Духовият ни оркестър и мажоретките – с поредни международни отличия

* В Бьозел (Германия) - първо и второ място сред 30 състава от 7 европейски държави * Маестро Илиян Тодоров: „Надявах се на награда, но пък цели две и то толкова високи…” * Ще останат ли само спомен външните ни участия?!

ПОРЕДНИЯ СИ МЕЖДУНАРОДЕН УСПЕХ постигна представителният Общински младежки духов оркестър с мажоретки на Троян, ръководен от маестро Илиян Тодоров (ръководител на мажоретките е Елена Петковска). На фестивала със състезателен характер в Бьозел, Германия (на 60 км от Бремен), състоял се от 7 до 14 септември, нашите музиканти и прелестните ни мажоретки заеха призови места в своите категории.

МАЖОРЕТКИТЕ НИ - въпреки камерния си състав от 8 момичета, като 4 от тях били от по-малката възрастова група и се наложило в движение да разучават репертоара на „какичките” – спечелили първото място и омагьосали немската публика с таланта и красотата си. Оркестърът ни се класирал втори, като за отбелязване е, че всички останали призьори, а и повечето от общо 30-те състава от 7 европейски държави, били възпитаници на специализирани музикални училища; с други думи – нашите „аматьори” се състезавали с професионалисти и ги победили.

ОБЩО ТРИ ГОЛЕМИ КОНЦЕРТА (от по 25 минути) на различни места в Бьозел изнесъл оркестърът и мажоретките ни, като на едната изява присъствало и жури. В състезателния ден пък всеки състав трябвало да изпълни едно парче в рамките на 4 мин. Троянци се представили с „Африканска симфония” на чернокожия американски композитор Ван МакКой. За съжаление наградите от феста в Бьозел нямат финансово изражение. А споменаваме този аспект, тъй като представителният ни оркестър изключително трудно намира финансиране за международните си изяви (повечето разходи се поемат от самите участници и евентуално от добронамерени спонсори).

„НАДЯВАХ СЕ НА НАГРАДА, но пък цели две и то толкова високи – това бе изненада и за мен самия”, коментира пред Т21 маестро Илиян Тодоров. Той обаче не скри песимизма си, че ако не се регламентира някаква субсидия от Общината за външните изяви на оркестъра – подобни участия ще се превърнат в спомен. Г-н Тодоров обеща по-подробно да поговори по този въпрос на пресконференция следващия месец, когато ще се чества 30-годишнината на оркестъра.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |