Юруш на бананите!

* „Нима страна, в която се бият за храна, е европейска и цивилизована?!”
Тема с продължение

ОТКРИВАНЕТО на магазините на немската верига „Лидл” се превърна в тъжен римейк на събития, които мислех за отдавна отминали. В 11 български града стари и млади се бутаха, прескачаха и млатиха, за да докопат… хранителни продукти. Тягостно и жалко – след двадесет години икономически реформи в европейска България хората се бият за храна, като в страна от „третия свят”. Да, не го правят от глад. Просто са бедни. Ужасно бедни. Толкова, колкото в някои страни от „третия свят”.

НЕ ЗНАМ КАКВИ СКРИТИ СИМВОЛИ ще открият в днешния шопинг спектакъл социалните антрополози. Надявам се, няма да прибягнат до удобните клишета за еснафската народопсихология на българина. Съвременното оскотяване на нашите сънародници е съвсем нова морална парадигма. Днес българите се биха за банани! Ами ние вече сме заприличали на „бананова република”, където бедността и недоимъкът са „изгризали” човешкото достойнотво, а социалните контрасти отприщват най-първични страсти.

НИМА СТРАНА, в която се бият за храна, е европейска и цивилизована?! Убеден съм, че някои са участвали в днешното шоу заради спорта и интригата. Но съм сигурен, че има стотици българи, за които промоционалното намаление е единствен възможен шанс да си позволят иначе недостъпни продукти.

А ПРОПО, ДНЕС В ЛОВЕЧ също откриха магазин „Лидл”. Тук също се бориха за кило банани, бутилка олио или евтино шоколадче. Но никой не се учудва. Просто отдавна си знаем – ние сме бедни, ама много по-бедни от другите.

Иво Райнов, Ловеч
назаем от www.eratosten.wordpress.com

34 коментара:

Анонимен каза...

КАКВИ БАНАНИ бе хора ,ние умираме от глад те пенсиите банани мислят ,бат ББООЙЙККОО дано ги спре та да не се натискат за б-----и ,,,,,,добре е в ТРОЯН няма такива евтини(о,69) та да ги ядем по малко хахахахахаааааа

Анонимен каза...

Тъжна картина, братя мои.Плаче ми се като чета това възклицание - "Нима страна, в която се бият за храна /пред новоткрит магазин/ е европейска и цивилизована. Защо е така? Ами вижте кой стои зад кмета на ловеч М Казанджиев. Стои Сашо Данков.Трудно меже да си представим по-некадърен човек от него на такъв постзам областен управител.Ама какво да управлява Сашо.Та той няма елементарна култура, как да управлява?! Срам за Троян и троянци. Не знам ловчалии как го търпят толкова време.

Анонимен каза...

Точен си - заради такива управници сме на това дередже. Гледат само себе си. Сашо е типичен представнител на некадърността.Няма ли кой да го махне най-после. Слепи ли са тези, които го държат?

Анонимен каза...

Сашо е назначен от Б Борисов. Странно е наистина не получава ли Бойко точна и навременна информация за възможностите и проявите на "политици" като Сашо и защо не ги чисти от редиците на ГЕРБ?

Анонимен каза...

В родния ми Северозапад към такъв,дето само стои и гледа,без да помага с нищо се обръщат с израза:"Кво си съ увесил като ваксинирана кокошка?" или"Кво висиш като пуек на пръщина/гроздови джибри/?"Има и по-пиперлии изрази,но тези май са достатъчни,за да схванете мислите,които ме вълнуват...АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Най итересното е ,че двамата със брат си Йордан ще са едни от главно действащите лица в управлението и разпределението на градът ни след изборите догодина.

Анонимен каза...

До 6-това зависи единствено и само от нас!

Анонимен каза...

до 6 мес ще открият още 40 Лидъл Троян дали ще е един от тях.

Анонимен каза...

"до 6 мес ще открият още 40 Лидъл Троян дали ще е един от тях."
Гладни кокошки просо сънуват.

Анонимен каза...

Разбира се че в Троян няма да се октрива нищо!
Браво на Минко и Дилян че за толкова години опазиха Троян чист от външни изедници.
Каквито хората такава им съдбата!

Анонимен каза...

Ехо, та те такива като Сашо Данков са всички в ГЕРБ. А за откриване на магазин от голяма верига или бензиностанция от голяма верига само ще си мечтаем. Поне докато кмет е Акимов. Сетете се защо е така??? Отговорът не е труден?!?

Анонимен каза...

Лошото е че Троян не е претърпял никакво развитие в положителна насока от незнам колко време насам..Единствената разлика от преди и сега е че не останаха почти никакви работещи фабрики,а за хората да не говорим - те просто напускат града.Браво,кмете!!!

Анонимен каза...

Уважами Форумци,
Докато има такива надути пуяци като Йордан и Сашо Данкови, нищо добро не чака Троян!
Цял Троян знае как зам. областния управител-Селския Таратутник - Сашо Данков, продава ракия на "черно"!!!
За него няма акциз и няма данъчни.
На Сашо и Акимов големи вериги магазини не им трябват, докато има кой да им дава парички без им се плаща Данък Общ Доход!!?

бивш троянец каза...

Той продаваше ментетата си преди но сега трябва да е преустановил "бизнеса"...?!Не ми се верва да съвместява двете високо доходни занимания- областната служба и черноборсаджийство,а нали е ръководител и на областната комисия за борба с корупцията...!!!

Анонимен каза...

Продава и сега негвата наглост няма граници,

Анонимен каза...

На Сашо Данков по му прилича името Ганьо Троянски с дамджаните,

Анонимен каза...

Нищо не е преустановил - явно не го познавате добре!
Той е толкова нагъл, че може и на Б. Борисов да предложи ракия( ако изобщо това което продава може да се нарече ракия, защото материала за производство е спирт с есенции и други вещества)

Анонимен каза...

17,напълно си прав той си е тъп,нагъл и долен СЕЛЯНИН,

Анонимен каза...

Сашо още си продава ментаците,няма наяждане в този лицемер,На всчко отгоре си превозва ракията за продан в служебния автмобил,Това се казва борба скорупця и сивия сектор ,

Анонимен каза...

То май си се събра материал за предварително производство.Аргиров сигурно вече се е самосезирал,комисията към Областния-също.

Анонимен каза...

Затова ,троянци(колкото сте останали такива)обяснете на преобладаващите полендаци в града ,кои са всъщност братя Данкови.Думата ми е за следващите избори-да не би да гласуват пак за тях и антуража им!!!Срам и позор-будните балканджии да не могат да разпознаят ментето от истинското.Ситуацията в града е критична.Трябва да се направи нещо ,иначе те ще ни направят емигранти

Анонимен каза...

Нима не сте виждали малките листчета-обяви с телефона на зам. областния Сашо Данков (Боже, опази Троян и областта от този срам!), разлепени на видни места в туристическото градче Беклемето? Не се беше посвенил да прикачи такова и на светинята Карцовия бук!!! Срам! Срам! Срам!

Анонимен каза...

Пропуснах да уточня, че листчетата-обяви с телефона на зам. областния Сашо Данков естествено бяха с текст "Продавам стара ракия" - подходящ надпис до венците на почит и признание към героите, преминали в името на свободата на България суровия, снежен Балкан...

Teddy ot "normalnia" sviat каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Към 11. Никога не пиши "всички от ГЕРБ или от която и да е друга партия са еднакви" Няма такова нещо.Напротив - хората са различни и това, че членуват в една или друга партия е предпочитание или заблуда.Членуването не ни прави по-умни или по-прости, по-честни или по-безкрупулни.Така че не бъркай кокошкарската същност на Сашо Данков, неговата некадърност и бай-ганьовска безпардонност с ГЕРБ.Чудя се - все пак Б Борисов е бил висш полицай и не може да няма информация за простащините на Сашо. Защо не го маха? Поне областният защо не го информира - той изглежда разумно момче. Защо си трае?

Анонимен каза...

При толкова написани истини за самозбравилия се лицемер Сашо Данков би трябвало Облстния Управитил да се чукне по глвата,

Анонимен каза...

"...бил висш полицай..."Че откога пожарникарите станаха полицаи?!?!Помня един с кожено пардесю и плетена шапка да се разтъпква около трупът на Илия Павлов,Емил Кюлев,Николай Колев,Доктора и др.Ама файда-йок...АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

КАКЪВ ПАРАДОКС.КАТО ПИТАТ ЗА СОЦИАЛИЗМА ВСЕ ВИКАХА "АМА ТОГАВА ПОРТОКАЛИ И БАТАТИ САМО ПО НОВА ГОДИНА И ЧАКАТЕ НА КИЛИМЕТРИЧНИ ОПАШКИ..." АЗ ПОМНЯ МАЛКО ОТ ТЕЗИ ОПАШКИ И ВИ УВЕРЯВАМ,ЧЕ ТАКАВА ИЗЛАГАЦИЯ КАТО В ЛИДЪЛ НЕ СЪМ ВИЖДАЛА.Е,ДРАГИ ДЕМОКРАТИ ЕТО ВИ И СЕГА БОРБА И ОПАШКИ ЗА БАНАНИ.МИСЛЯ,ЧЕ ПО-ДОБРЕ ДА ЗНАЕШ,ЧЕ ЩЕ ИМА БАНАНИ САМО НА НОВА ГОДИНА,ОТКОЛКОТО СЕГА ДА ГИ ГЛЕДАШ ПО ЦЯЛА ГОДИНА И ДА НЕМОЖЕШ ДА СИ ГИ КУПИШ.

Анонимен каза...

ПОПРАВЯМ СЕ:КИЛОМЕТРИЧНИ ОПАШКИ

Анонимен каза...

...Към №28-Вижте сега,другарко,разбирам задоволството ви от завръщането на опашките в родния бит.Но,все пак,намирам някои разлики.Първо-макар,че тогава имаше опашки навсякъде,ах,ама какви опашки имаше,все пак не си спомням опашка специално пред "Лидъл".Виж,пред магазина на Влайката,признавам си и аз прекарах две нощи за да си купя цветен телевизор ТЕМП,който така и не проработи.....Второ-никога няма да забравя как си купих Мраз-200 от....партийният кабинет на Полендаков,партийния щеф на Орешак.И третата разлика е,че аз,макар също да презирам настоящето.....продължавам да вярвам в бъдещето.Не знам точно защо...АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

"Абе при бай Тошо беше по-добре. Тогава крадяхме с камиони и пак имаше. Сега нищо не можеш да откраднеш. Ще гласувам за комунистите."
"Демократите ли? Не ти трябват. Ще ни скъсат задниците с работа"

Анонимен каза...

"ние сме бедни, ама много по-бедни от другите" - с голямо съжаление мога да кажа, че бедността на много от хората не е в портфейлите, а отвъд тях...Да, имам предвид душевната бедност.
На опашката на отварянето на въпросния магазин в Ловеч много хора (включително и аз) станаха свитетели на една жалка картинка, която наистина беше много по-жалка от борбата за банани, олио, шоколадчета и т.н. и т.н. Та, за какво говоря...на опашката на магазина чака възрастна жена (към 70-годишна), която със себе си носеше ръчно изработена пазарска количка, заемаща място, колкото за половин човек...Е, оказа се, че тази жена (и най-вече количката) бяха трън в очите на всички околни. Именно заради тази количка жената отнесе куп обиди и какво ли още не, за малко дори да получи и един шамар от млада "дама". Как на никой не му направиха впечатление грубите блъскания, лакти, колена и други части от тялото, псувните, цинизмите и надостигът на кислород, които наистина си заслужаваха негодуванието, а всеобщият гняв се изля върху една жена, която си чакаше кротко и тихо на опашката пред магазина с единствената надежда да си купи с част от мизерната пенсийка евтини продукти.
Не липсата на пари е основният ни проблем (защото пари се изкарват), а липсата на ценности, а що се отнася до опашките и блъсканиците за банани цитатът от Бай Ганьо "европейци сме ний, ама все не дотам" си важи с пълна сила.

Анонимен каза...

Много добре казано,№32,а освен това и вярно!Поздраления ! АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Ами жената е била лесна мишена, защото е беззащитна, а тия с лактите и псувните по-добре да не ги закачаме, че знае ли човек какво може да получи... Грозна работа, законът на джунглата в действие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |