забързал(а) и правя ли нещо, тук и сега в моето ежедневие, за собствения и на ближния си живот, за своето и на обичаните от мен хора здраве?”

ФУНДАМЕНТЪТ, върху който аз изграждам личната си здравословна програма, е древната, широко известна система йога, за същността на която всеки в днешно време може да намери много и разнообразна информация. Знам и се радвам, че в Троян има немалко интересуващи се и практикуващи тази система, при това – преобладаващо млади хора. А с йога упражнения и дишане може да се занимава всеки – мъж или жена, слаб или пълен, дете или възрастен, здрав или болен. Убедена съм в това, самата аз се върнах към личните си занимания преди 5-6 години след продължително прекъсване и това завръщане е вече осъзнато, помъдряло, обогатено и допълнено с опита и прозренията на голям брой автори (в това число – известни лекари), описали практиката си с алтернативни методи на лечение.

ПОНЯТИЕТО „ЙОГА” срещнах за пръв път преди около 40 години в една вестникарска статия и силно се впечатлих. Набавих си нужната литература, началото бе сложено. И знаете ли кой е първият факт и препятствие, на които се натъкнах още тогава? – Че не съм знаела как да дишам, т.е. че с моето горно повърхностно дишане организмът ми е получавал някакъв минимум от необходимия му жизненоважен кислород. Така че първото конкретно нещо, което искам да направим заедно, е всеки от нас (който желае) да отдели няколко мига от забързаното си ежедневие и оставайки сам със себе си, да си зададе въпроса: Как дишам?

(Следва)

С усмивка и обич: Герда

2 коментара:

Анонимен каза...

"Промяна на мисленето, обрат в начина на живот"

Като самоизвличането на барон Мюнхаузен от блатото. Трудно е.

Анонимен каза...

Скъпа Герда ,много бавно навлизаш в материята.Практикувам йога от 40 години. Това "лотос" , "щъркел" умееш лш да правиш ? А за задържане на дишането при секс за по-дълъг оргазъм ,това сподели. За да се спечелят съмишленици трябва показване , а не толкова разказване. И без това вече почти никой не чете , а още по-малко младите. С обич : твой набор и съмишленик.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |