Екоинициатива „Две шепи вода”

* Жива верига от Червената локва до пещерата Топля * Арт инсталация „Чадърите” на троянския площад * Акцията е на 22 септември

ПРЕЗ ЛЯТОТО в троянското СОУ „Св. Климент Охридски” се роди идеята за екоинициатива „Две шепи вода”. 20-тина момичета и момчета, спечелени от преподавателката по химия Ваня Иванова, ще работят за осъществяването й, като не разчитат на финансиране, а единствено на ентусиазъм и на убедено мислене в „зелено”, както и на подкрепата от още много троянци, част от които вече са намерили.

ИДЕЯТА Е ЧРЕЗ ЖИВА ВЕРИГА ОТ ХОРА да се докоснат две води, идващи от противоположни точки на Троянския балкан - Червената локва на връх Козя стена и пещерата Топля в землището на село Голяма Желязна; а срещата да се случи на централния троянски площад на празничния 22 септември (сряда).

ПЛОЩАДЪТ е сборен пункт за желаещите да вземат участие в живата верига, началният час е 7:00. Участниците ще са разделени в две групи: едната ще потегли към Червената локва, а другата - към пещерата Топля; транспортът ще бъде предварително подсигурен. Всеки участник ще бъде поставен на определено място, като по този начин ще се формира живата верига - тогава ще започне щафетното предаване на вода от езерото Червената локва и карстовия извор при пещерата. Други могат да се включат в отделните отсечки с велосипеди, ролкови кънки, скейтбордове и др. или просто пеша. Обмисля се и виртуален фоторегистър на участниците.

ТЕЗИ, КОИТО НЕ МОГАТ да се включат в живата верига, но имат интерес към събитието, са поканени на площада в 16:00 часа, за да посрещнат двете „шепи” вода. Предвидено е също дефиле с кобилици и менци с вода, а за децата - състезание по пренасяне на вода и пълнене на балони с вода.

МНОГО ЛЮБОПИТНА Е ИДЕЯТА за арт инсталация "Чадърите". Разчита се хората да донесат на площада свои стари чадъри и с осигурени от организаторите материали да ги превърнат в картина или плакат чрез рисунки и текстове. Най-оригиналните ще бъдат наградени, а всички ще бъдат включени в инсталация, която ще са заснеме отвисоко.

ПАРТНЬОРИ на артистичните еколози са кабелна телевизия „Оптиспринт”, фирма „Картпроект”, Музеят на занаятите (Троян) и Община Троян. За да се регистрирате и да научите повече, използвайте тел. (Ваня Иванова) или електронната поща на сайта на СОУ „Св. Климент Охридски” - svetikliment@gmail.com

Нели Генкова

*****

Решихте ли вече?

ПРИВЕТСТВАМЕ всички вас, които протягате двете си шепи за участие в живата верига! Благодарим ви за това, че "чувате" заглъхващия шум на планинските реки и потоци!

ПИТАТЕ СЕ каква е целта на тази инициатива и защо е необходимо Вашето участие? Заобикалящият ни свят съществува благодарение на постоянния кръговрат на веществата в природата. Нищо около нас не се губи и не се заражда от самосебе си. Искате или не, вие сте част от този кръговрат, така че участвате...

ЗА ВСИЧКИ ВАС, които не можете да се включите в живата верига, но не сте безразлични към проблема, е поканата ни да станете част от "Водосбора" на площада в 16:00 ч. същия ден. Тук заедно ще посрещнем двете води и ще присъстваме на тяхното докосване. Тук ще стартират дефилето с кобилици и менци с вода; състезанието по пренасяне на вода за малките деца; пълнене на балони с вода; сътворяването на арт-инсталацията "Чадърите" и др., които ще се случат, ако вие участвате. Така че ако имате стари, счупени, забравени чадъри - детски, плажни, малки и големи - не ги изхвърляйте в контейнера, а ги вземете със себе си. Ще бъдат осигурени материалите, с които всеки чадър ще се превърне в картина, плакат, текст или друг израз на вашето отношение към света. Най-оригиналните идеи ще бъдат наградени, а от многото чадъри ще реализираме творческия проект "Чадърите".

2 коментара:

Пол..... каза...

Едно голямо "БРАВО" на организаторите.Така трябва,повече инициативи.Пожелавам им един наистина приятен,атрактивен и много весел празник!

Анонимен каза...

Тази идея за чадърите е много интересна,ние ще се запишем на посочения имейл.Ако работи и шадравана,обстановката ще стане още по-празнична.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |