Над страха и мижитурщината са моралът и силата на духа!

*„Почти всички общински съветници са подготвени да гласуват за! * „Има изключителния риск този кредит впоследствие да бъде изплащан от местните данъци и такси, които плаща населението... ”

Читателите ни пишат

ИДЕЯТА НА ТРОЯНСКАТА УПРАВА да тегли нов милионен заем буквално взриви форума на Т21. Коментарите валят като лавина – и от повечето струи гняв. Плюс подозрението, че за нечии грешки пак ще плащаме всички ние, обикновените троянци. Един от форумците го е казал кратко и ясно - управниците ни се опитват да „пърдят с чуждо дупе”.

МНОГО КОМЕНТАРИ от споменатата гневна „антикредитна” лавина от последните ден-два могат да намерят място в класацията ни „Най-добър читателски коментар за 2010 г.”. Един обаче заслужава по-особено внимание. Защото за пръв път се случва такова нещо – човек от властта, общинската съветничка Мариела Шошкова, търси гражданска подкрепа чрез форума на Т21. Което означава поне две неща. Че за въпросната общинска съветничка гражданското общество не е празно понятие. И че форумът на Т21 е реална сила, която не може да бъде заобиколена (колкото и да не им се иска на някои).

ПО-ДОЛУ ВИ ПРЕДСТАВЯМЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ на обръщението на г-жа Шошкова, излязло като коментар под материала „В Икономическата за заема – седем срещу един”.

Т21

*****

УВАЖАЕМИ ФОРУМЦИ, утре предстои да бъде взето, може би, най-важното решение в историята на настоящия Общински съвет - поемането на нов общински заем в размер до 4 000 000 лв.! Почти всички общински съветници са "подготвени" да гласуват "за"! Повечето от тях ще направят това без необходимата информация, без никакви конкретни цифри, без яснота защо е необходима тази стъпка, без никаква икономическа или финансова обосновка.

ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН РИСК този кредит впоследствие да бъда изплащан от местните данъци и такси, които плаща населението... Има риск за да се обслужва този кредит, да бъдат намалени капиталовите разходи на общината (което ще рече: правенето на пътища, ремонтирането на училища, детски градини и др.)... Има риск да бъдат "отрязани" основни за общината дейности!

ЗАТОВА ОТ СВОЕ ИМЕ И ОТ ИМЕТО НА Г-Н ДАНИЕЛ СИРАКОВ, с когото работим в пълно единомислие и с когото отказваме да подкрепим предложението за поемане на общински дълг, ви каним да присъствате утре в 13:30 ч. на сесията на Общински съвет - Троян! По този начин вие ще заявите своята гражданска позиция и ще покажете на общинското ръководство и на общинските съветници, че ви интересува бъдещето на нашия град! Нека заедно покажем, че над страха и мижитурщината са моралът и силата на духа!

С уважение:

56 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Мариела! Мъжко момиче си и спечели моето уважение, същото се отнася и за Даниел Сираков.
Призовавам всички троянци да бъдем в залата, за да се разбере, че в този град има мислещи и загрижени за общото ни бъдеще хора!
Аз ще бъда там.
Валя Букарева

Анонимен каза...

Генади,
има ли начин този отзвук, заедно с мненията на хората, да бъде изпратен на електронните издания, включително на сайта на БТВ? Ако да, моля това да стане преди началото на сесията.
Валя Букарева

Анонимен каза...

Записа от заседанието да се изпрати във всички големи медии!
Така това няма да остане скрито за разлика от други престъпления!

Анонимен каза...

Съгласен съм, да се изпрати! Който може - нека го направи, но да е е идн човек.

Анонимен каза...

[Съгласен съм, да се изпрати! ]

:))))

Ти пък ме разсмя. Сякъш някой ти иска съгласието или от теб зависи.

Анонимен каза...

Разбира се че има и такива медии,които са готови веднага да започнат проверка на случващото се.
Тия самозабравили се хора,си мислят че живеят още в онова време.
Този път няма да ви се размине!
Миньо,ти си най-позорния кмет управлявал някога Троян.

Анонимен каза...

Много странно как в т.н. "икономическа комисия" ,някои от членовете и нямат икономическо образование а в същото време са членове на тази комисия?
Ковачева,Енкин....

Анонимен каза...

Има и друг един въпрос-преди вземането на такива важни и съдбоносни за някаква общност от хора решения полезно и даже задължително е обсъждането им в широк кръг от хора,разясняването на параметрите,ако щете и неизбежността от вземането натова решение.По този начин не само се увеличава доверието във властта,но и се намалява вероятността от силни негативни реакции при неудачни решения,което се случва.......Така че ,г-да управляващи,г-н Кмете-бъдете разумни,вържете си гащите,отложете решението и запознайте народа с това,което го чака.Както казва г-н кмета-той ще ви разбере.Вижте и г-н премиера как често-често дава заден,като усети дебелия....А тоя не е никак тънък......Ш-Ш-Ш-Ш-Т,г-да управляващите ще помислят....АЙ с-с-с-с.......

Анонимен каза...

Дами и господа, да ни е честит новия 4 милионен кредит! Гледайте видеозаписите от днешната сесия.
Оставка за общинските съветници, подкрепили предложението!

Анонимен каза...

ха-ха

във форума всички можем да искаме оставка

Анонимен каза...

Ми искайте, кой ви е спрял, нека си знаят

Анонимен каза...

Гена,дай инфо

Анонимен каза...

Бях на сесията на общинския съвет. Повярвайте, за форума в сайта се знае много добре. И тъй като една общинска съветничка омаловажи форумските коментари поради това, че повечето са анонимни, а аз не мога да не й призная известно право (макар че има разлика в статута на един общински съветник и на един обикновен гражданин), в края на този текст ще се подпиша.

В главата ми все се въртят две класически романови заглавия от времето на руската литература през 19.век: "Кой е виновен" и "Какво да се прави". Днес чух повече по втория въпрос и малко по първия. Вероятно е успех, че все пак, под натиск, публично се призна за грешки по проектите. Убедена съм, че е трудно да се печелят и изпълняват европроекти, че има и заяждане, и забавяне, и смяна на правилата в движение. Но: когато става дума за милиони, администрацията дължи малко повечко обяснения. Не само няколко имена на служители и умалителното "грешчици", което г-н кметът използва. И може би - "оставчици"? Не, това е забранена дума в българския политически жаргон. Но след признатото мисля, че ще следват още и още въпроси и ако не се задават от общинските съветници, които сме упълномощили да ни представляват, ще ги задаваме по форумите, анонимно или не. И никой да не се сърди. Ще продължавам да пиша, питам и следя, докато не си изясня тези "грешчици" как точно се наричат: недоразумение, некадърност, кражба? А когато догодина се зададат изборите, лично ще се погрижа (да сме живи и здрави) да припомня във формат като тукашния кой как се държа при обсъждане на важния въпрос за заем от 4 милиона лева.

Нели Генкова, гласоподавател

Анонимен каза...

Здравейте форумски труженици.И аз бях на днешната сесия-никаква изненада.Всичко стана както го очаквах и ви написах вчера.Впрочем,както обещах,извинявам се на Даньо за валенциите-той се държа мъжки,Мариела-също.Благодарение на нашата бурна реакция,принудихме и г-н Мичо Генковски да гласува "въздържал се".Той явно чете редовно форума и се влияе от него.А относно пренебрежителното изказване на една Белиосъмска счетоводителка,че сме били анонимни-не и се връзвайте.Кой може да и каже името,макар че вече три години е общински съветник.Впрочем, това се отнася и за повечето от останалите съветници,които стоически измълчаха целия си мандат.И трябва да призная,че прав беше Пеевски,който ги попита къде бяха три години,в които мълчаливо гласуваха всичко,предложено от Кмета,без даже да прочетат и материалите за сесията.На което те пак отговориха с мълчание. И друго постигнахме днес,разбира се заедно с Шошкова-принудихме Акимов най- после да избърбори набързо някои данни от това,което по закон трябваше отдавна ПИСМЕННО да предостави на общинските съветници,които да имат време да се запознаят и осмислят написаното.Стар трик-държиш си козовете и накрая цакаш!Но ние не играем белот,а се опитваме да измъкнем една закъсала община от все по-безнадеждното положение,в което е натикана не без неговата помощ .А Енкин....е,Енкин както винаги е оптимист-заеми трябва да се вземат,колкото може повече....Той от малък си е оптимист!Спомням си,че беше оптимист и когато съдружника му Краевски си пръсна главата с ловната си пушка на тавана над банка Славяни.....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Не ми говорете за енкин че ше се издрайфам от този железненски селяндур а за белиосъмската комунистка- може да е гълфолява,но за сметка на това е красива...

Пол..... каза...

Уважаеми Форумци,всъщност не унивайте.Едно е ясно-колкото и да ни умаловажават публично,като Белиосъмската счетоводителка,/всъщност точно обратното е и го доказаха/,те са наясно че,ние от сега нататък ще следим двойно,не петорно по внимателно как се развиват нещата.Под лупа ще наблюдаваме как се харчат тез прословути милиони.И може би точно ние днес направихме нещо,което все още не се вижда но се усеща.Дано ме разбирате.Аз не обвинявам всички.Чух и някои мнения и становища,а всеки си има свое собствено и естествено,за него си всеки си е прав.Да не сме най-черногледи,но от тук нататък да внимаваме.И както казва Нели Генкова:"Когато догодина се зададат изборите, лично ще се погрижа (да сме живи и здрави) да припомня във формат като тукашния кой как се държа при обсъждане на важния въпрос за заем от 4 милиона лева."

Анонимен каза...

Всъщност кметът полугласно се съгласи с г-н Генковски, че 4-те милион /6.5 с лихвите/ ще отидат ,за да платят грешките на общината и никога няма да бъдат възстановени.Язък за парите на троянци. И никой няма да онговаря.

Анонимен каза...

За мен беше много странно, че общ съветници не подкрепиха искането на г-н Генковски да се изпхрати писмо-питане до министреството на водите с цел да се разбере истината. Значи те искат тази истина да не бъде разбрана от гражданите.

Анонимен каза...

Каква излезе тя - в общинския съвет има само трима съветници - Шошкова, Генковски и Сираков, които защитават интересите на троянци.Останалото са интересчии и послушковци./Щях да напиша посерковци, което е май-по-подходящо/ Абе, драги, вие чест и достойнство имате ли...?

Анонимен каза...

А клакьорките и клакьорите които изпаднаха в екстаз и си докараха мазоли на ръцете от пляскаваци след изказването на Йордан Данков,бяха просто шеметни!
Тия хора така се бяха изплашили ,че и полиция си бяха довели.
Интересното че тая двойка полицаи баха автопатрул през ноща,а в ранния следобед мобилизирани да пазят тия негодници!
Явно че се уплашиха да не им разкрият хората престъпленията и от няма накъде кмета изфъфли някакви неща,които едва ли и той е разбрал.
За мен обаче стана ясно следното:

В тази община е пълно с неграмотни хора,а заради "грешчиците" на 3-ма ,ще плаща цялата община.
Тази която писала проекта,гледам май още виси в един зайт елмаз.com и се представя като много добра домакиня в търсенето на мъж.
Юристът на общината 97-ма или 98-ма срещу едни 1000 долара стана студент в нелигитимния по онова време Нов Български Университет....
Но наглостта на лицето ДИЛЯН ЕНКИН просто не мога да я преглътна!
Човекът докарал Троян до това състояние си позволи и да държи тон на хората против опитите за престъпното укриване на некадърността на управата!!!
Хора които фъфлеха и на едно зиречение правеха по 10 паузи говорейки абсолютно несвързани неща ни управялват?!?!?!?!
А Илиян Пеевски...Той до 10 сутринта имал 40 градуса температура.....Все бях виждал хомосексуални прояви,но това си беше чиста проба класическо немско порно!!!

Анонимен каза...

Г-н Айс с-с-с-с, имате грешка. М.Генковски гласува "за". Въздържалият се е от "Атака", но не Илиян Пеевски.

Анонимен каза...

Абсолютно вярно. Мичо Генковски гласува "ЗА". Така, че .....

Анонимен каза...

"Нека, който е безгрешен пръв хвърли камъка...."

Всички грешат. И когато отговорността на дадено лице е по-голяма и грешките са такива. Но не греши този, който нищо не прави.

Тук грозното и позорното е че се отипатаха да потулят и да замажат грешките си до последно, вместо да си признаят....

ICE

Анонимен каза...

Наистина най-страшното е че всичките непрокопсаници там се държаха арогантно и определено бяха много стреснати от гласността на проблема.
Да проблем,проблем от некадърността на хората стоящи в тази зала,и опитващи се да замажат положението.
Декларацията прочетена от Кацаров беше невероятна пародия,май наистина си вярват че са политици тия хора!Особено с натъртването на българската социалистическа партия...

Леличката позволила си да нарича анонимни форумци гражданите на Троян,с какво ли е известна?
Илиян Пеевски за пореден път показа хомосексуални наклонности към кмета!
Дилян Енкин видимо изнервен от гласността на ставащото престъпление ръмжеше как трябва да се тегли кредита,за да прикрие старите си престъпления!
Онзи с чаршията се опита и той да копира някои политици,и в несвързаното си изказване,впрочем той май нищо не каза,освен че се изложи ,нищо друго не постигна.
Но и на него ще му дойде реда да си каже как така лапна най-атрактивния имот на пъпа на Троян,който уж щеше да бъде улица на занаятите!!
Йордан Данков,признат икономист но икономист на какво и на кого?
Другари и другарки,запоменете че хората в този град са малко по-умни от колкото ги мислите и следят действията ви ,и няма да ви оставят да се измъкнете безнаказано!

Никога един от вас!

Анонимен каза...

"Всъщност кметът полугласно се съгласи с г-н Генковски, че 4-те милион /6.5 с лихвите/ ще отидат ,за да платят грешките на общината и никога няма да бъдат възстановени.Язък за парите на троянци. И никой няма да онговаря."

До Анонимен по-горе: Не е вярно ще бъдат възстановени тези милиони....от нас данъкоплатците! Както Валя Букарева предложи, нека да алармираме медиите, пък може и да направят ревизия на общината, както направиха в други общини, но за съжалеение с НеГерберски кметове!
Поздрави,
Супернова

Анонимен каза...

Извинявам се за допуснатата грешка,но се ядосах и си тръгнах,щото съм и на работа.Явно въздържалият се е Тончо Камачаров от Атака.Жалко тогава за Мичо Генковски-вкараха го в строя,ако изказванията му не са били поначало част сценария.Мисля си и друго-не биваше ли да присъства и депутатката ни,която да разясни и се ангажира с намеренията на правителството по отношение плащанията по тези проекти.Чакай,че май взех да много да мечтая!Все пак,всичко зависи единствено от това,което е сънувал г-н Генералът или с кого е ритал топка вчера.Впрочем,г-н Акимов,защо не се научите да ритате топка......АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

А Айс-с-с пропускаш нещо....Не само че ритат топка ами ритат нашите глави!
Не забравяй че в общината има един който получава заплата като организатор по спорта.
Казва се Стоименов и най-нагло прекръсти работническия турнир по футбол порвеждаш се кажи речи 30 години в турнир за купата на кмета.
Защо ли,за да угодничи и да се издига в култ личността на кмета!
Кмете,вчера каза че има нема 20 000 лв ще е вноската по заема на месец.
Ако посъкратиш разни тумори като въпросния Стоименов,намалиш командировките с никому ненужните побратимни градове,закриеш абсолютно ненужния и освободен от всякаква аудитория вестник Троянски Глас,може и наистина хората да повярвят че няма те да плащат дълга!

Анонимен каза...

Приятелю, няма да го направи, защото идва време предизборно. Сигурно и данъците през 2011 няма да вдига, пак поради същата причина, но за следващите години - не се знае. Абе - прави всичко, че догодина да каже "виждате ли какви дела извърших, изберете ме"!

Анонимен каза...

Да де,ама би трябвало вече да му се е изяснило както и на останалите гербери,че това ще им бъде първи и единствен мандат...

Анонимен каза...

Мисля, че г-н Генковски направи предостатъчно, за да отвори очите на всички за истината - този заем ще плати грешките на общината и ще спаси кмета.Аплодирам го за две неща:
1/За това, че обяви, че тези пари/заема/ няма да покрива направени разходи, а ще покрива грешки на общината, които министърката е разкрила и е казала на Минко А - ще платя толкова, а с останалото се оправяй.
2/Че предложи да се изпрати писмо-питане до министерството.Не беше прието защото отговорът ще разкрие точно тази истина.
Така че аплодисменти за Генковски.Нямаме основание да искаме повече от него в случая.

Анонимен каза...

Прав си! Всъщност, който поне малко познава правилата за използване на средствата по спечелени проекти от общините трябва да знае, че строителният цикъл продължава 1-2-3 години.Малко след това приключва и целият цикъл на разплащане.Ясно е, че щом заемът се взема за 10 г то предназначението му е съвсем друго и изхарчените пари никога не ще се върнат в троянската хазна. Мисля, че г-н Генковски ясно каза и това.Всъщност, който е умен, ползва мнението на Генковски. Той не винаги може, но почти винаги знае кога, какво и как трябва да стане.

Анонимен каза...

Всичко хубаво ама кметът успя да ни зароби - 10 години ще плащаме за глупостта му и лакомията.Защото нали знаете спечелилите проекта бутат комисионни. И тези комисионни са толкова по-тлъсти, колкото по-висока е стойността на проекта. Е, чат ли сте сега, че ще плащаме за завишената стойност на проектите т.е. за по-високата комисионна на ... Сетихте се.А се вземат пари от чиновниците на общината за управление на проекта.Плюс заплатата.Да са ни живи и здрави.

Анонимен каза...

Към по-горния анонимен. Грешиш приятелю - не 20000
на месец, а около 650 000 годишно е вноската по кредита. Вади кесията, брате!

Анонимен каза...

Нямаше никакво значение как ще гласува М Генковски. Важно беше, че зае позиця в интерес на троянци и многократно я защити.Мисля, че това трябва да се оцени положително.

Анонимен каза...

Ей,голяма работа е ИНТЕРНЕТ,ви казвам.Както си мислех за вчерашното гласуване на 4 милионния заем и гневната тирада на Пеевски и гледам във Фрогнюз заглавие-"Костенурка залюби чехъл".Ами да,абсолютно точно!!!!Само че това се случило в графство Есекс-Великобритания.Костенурката/по-право костенурЪТ/ Тоби,която очевидно била много самотна,се влюбила в пласнмасовия чехъл на стопанката си,непрекъснато се яздела отгоре му и го разнасяла нагоре-надолу.Ако и го отнемели-отказвала да се храни. Та то си е същото като поведението на нашия народен трибун вчера!След като дръпна половинчасова гневна реч за това,че той отдавна бил предупреждавал за измамните европейски проекти на ГЕРБ,които ощетявали общините,след като ги нарече "малоумни",че всичко това били политически спекулации и т.н.....накрая гласува "ЗА" заема!!!!Отдавам го на това,че,по неговите думи,допреди малко имал 40 градуса Целзий тмпература.Чувал съм,че от сбъркана,несподелена любов можеш и да се разболееш!Ами,Пеевски-слез от чехъла,де......АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

по горе беше казано нещо много вежно затова ще го цитирам отново- КОМИСИОННИ "Всичко хубаво ама кметът успя да ни зароби - 10 години ще плащаме за глупостта му и лакомията.Защото нали знаете спечелилите проекта бутат комисионни. И тези комисионни са толкова по-тлъсти, колкото по-висока е стойността на проекта. Е, чат ли сте сега, че ще плащаме за завишената стойност на проектите т.е. за по-високата комисионна на ... Сетихте се.А се вземат пари от чиновниците на общината за управление на проекта.Плюс заплатата.Да са ни живи и здрави." И аз викам да са ни живи и здрави!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ваъщност всички които са гласували за заема са знаели много добре къде ще идат тези пари и кой и как ще плаща.Но ми идва и друго на ум.Аз не обвинявам персонално никой освен кмета за това.Всеки,който е гласувал "за" знае,че е необходимо.Обвинявам кмета за това че допуска да бъдат прикрити грешките на предишния си колега,който впрочем още си вири опашката в общ.съвет и то благодарение на бабичките в Троян/кой ни е винове??????Няма ли най-сетне Кмета да вземе поне веднъж пример от своя вожд да тропне по масата и да му потърси сметка?
Но гледайки цялостната картина,виждам че много от вас се подведоха по това че двама са били против и "са мислили за гражданите".Почне ли нещо да ме гложди,значи има нещо гнило.Като прочутата женска интуиция.Този заем е бил тема на разговори между тях много много по отдавна отколкото ние разбрахме.Всичко е ясно,всичко е решено предварително.Защо изведъж 2 дена преди заветната сесия,изведъж се сетиха за нашето мнение и изхвърчаха при една наша гражданка с доста добри граждански позиции-Букарева?Тя зададе наистина най-точните и смислени въпроси.Защо те първи преди време не се сетиха да зададат тези въпроси пред целия състав за да се даде време за размисъл?Защото дами и господа съвсем не мисля че това е без умисъл.Вече сме в предизборно време,те са доказали че това им е професията -да са общ.съветници и може би-малко късничко-но сега се усетиха че чрез гласа народен,те ще си направят доста добра реклама за изборите.Да сте чули така ревностно да ни защитават,нас данъкоплатците,преди?Единствено и чест му прави М.Генковски-независимо от това как е гласувал,каза директно това което ни претеснява а именно нечии чужди минали грешки ще плащаме,без НЯКОЙ да му е пъхал думите в устата.Този заем ни е необходим и аз съм за него но не да плащам стари грехове а да обновяваме Троян!И апелирам за ПРОЗРАЧНОСТ в разпределението на парите.Апелирам към ФорумЪТ,да следи много внимателно за това как се усвояват тези пари.Да алармират и за най-малкото съмнение ако има нещо нередно.Тук гражданинът трябва от сега нататък да не спи!

Анонимен каза...

Дали след толкова много приказки ще се разбере, че общината е "прекарана" да вземе този заем поради грешки/нарушения?/на администрацията, за което отговаря кметът.Този заем е цената на тези прегрешения.Парите от този заем са безвъзвратна загуба за общината. Това само г-н Генковски е прозрял и се опитваше да обясни на всички.Май ще се окаже, че не друг, а точно Генковски е най-добрият икономист защото разкри скритият смисъл на кредита.А иначе и на него му е пределно ясно, че при създалата се ситуация не може да не се вземе заем /наказателните лихви допълнително ще утежнят нещата/. Убеден съм, че точно поради това г-н Генковски гласува ЗА вземането на кредита.
Подпис - анонимен, като всички останали.

Пол..... каза...

Това че,в повечето случаи хората са анонимни е разбираемо,защото темата е много деликатна.Хората се притесняват и е ясно защо.И аз коментирах анонимно,защото разбрах че,има хора,които са обсебени от идеята че само те са прави и заклиняват всички,които мислят различно от тях и заплашват.

Анонимен каза...

Еми като Генковски е толкова прав, той що гласува "за", вместо да се търси наказателна отговорност или що на консултантите са платили 560 000 лева /според Пеевски/ за този проект? Ми да си ги търсят от тях, те да връщат тези пари.
Мислете бе, хора!

Анонимен каза...

Абе колеги,вместо да гадаем за мотивите и терзаншята на г-н Генковски,не е ли по-просто той самият да ги разясни тук,във форума?До скоро той беше активен форумец-да не би и това да са му забранили?Докато той сам не изясни тези въпроси,аз продължавам да го считам за част от сценария!И нищо лично-просто песимиста понякога е добре информиран оптимист. АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Tук било голяма забава бе. Като се почне от смехотворното заглавие на статията, пълната простотия и журналистическа немощ и се приключи с огромен процент неадекватни коментари от неинформирани и дълго заблуждавани хора.
Очевидно Пеевски отново ще се окаже прав за информационното затъмнение и резултатите от това.
Кажете си го направо - не искаме европроекти. Защото друг начин за реализиране на европроекти без кредит все още няма в България. Ако на гражданите това не е ясно, интересното е защо това не е ясно на Шошкова, Сираков и Генковски? Всъщност на тези балони какво ли им е ясно?

Анонимен каза...

Интересно този, дето се забавлява по-горе дали е просто глъф или ще гушне пари от проектите.

Анонимен каза...

До по-горния:

Що не вземеш да се гръмнеш а?

мичо генковски каза...

Готов съм да отговоря на всякакви въпроси.На сесията изразих своето мнение.Направените коментари тук ми доказват, че повечето колеги са разбрали какво съм искал да кажа. В резюме то означава следното. Министерството на околната среда не приема да изплати всички представени от общината разходи по проектите, свързани с водния цикъл на Троян. Защо не приема? Отговор на този въпрос исках да получим директно от министъра. Поради това предложих да се изпрати писмо-питане от Общинския съвет.Бяхте свидетели - не се прие изпращането на такова писмо.Защо? Отказът на министерството принуждава администрацията да търси друг начин на разплащане с изпълнителите на проекта - заем.Действително това е наложително при създалата се ситуация. Иначе следва плащане с лихвите след съответни съдебни разправии. Поради това гласувах да бъдат предприети действия за отпускане на кредит.Фактът обаче, че кредитът се взема за срок 10 г подсказва, че кметът не разчита тези пари да бъдат възстановени на общината.Това, което и аз твърдя, но никой не иска да признае - тези пари са безвъзвратно загубени за общинските бюджети през следващите 10 години. Освен, ако не се постигне някаква договореност с министерството за отпадане на финансовата санкция.С цел това да се случи поисках на сесията да се уреди среща с министъра, а ако тя е безрезултатна да се търси среща с министър-председателя.Бяхте свидетели, че и това предложение не беше подкрепено. Явно някой знае, че отговорът ще бъде отрицателен и санкциите ще останат.Поради това и не тръгва да търси развръзката по този път, а избира лесния и сигурен, но гибелен за града ни начин за разрешаване на проблема. Разсъдете сами - строителния цикъл на обекти с ограничен капиталов обем, каквито са обектите в Троян, продължава една-две, хайде нека бъдат три години. Системата на финансиране е такава, че общината етапно разплаща и след това, представяйки съответните разходни документи получава от съответното министерство разходваните суми.Значи, ако този кредит е за покриване на разплащания за извършени дейности, то той би следвало да бъде за срок 2-3 години т.е. до приключване на окончателното разплащане и възстановяване на сумите. А не за 10 години.Следователно този кредит се налага по съвсем други причини.
Извинете, но не можах да се изразя по-кратко.

мичо генковски каза...

Дискусията, която се проведе, не е основание да се правят наивни реплики от рода на "кажете, че не искате европроекти" или "всички общини ползват кредити" или "така ще имаме възможност да усвоим нови средства".Подобни подмятания принизяват сериозността на разговора, говорят за липса на убедителни аргументи срещу това, което е очевидно и се опитват да успокоят гражданите.Европроекти трябва да има. Другите общини ползват кредити за оборотни средства при недостиг на пари по сметките си и докато се осъществи възстановяването на парите от съответното министерство.Трябва да се подкрепя и кредит за решаването на назрял проблем при висока обществена нетърпимост или потребност, а така също за усъвършенстване на някоя дейност - примерно медицинско оборудване.Така че никой не застава по принцип против кредитирането, но...

Анонимен каза...

Аууу наистина сте голяма забава. Очевидно тоя Генсковски ще грабне палмата на първенството за най-тъп общински съветник. А както знаем там борбата е много напрегната между Шошкова и Даню Мозъка. Е за това на тъпата селяния никакви европроекти и да ходи да и тека лигите на пресечената скала.

Анонимен каза...

Г-н Генковски,благодаря за включването,но вашите думи директно означават,че вие заявявате:Кметът и мнозинството съветници не казват истината на хората,които са ги избрали-т.е. лъжат!И оттам следва въпросът-трябва ли да търпим хора,които ни лъжат и ни товарят с допълнителни разходи ,направени заради тяхното безхаберие,непрофесионализъм,грешки а може би и кражби. АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Интересно този, дето се забавлява по-горе дали е просто глъф или ще гушне пари от проектите.

Анонимен каза...

Я, селяндурите започнали да се усещат че ги лъжат и мамят. Ама нали сте на нивото на Кокошкова, Даню Мозъка и на Гнидий от Т21 - след 3 години това е напрасво постижение.

Пол..... каза...

Предлагам простотиите на горния да не се удостояват с внимание.
Всъщност г-н М.Генковски е прав.Но не съм съгласна,че всички директно ги нарича лъжци.Тази тема за кредита е изключително деликатна,много мнения има и повечето са точни.Вина има само Кмета,защото не иска да огласи на гражданите кой е виновен за тези незначителни "грешчици",които ще ни струват незначителни няколко милиончета.И по горе казах,нека се огласи кой е и да му се отнемат комисионните. Заема е факт,аз бях сигурна че,ще се вземе и даже съм "за" заема.Без европроекти до никъде няма да стигнем.Ще продължаваме да се дръгнем тук че,никой нищо не прави и града се руши,но ще тропаме че ,не искаме заем.Как да стане.Но всичко трябва да е ясно,прозрачно и най-вече,когато има виновен да се изкарва на яве,всички да знаят защо,кой и как!!

Анонимен каза...

Пол,ти сигурна ли си,че ни си пила?Такава каша,а пишеш и по много.Ти самата не знаеш какво искаш да кажеш.

Мичо Генковски каза...

Уважаема Пол. Моля отново прочетете това, което съм написал.А същността е следната: Европроекти - категорично ДА! Кредити - да, ако те се налагат в процеса на разплащане до като се състои окончателното превеждане на сумата от финансиращия източник. Кредити - да, ако те са предназначени за решаване на обществено нетърпими или неотложни проблеми.Всичко, което аз казвам е, че става дума за нещо по-различно - кредитът, който гласувахме, нито е предназначен за решаване на важен общински въпрос чрез нова инвестиция, нито ще бъде възстановен от финансиращ орган.Този кредит плаща финансова санкция наложена на общината.Освен това никого не съм обвинил директно в лъжа.Много Ви моля - ще ме скарате с кмета и останалите колеги.Да, по някои въпроси имаме различия,но поне още известно време ще остана лоялен към г-н Акимов и съм готов да му помогна да завърши мандата с полезни за града ни решения и действия.Нали в името на доброто на Троян трябва да се правят и компромиси.

Анонимен каза...

Г-н Генковски,разбира се,че никой нормален българин не е против вземането на кредит,против европроекти-иначе защо ни беше членството в Евросъюза?Вопроса е за прозрачността, аргументацията,достъпа до информация-основополагащи неща за една Демокрация.И не вие,не Пол-аз написах,че Кмета и голяма част от общинските съветници в Троян СПЕСТЯВАТ ИСТИНАТА,който евфемизъм на български значи "ЛЪЖАТ".Аз,повярвайте ми,много добре разбирам деликатността на вашето положение и въобще не искам да ви скарвам с когото и да било.Но от друга страна-със стиснати кълки.......Кажете ми честно-вие смятате ли,че без обръщението на Букарева,без предложението на Шошкова,без шумът,вдигнат тук във форума щеше да се проведе какъвто и да било дебат?Дето се казваше в един стар сръбски виц:"Тито към Мирко Тепавац/тогавашен външен министър /-Друже Тепавац,политика се праи со пари и со дупе.Ние пари си немаме.А сречан ти пут!"Г-не Генковски,и ние пари вече немаме,предайте където требва.За другото-тука има,тука нема,но повечето съветници,поради липса на свое-пробват се с чуждо,ама то не е същото....АЙ с-с-с-с......

Пол...... каза...

Ако по-горе не съм се изразила разбираемо,моля да бъда извинена/пиянството на никой не е помогнал.....майтапя се разбира се/смятай ме АНОНИМКО и за глупец като ти изнася така,но не мога да не подкрепя Айс за точния коментар,а и за вица.....

ARVi каза...

Господин Генковски, чест Ви прави, Вашето появяване във виртуалното пространство в нашия сайт. Не е нужно обаче да обяснявате толкова подробно всичко. Нашите членове за запознати в детайли за това, което приема ОС Троян, и все пак може да се яви спор. Вие сте преценили, това което сте гласували, и как сте гласували. Останалото е приказки. Необходимо е да сте адеквате, ВИНАГИ когато гласувате. Не приемам изцяло Вашите оправдания, относно гласуването в съвета и положението в което се намира общината, но това си е мой проблем. А вие сигурно ще трябва да обяснявате вота си, защото иначе не е нормално само да казвате, без да показвате, а ние приятелски да си траем.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |