Кметът: Държавата ни товари с нейни отговорности

* Половината от общинските средства за пътни кърпежи отиват за поддръжка на държавния път II-35 * Реката е на държавата, но не ни дават пари за чистенето на коритото

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ГОДИНИ пътните кърпежи по цялото протежение на Троян, от Калеешкото до Балканец, бяха направени толкова рано – дано и качеството да е добро. Това заяви кметът Минко Акимов на пресконференция за местните медии в края на миналата седмица (30 април, петък). Г-н Акимов обаче изрази недоволство от факта, че за поддръжката на държавния път II-35, минаващ по дължина през града ни (от Ловеч през Троян към Беклемето) от държавния бюджет ни превеждат смешните 17 хил. лв. годишно; което принуждава Общината да пръска огромни суми от троянския бюджет за неща, които са държавна отговорност. „Повече от половината ни средства за улични кърпежи през годината отиват за този път, обаче нямаме друг изход”, коментира градоначалникът.

ВТОРИ ПОДОБЕН ПРИМЕР, при който държавата „цака” община Троян, е с почистването на речното корито на минаващата през града ни р. Бели Осъм. „Реката е държавна собственост и именно държавата трябва да плаща за поддръжката на тази своя собственост, но пари не ни се отпускат и се налага да го правим с общински средства”, обясни г-н Акимов. „Ако вляза с камион в реката да вадя баластра, ще ме обесят. А когато трябва да се чисти – Общината да плаща. Тази година сме заделили 30 хил. лв. за изсичане на растителността, която е затлачила речното корито. Няма да стигнат доникъде, но ще търсим изход”, заключи троянският първи.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

ЛЕЛЕ-ЛЕЛЕ!Какви силни думи реди г-н Кмета!Аз пък съм готов да се хвана на бас,че никой никога не е виждал върба с обесен кмет заради камион баластра,но кметове,които и да ги обесиш им е малко-всеки е виждал.Даже знам един,дето ГО избраха за министър-председател,въпреки че и досега МУ разкарват боклука с камиони и влакове по цяла България.Пък и защо ще вадиш баластрата,тя не ни пречи,ама виж тоновете боклуци.......Я вземи ги изкарай от коритото/поне в централната част/,а ако онези изверги от Басейнова дирекция-Плевен все пак те окачат на някоя върба,ето тук обещавам от форума да съберем пари и да ти издигнем паметник до Пачовия мост на мястото на "бременната колхозничка",която отдавно не мога да я гледам!А-а-а-ай с-с-с-с..........

Анонимен каза...

30 хиляди лева за почистване на речното корито, но има една малка подробност. Не само че държавата вменява задължения на общината и не дава пари, а за да се изсекат дърветата и почистят динамичните запаси в реката в регулация е необходимо проект одобрен по процедура от Дунавска басейнова дирекция-Плевен. Нали се сещата че възлагането на проектиране на лицензирана фирма струва пари, а и таксата за одобряване също. Ако все пак общината почисти коритото в регулация това не решава проблема при бедствие. Високите вълни ще довлекат дървета от непочистеното речно корито извън регулация и те ще подприщят мостовете в регулация. Кой ще е потърпевш-общината. Така е в милата ни родна държавица.
EM/SI

Анонимен каза...

Само за сведение - "бременната колхозничка" е творение на, предполагам, тачения от тебе скулптур Иван Варчев, от с Калейца.

ARVi каза...

А-а-а-ай с-с-с-с.........., въпроса не е в камиона баластра. Не си разбрал правилно кмета, без да го защитавам разбира се. Проблема е, че държавата ни абдикира от всичко, което е и нейно задължение, и прехвърли всичко на местната власт. Ако се наложи кмета да вземе един камион баластра от речното корито, то са разрешения, писма, такси и проверки до гопода. той това има в предвид. А боклука за който пишеш си е наш. Някой от нас го изхвърля в речното корито, с надеждата Осъма да го завлече и разпръсне надоло по течението. Лесно е да се критикува, бих приел критиката, ако си бил на неговото място дори един ден, та да видиш какво е. Пак сигурно няма да ме разбереш, защото не си пряко в проблемите, които висят на главата му, а само косвено си засегнат и бесиш. Ако беше само боклука, сигурно перфектно щеше да си свърши работата. Но този проблем е капка в морето. Не съм му адвокат, но са ми ясни в детайли, проблемите които решава. Може и да има кусури но и ние не му помагаме, а сме готови с лека ръка да го "обесим на някоя върба".

Анонимен каза...

Леле-леле!Какви силни и неверни думи редиш,драги ми господине.Аз да беся КМЕТА!Сакън,пепел ти на езика!И за момент не съм си го и помислювал,а още по-малко написал-прочети внимателно по-горе.Цитирам:"никой никога не е виждал върба с обесен кмет заради камион баластра,но кметове,които и да ги обесиш им е малко-всеки е виждал.Даже знам един,дето Го избраха за министър-председател,въпреки,че и досега МУ разкарват боклука с камиони и влакове из цяла България".Е,щом си "навътре в нещата" кажи ми кое от това не е вярно.И къде съм искал да бесим кмета?Даже напротив-аз уверявам Акимов,че ако случайно той почисти боклука/което няма да се случи/и ако случайно "извергите" от Басейнова дирекция вземат,че за това го обесят/което също няма да се случи/ то тогава ние ще му издигнем паметник до Пачовия мост,което пък въобще няма да се случи.Така че,во веки веков ще си гледате там "Бременната колхозничка",пък ако ще да е от Роден или Фидий!Ай с-с-с-с.......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |