На Голяма Богородица в Троянския манастир

* Русенският митрополит Неофит водеше празничната служба; в своя манастир за празника бе пристигнал и Негово Светейшество патриарх Максим * Десетки бяха ръцете, които се протягаха да докоснат чудотворната икона на Троеручицата – за изцеление, за късмет, като израз на християнска почит

И ТАЗИ ГОДИНА НА ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА (Успение Богородично, 15 август) – храмовия празник на Троянската света обител „Успение Богородично”, в Орешак, манастирското село, бе необикновено.

И МАКАР ЧЕ МИНАЛОГОДИШНИЯТ РЕКОРДЕН НАПЛИВ на хора и автомобили не бе достигнат (тогава в пиковия момент бе регистрирана 6-километрова автомобилна колона, проточила се от Старото кметство в Орешак до Пачовия мост в Троян – бел. Т21), вълната поклонници от цялата страна, дошли за манастирския празник (и за съпътстващия го традиционен Орешашки панаир) бе впечатляваща. Както обикновено, преобладаващата част на прииждащите возила бе с регистрации от Ловешко, Габрово, Велико Търново, Плевен, Пловдив и София; бодеше на очи обаче липсата на чужбински бусове и автомобили, каквито виждахме в предишни години.

МНОГОЧАСОВАТА ПРАЗНИЧНА СЛУЖБА в манастирската църква бе водена от Русенския митрополит Неофит в съслужение с местни свещеници и други гостуващи клирици. По наша информация в своя манастир за празника е бил и главата на Българската православна църква – 96-годишният патриарх Максим, и също е взел кратко участие в служението (Негово Светейшество е родом от Орешак и се е замонашил в Троянския манастир – бел. Т21). Едва ли е нужно да казваме, че неголямата манастирска църква преливаше от народ, а наоколо грееха стотици запалени свещици.

НО ИСТИНСКОТО СТЪЛПОТВОРЕНИЕ НАСТАНА при изнасянето на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица и литийното шествие от манастирските двери до недалечния параклис. Параклисът, който се намира на мястото (точно срещу входа на Изложението на занаятите – бел. Т21), където, според поверието, на светогорския монах, пренасящ иконата на Троеручицата към Влашко, му бил даден знак Свише, че тук трябва да се вдигне манастир и чудотворното изображение на Светата Дева да остане в него (припомняме, че предишният игумен дядо Генадий започна реализацията на мащабен строителен проект за Параклиса, който обаче след смъртта му бе замразен – бел. Т21).

ДЕСЕТКИ БЯХА РЪЦЕТЕ, които се протягаха да докоснат чудотворната икона на Троеручицата – за изцеление, за късмет, като израз на християнска почит. А сред щастливците имаше и старци, и невръстни дечица, издигнати на ръце от родителите си. Наоколо пък бе човешката вълна, присъединила се към литийното шествие. Когато чудотворният лик на Божията майка достигна до параклиса, празничната служба продължи.

Т21

*******
Успение на Пресвета Богородица

• Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е един от големите християнски празници. Чества се на 15 август и от православни, и от католици. Пресветата Дева се почита като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище. Успение Богородично е изключителен знак, потвърждение, доказателство за човешката природа на Исус Христос.

• Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни по-рано Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

• Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

• Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица (8 септември), когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

• Най-старото място, свързано с култа към св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният до наши дни каменен градеж е от ХI век - тогава кръстоносците обновили стария храм.

***Заб. Очаквайте отделен материал за тазгодишното издание на Орешашкия панаир.

21 коментара:

Анонимен каза...

Патриархът май още е на 95 години, щото не бе ли роден п ред октомври?

Анонимен каза...

Кметът Акимов бе на празника! Що не се отбелязва, бе! Изобщо дописката е много банална!

Анонимен каза...

Хората бяха определето повече от минали години!Поне над 20 хиляди се изниха през Орешака тоя ден! Ужасия!
Търговците явно са напълнили кесиите!
Петко Страшника

Анонимен каза...

Петко Смешника....

Анонимен каза...

Съгласен съм с Петко Страшника! Моят комшия е ресторантьор. Той и негови колеги твърдят, че тази година оборотът им бил два пъти повече от миналата година! Дай, Боже, празници в Орешака! Но, няма други като Успение Богородично. За съжаление празника на Троянската сливовица не можем да я превърнем в подобно по посещаемост събитие!

Анонимен каза...

Ами размърдайте си мозъците! От кого трябва да тръгне инициативата? От троянския кмет Акимов ли? Вие да не сте дънери? Всеки един от вас да даде малко пари и празника на сливата ще стане добро нещо! Но, за да вземеш, първо трябва да дадеш, да вложиш. Комунистическият лозунг ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ! вече не е в сила!

Анонимен каза...

Според тебе кметът акимов да стои отстрани и викайки "Дайте да дадем" да чака пари и идеи от другиго. А той за какво е кмет?

Анонимен каза...

Той за какво е кмет, ако не знаеш, прочети правата и задълженията му. Тук говорим за нещо друго - за инициативи от общество за обществото. Ако лежите на тая кълка все някой друг да ви оправя, то и това ще се случи, но в другия смисъл на думата "оправя". Може да се сърдите на Акимов, ако сте му внесли програма или поредица от предложения или проекти, които той не е подкрепил или приел! Ако обаче не сте свършили това, което е най-вероятното, наистина сте лайняри, както пише писача Генадий в една друга статия!

Пол...... каза...

Един път Валя Букарва му връчи една поредица от мерки/предложения/ за справяне с кризата но ефекта бе нулев.Говорили ли сте с него?Хубаво е когато разговаряш с него,оставяш с впечатлението ,че те разбира,че те слуша внимателно и веднага ще се задейства.Но само това...

Анонимен каза...

Статията е много хубава - изчерпателна,обхващаща много аспекти.
Не мога да ги разбера някой хора - ако не е споменат кмета-статията била банална,ако е споменат - защо пък е споменат по този начин..знаем ли му правомощията и програмата.

Празникът на сливата не може да достигне мащаба на изнасянето на иконата - не само по финансови причини...как да афишираш домашната си ракийка като самото и варене е "забранено":)Ами ако нямаш документ за акциза:)

Анонимен каза...

"Празникът на сливата не може да достигне мащаба на изнасянето на иконата - не само по финансови причини...как да афишираш домашната си ракийка като самото и варене е "забранено":)Ами ако нямаш документ за акциза:)"

Това е! Когато се мисли само домашната ракийка... А би могло да се организира панаир на производителите на концентрати от Балканите, да се прави дегустация, да се представят фирми, производители на класическите и некласическите мезета на ракията, да има рекламни филми за туристическите региони у нас и около нас, да се копира примерно бирения фест в Мюнхен, но, троянци явно са бедни на идеи и трудолюбие, не виждат по далеч от баирите над града! Най им лесно да им е виновен кмета и то когата имаш възможност да правиш толкова проекти с европари!!! А за статията - какво да говорим! В някои столични вестници събитието бе отразено по-пълно, вмъкнати бяха и проблеми в манастира, при това от столични журналисти, живеещи далеч от Орешак. Но, както се вика, от Троян по високо нема, а от нашите вестници - по-добри немя!

Анонимен каза...

До горния:

Що се не гръмнеш ,а?

Кой може да промени визията на празника на ракията бре?
Кво си ми заплямпал че не засивисило от трапчанския изрод и останалите търтеи в общината живеещи от нашите данъци и вземащи се на сериозно????!?!?!?!?!
Кой ще го организира бе ти който виждаш над баира?
Леля ти Цена комшийката или баба ти Йовка заедно с баба ти Мина,бе овчо главо слънчасала!?!?!?
Точно тия уруди от които зависят движенията в каквато и да е област,не правят нищо,просто защото са некадърни и не могат,но са убидчиви когато си позволим да им дадем акъл!!!
Разбираш ли ме какво ти говоря или ще продължаваш да плямпащ врели некипели!

Никой който има акъл знания и мерак да промени този умиращ град няма да бъде допуснат до кормилото!

Минко Акимов заедно с Дилян Екник трябва да бъдат обесени с краката на горе и разнясани по 4-те посоки!!!!

Анонимен каза...

Ще, ще, но това отново няма да си ти...

Анонимен каза...

До по-горния!
Леля ти Цена комшийката или баба ти Йовка заедно с баба ти Мина,бе овчо главо слънчасала, имат повече акъл от тебе! Умиращ или вече умрял в мозъка вече си ти! В момента Троян е с най-ниската безработица в региона - 8%! Ако ти се толкова сакат в ръцете, че не можеш и връзките на обувките си да вържеш, не приравнявай съгражданите си със себе си. Явно от тебе не става и чеп за зеле! От мене да го знаеш, който има акъл и знания, има и пари. Поне аз не познавам такъв без пари в Троян. Ти явно си клиничен случай... И по-спокойно, че ще те удари топлинен удар от толкова умствено напъване в тая жега!

Анонимен каза...

Чета, чета - какви богоугодни слова под материала за Божията майка...

Анонимен каза...

Това ни остана само - да се молим...!

Анонимен каза...

Какъвто "материала" такива и "богоугодните слова"!

Анонимен каза...

Айс,къде си многоуважаеми приятелю:)?
Доказа,че се интересуваш от историята на Орешак и известните родове в него.Респектиращо!
Преди време ,обаче,даде една идея за производство на павури:)Кажи сега как да се въздигне празника на сливата?

Анонимен каза...

Много си тъп, Сашеееееееееее!
За по-горния,
не си заслужава човек да си губи времето с вас!

Unknown каза...

Здравейте троянци, искам да ви кажа, че на тази снимка с иконата познах собсвеното си дете.И нищо случайно нама...Тогава преди 7 години за първи път дойдохме тук заради Манастира, празника и прекрасната природа.А сега вече сме жители на китния Троян и собственици на малка къща в махалата, в която се влюбихме тогова преди 7 години!Ето това ни даде на нашето семейство този незабравим 15 август 2010г.Бъдете горди българи, че живеете в този чуден край!

Dolores Delgado каза...

Вие сте бизнесмен или жена? Имате ли финансова бъркотия или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Нуждаете ли се от заем, за да започнете хубав малък мащаб и среден бизнес? Имате ли нисък кредитен рейтинг и за вас е трудно да получите капиталов заем от местни банки и други финансови институции ?.

Нашите заеми са добре застраховани за максимална сигурност е нашият приоритет. Нашата водеща цел е да ви помогнем да получите услугите, които заслужавате. Нашата програма е най-бързият начин да получите това, от което имате нужда. Намалете плащанията си, за да облекчите натоварването на месечните си разходи. Спечелете гъвкавост, с която можете да използвате за всякакви цели - от ваканции, до образование, до уникални покупки

Ние предлагаме широка гама от финансови услуги, които включват: Бизнес планиране, Финанси за търговски и развитие, Имоти и ипотеки, Кредити за консолидиране на дълга, Бизнес кредити, Лични заеми, Домашна рефинансиране Кредити с нисък лихвен процент от 4.00% юридически лица. Вземете най-доброто за вашето семейство и притежавате вашия дом за мечти, както и нашата обща схема за заем.

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЗАЕМИ - КАНДИДАТСТВАМЕ ЗА ДОПУСКАНИ ЗАЕМИ.

Моля, свържете се с нас за повече информация: davis_credit100@yahoo.com
Моля да ни пишете с кредитната информация;
- Пълно наименование:
- Необходима сума от кредит ... $, €, £:
- Продължителност на кредита:
- Цел на заема:
- Град държава:
- Телефон:
- Име на сайта:

Ако сте заинтересовани да получите заем след това любезно ни пишете с изискването за заем.
Моля, свържете се с нас за повече информация: davis_credit100@yahoo.com

Искрено Ваш,
Г-жа Уанда Дейвис
davis_credit100@yahoo.com
Очакваме с нетърпение да чуем от вас най-скоро ASAP

Заинтересованите кандидати трябва да се свържат с нас по имейл: davis_credit100@yahoo.com

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |