Номинациите за трите най-високи троянски отличия

* Милко Диков и Цочо Шипковенски са предложени за званието „Почетен гражданин на Троян” * Петима са номинираните за „Златен герб – Троян”, четирима – за „Почетна значка – Троян”

ДОСТА НОМИНАЦИИ за трите най-високи троянски отличия – званието „Почетен гражданин на Троян” и почетните знаци „Златен герб – Троян” и „Почетна значка – Троян”, са внесени за обсъждане и гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет (ОбС), която ще се състои на 30 септември. Предложенията се правят във връзка с Празника на Троян (Петковден, 14 октомври) и по традиция се връчват на извънредна петковденска сесия на ОбС.

СПОРЕД АКТУАЛИЗИРАНАТА през 2008 г. Наредба за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на Община Троян номинациите за почетни граждани могат да се правят от кмета, общински съветници, творчески колективи и юридически лица с нестопанска цел, както и от инициативни граждански комитети, формирани с подписка от най-малко 100 човека. За почетните знаци предложенията могат да идват от кмета на общината, селските кметове, общински служители и служители с ръководни функции (макар понятието „служител с ръководни функции” да не е конкретизирано и да оставя неясноти – бел. Т21). И трите отличия могат да се връчват на български и чуждестранни граждани.

КОИ СА номинираните?


За „Почетен гражданин на Троян”

• По съвместно предложение на ПП „Герб” и коалиция „Избор за Троян” се предлага художникът МИЛКО ДИКОВ (80 г.). В мотивацията се отбелязва, че г-н Диков „в течение на половин век утвърждава един невероятно личен стил” и е един от най-известните български карикатуристи; носител е на десетки наши и чужди награди, майстор на политическата и в не по-малка степен на еротичната карикатура, „множество от образите в неговите карикатури са почерпени от троянската действителност”. Повод за номинацията е 80-годишният юбилей на твореца.

• За най-високото троянско отличие посмъртно е номиниран и краеведът и ценен сътрудник на троянския музей ЦОЧО СПАСОВ ШИПКОВЕНСКИ (1913 г. – 1994 г.). Г-н Шипковенски, който е банкер по професия и над 25 години е работил в БНБ – клон Троян, е автор на 17 проучвания и на над 800 статии – всичките посветени на различни аспекти от троянската действителност (управление, автомобилен транспорт, печатарско дело, въздържателно движение, ловно-рибарско дружество, колоездене и т.н.). Предложението се прави от Инициативен граждански комитет.


За „Златен герб – Троян”

• За удостояване с втория по значимост почетен знак е предложен спортистът и треньорът, без когото не можем да си представим спорта биатлон в нашия град – ЦВЕТАН ЦОЧЕВ-КУРШУМА (58 г.); дългогодишен треньор и мениджър на троянския Клуб по биатлон и стрелба (КБС) „Аякс”, национален треньор на жените и младежите на България, повече от 15 години член на УС на БФ по биатлон. Г-н Цочев е създател на редица именити състезатели, а 12 негови възпитаници са участвали в зимни Олимпиади; в момента в националния отбор на България (мъже и жени) има 4-ма участници, които са били под негово ръководство. Номинацията е направена от общинския съветник и председател на УС на КБС „Аякс” инж. Минко Топалски (ГЕРБ).

• За същото отличие е предложена и дългогодишната спортна ръководителка ЦОНКА БОЧЕВА КАРАДОЧЕВА (75 г.). Номинацията е направена от общинския съветник и бивш кмет инж. Дилян Енкин (БСП); същото предложение е направено и от сдружение Колоездачен клуб „Хемус 1896” с председател Тодор Колев. Г-жа Карадочева е предложена заради дейността си като председател на спортното дружество в Троян – от 1971 г. до 1990 г., за изграждането на спортната база в общината (стадион, плувен басейн, спортната площадка до църквата в Троян, базата в селата Орешак, Голяма Желязна, Дълбок дол и Врабево) и за заслугите й за развитието на спортовете ски, футбол, баскетбол, колоездене. Поводът е нейната 75-годишнина.

За същото отличие – „Златен герб – Троян”, са предложени и двама заслужили троянски учители – литераторите МИНКО ДУДЕВ и ЛИНА МАЖГУРОВА . Номинациите са направени от ПП „Герб” и коалиция „Избор за Троян”.

МИНКО ДУДЕВ (80 г.) е „човек, за когото професията учител е призвание”, четем в мотивите за предложението. Още мотиви: „За дългогодишния и резултатен педагогически труд, за последователната и обществено полезна работа в дейностите на читалището и по случай 80-годишния му юбилей”. Подчертава се, че г-н Дудев работи в най-добрите традиции на българското учителство и наред с педагогическата си дейност участва десетилетия в духовния живот на града и дейностите на троянското читалище.


• „Приносът на ЛИНА МАЖГУРОВА (74 г.) в духовния живот на града ни е неоспорим, не по-малко значима е и работата й като преподавател по български език и литература. Взискателен и нестандартен учител, който освен знание десетилетия възпитава в учениците си интерес към литературата и изкуството”, четем в мотивите на номинацията. Подчертани са също изявите на г-жа Мажгурова в театралната дейност, ярките й превъплъщения в оперетни постановки, работата с детско-юношеския театър, близо 30-те години участие в Читалищното настоятелство

• За „Златен герб – Троян” от ПП „Герб” и коалиция „Избор за Троян” е предложен и ръководителят на предствителния Общински духов оркестър с мажоретки маестро ИЛИЯН ТОДОРОВ (50 г.). Поводът е 30-годишнината от създаването на оркестъра и безспорните заслуги на г-н Тодоров за многобройните успешни изяви на троянските музиканти и спечелените десетки наши и международни награди. През 2003 г. маестро Илиян Тодоров е удостоен с „Почетна значка – Троян”, а през 2005 г. става носител на наградата „Златна лира” на Съюза на българските музикални дейци.


За „Почетна значка – Троян”

• Номинация за отличието „Почетна значка – Троян” получава биатлонистът ВЛАДИМИР ИЛИЕВ (23 г.). Г-н Илиев е балкански шампион, национален състезател, един от четиримата български биатлонисти участници на последната зимна Олимпиада в Канада. Многократен републикански шампион, носител на купа „България”, с добри класирания на Световното и Европейското първенство и за Европейската купа. Предложението се прави от общинския съветник и председател на УС на клуб „Аякс” инж. Минко Топалски (ГЕРБ).


• Номинация за отличието получава и друг изявен възпитаник на клуб „Аякс” и една от големите надежди на българския женски биатлон – ЕМИЛИЯ ЙОРДАНОВА (21 г.) . Г-ца Йорданова има 5 златни и 1 сребърен медала от републиканското първенство, носителка е на купа „България”, има в актива си престижни класирания на Световното (два пъти сред първите 30) и Европейското първенство (три 6-ти места). Предложението се прави от инж. Минко Топалски (ГЕРБ).



• За „Почетна значка – Троян” е предложена и музикалната педагожка СВЕТЛА ЧЕРВЕНКОВА (44 г.), поводът е 35-годишнината на ръководената от нея детска Вокална студия „Усмивка”. Мотивите са: „за висок професионализъм в работата, успешно представяне на ръководения от нея състав на национални и международни фестивали и конкурси и популяризирането на Троян чрез тях”. Подчертава се също, че успехите на „Усмивка” през последните 15 години за свързани изцяло с дейността на г-жа Червенкова. Предложението е от ПП „Герб” и коалиция „Избор за Троян”.

• Номинирана за „Почетна значка – Троян” е и дългогодишната деятелка в сферата на туризма СТЕЛА КАРАМФИЛСКА (60 г.). Мотивите са: безспорните заслуги на г-жа Карамфилска за разработването на Троян и района като перспективна туристическа дестинация, популяризирането на Троян и привличането на чужди и български туристи чрез разработката на атрактивни програми, дейността й като председател на Общинското туристическо сдружение, основано през 1995 г. и преименувано по-късно като Сдружение „Съвет по туризъм”, организирането на регионални туристически борси в Троян. Повод е 60-годишният й юбилей. Номинацията е направена от ПП „Герб” и коалиция „Избор за Троян”.

Т21

7 коментара:

Анонимен каза...

Мнозина са званите,малко-призваните!-Иисус го е казал,да се има предвид. АЙ с-с-с-с....

Никога един от вас каза...

Абе то в тоя Троян станало като на Златния Орфей- няма да остане ненаграден.Награждавайте се селяни,раздавайте си дрънкулки...пфу че простотия...промити мозъци ...няма спасение от комунизма.Жалки сте.

Никога един като тебе каза...

Чудех се кога ще се изплюе първият и той не закъсня.

Анонимен каза...

Това са пълни глупости,кви награди кви медали кви 5 лева!?!?
На голия гъз чифте пищови!!!

Анонимен каза...

Нщо не се е изплюл първия,поредната гнусна комунистическа проява на Миньо и компания!
Точно казва и последния,на голия гъз чифте пищови!
Тези хора ако има достойство биха сметнали това за обида и с писма биха уведомили кметя че не му щат значките!

Миньо,Екник и сие-В КАМБОДЖА!!!!

ddr каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

ЗАлагам кило ореи че наградката е за някои от ГЕРБ-сещаѝ се снахо....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |