В Дълбок дол: Вместо птичи трели… рев на бензинови чудовища

* „А защо при такова явно погазване на законността и нарушаване правата на гражданите прокуратурата не се самосезира?”
* „И щом нямат регистрация, значи нямат и „Гражданска отговорност”. Тогава, при евентуален инцидент кой ще носи отговорност и кой ще плаща?"
Читателите ни пишат

АЗ СЪМ БОГОСЛОВ КУЛТУРОЛОГ с подчертан интерес към българската традиционна култура и фолклор. Със съпругата ми, която е художник, сме еко ориентирани и вярваме, че човек трябва да се грижи и да пази природата, която го заобикаля и в която е призван да живее. Преди години успяхме да закупим старинна къщичка в красивото китно селце Дълбок дол недалече от Троян. Това за нас беше начин да успеем да се съхраним като творци - далеч от стреса и напрежението; далеч от тежката и замърсена атмосфера на столицата. При всяка възможност ние прескачаме до нашето село и прекарваме колкото се може повече време в тишина, уединение, спокойствие и чуруликане на птички, далеч от цивилизацията, сякаш накрай света. По същата тази причина в последните дни на март пристигнах отново тук – от една страна да си почина и да се заредя отново, а от друга, в това почти райско кътче на тишина и спокойствие, да довърша последната част от докторската си дисертация, която трябва да предам за разглеждане в средата на април.

НО ВМЕСТО ПТИЧИ ТРЕЛИ И СПОКОЙСТВИЕ…ме връхлетя рев и боботене, сякаш на свирепи допотопни чудовища; свистене от гуми и скърцане на спирачки, атмосфера, изпълнена с шум, който по-скоро напомня на адско, отколкото на довчерашното райско местенце…Довчерашната идилия и тиха привлекателност на селото, заради която толкова много градски хора като мене бяха закупили имоти и идваха тук да се спасяват от стреса, си беше отишла и беше заместена с още по-голям стрес. А сега са дори светлите Великденски празници и всичко е така положително заредено с предпразнична възбуда и прекрасни очаквания в бъдеще… За собствениците на тези машини обаче няма събота, неделя, няма почивно следобедно време, няма светли Християнски празници… Цялото село е огласено от ръмженето и грохота на АТВ машини, на мощни мотоциклети с повишена проходимост, вдигащи в спокойния въздух прах и пепел до небесата… Те орат безмилостно пистата „Off road ATV”, като нерядко изскачат и извън нея и летят нагоре надолу по мерата волно и на свобода. Питам се обаче, къде е нашата воля и къде е нашата свобода в случая?

НЕЩО ПОВЕЧЕ - АТВ машините са без регистрационни номера и обикалят селото, за да се фукат пред момичетата и другите момчета. И щом нямат регистрация, значи нямат и „Гражданска отговорност”. Тогава, при евентуален инцидент кой ще носи отговорност и кой ще плаща? Отново ние ли, потърпевшите, станали неволна жертва на… „миропомазаните”?

А ОТ ДОСТА ВРЕМЕ В СЕЛОТО ТЕЧЕ ПОДПИСКА срещу съществуването на точно тази писта и срещу незаконните практики на нейните арендатори. Освен това тя официално е затворена от РИОКОЗ - Ловеч. И така, както си е затворена, общинската управа в Троян решава да я отдаде „безвъзмездно” за 10 години на някаква икономическа групировка. И това във време на тежка световна рецесия и на още по-тежка криза в страната ни…

И КАКВО ИЗЛИЗА? Че демокрацията и законите в страната са само лист хартия, който всеки бизнесмен с повечко пари може да сгази... Излиза, че за тях не важат нито изборите, нито политическите партии, нито изобщо реда и законността в държавата; обезсмисля се цялата демократична и плуралистична система, според която пред закона всички сме равни…

И СИ ЗАДАВАМ И ДРУГИЯ ВЪПРОС - а защо при такова явно погазване на законността и нарушаване правата на гражданите прокуратурата не се самосезира?

3 април 2010 г., с. Дълбок дол

Велислав Алтънов

17 коментара:

Анонимен каза...

Оставка!
Комунисти!
Атака!

Анонимен каза...

Тежка световна рецесия и криза няма. Тежка е кризата в България, защото сме в условия на криза откакто започнахме да кандидатстваме в ЕС. С други думи бяхме по-добре преди да влезем, а като гледам и по-зле ще става. Относно свободията на бизнесмените, има я от край време, дефицитът от 2 милярда(може би много повече), който сега правителството се опитва да покрие с парите на бедния народ е създаден от бизнесмените. Това, че няколко пъти в годината вдигат шум на някой си "творец" голям праз. Единствено забележката за свободното движение на АТВ-тата по улиците на селото, изобщо в населени места е съществена и съм съгласен това да се регулира и регламентира по някакъв начин. Другото е булшит!

Анонимен каза...

абсолютно съм съгласен с горния пост.
за разлика от мотокроса,провеждането на АТВ състезанието носи ПЕЧАЛБА на няколко отрасъла в ТРОЯН!
а и твореца явно не знае че тази писта я има кажи речи 30 години ...

Анонимен каза...

Да така е , господин ТВОРЕЦ , аз уважавам вашият труд и талант , но ако вие идвате тук да си почивате и творите ,на местните хора трябва от някъде да и идва хляба. на вас в София никой не ви пази тишина , там си работите , печелите си парички и като дойдете тук , не очаквайте да спре живота за да си почивате.

Купете си съмотен остров и си слушайте папагалите как свирукат.

По принцип не съм така настроен към хората които мислят с главата си , но това е едностранно мислене на самолюбив човек.

Анонимен каза...

от достоверен източник научих, че АТВ-тата са си редовни да се движат по пътищата и въпреки това не ги карат по улиците на селото вече. Също така поводът този "творец" да пише това е, че трябвало да вземе висок хонорар, за да изрисува платна с АТВ-тата, по които плюе,но понеже друг е свършил тази задача 6 пъти по-евтино и дори по-качествено, сега "творецът" е натоварен и иска да си го изкара на някой. На всичкото отгоре ми казаха по повод гражданството му, цитирам дословно: "...каква столица бе!?! Баща му преди години изгони от къщата си в Терзийското този некадърник и той избяга по София". Така, че сами си правете изводите.

Анонимен каза...

Май трябва да пуснем подписка за забрана на художниците в Дълбок дол и техните капризи. За 10 дена дена в годината селото наистина е шумно място, но ползите от това са много по големи отколкото бръмченето в ухото на някой човек без работа.

Анонимен каза...

Нормално има и плюсове и минуси. Аз не съм фен на бръмчалките, но мисля че ползите от тях са по-големи и надделяват над неудобствата създадени за 10 човека.

Анонимен каза...

Може ли все пак някой от по- запознатите да каже каква точно е финансовата изгода на селото все пак от това състезание? Казвате полза, полза, но каква точно е тя?
П.П Съгласен съм да има такива състеания, и ако е вярно, че са спрели да ги карат по пътя мисля, че това е добро решение. Но при факта, че в Троян все още виждам да се движат окаляни до неузнаваемост кросови мотори и АТВ- та да се движат по самият главен път и да хвърлят кал, която после става на прах и си мажем колите с нея все едно не живея в град, а в някое село, не мисля за нормално.

Анонимен каза...

На господин твореца не му харесва името на улицата където живее. Не му харесват съседите. Не му харесва една седмица, когото има АТВ състезание. Ами да идва другите 51 седмици когато е тихо и да си твори, твори. Въобще защо си е купил там къща, като знае, че се правят състезания от години наред. Иванов

Анонимен каза...

Имат ли регистрация болидите от Ф1 като се движат по улиците на Монако? Със сигурност и там вдигат шум и пречат на някой? Иванов

Анонимен каза...

Този дето пита за ползите...
Всички участници нощуват в хотели в нашия край,за по 2 или 3 нощувки.
Хората занимаващи се с подобен род спорт се сещаш че са заможни,следователно ръчкат здраво кинти по ресторанти и кръчми ,пак в Троян.
Кетъринга който обслужва събитието,дали не намазва яко?
АТВ-тата искат гориво,но не като кросовите мотори,специално или еди кво,демек наливат от наще бензиностанции...
Толкова стога ли ти,или да им вземем каовите бележки и да пресметнем за 3 дни колко са похарчили тук и каква реклама правят на Троян,за разлика от кореняка софиянец,който се е вземал насериозно...

Анонимен каза...

Хахахахахах и колко бензин токат бе мен? То ще кажеш, че специално за тяхното състезание в Троян се крат на всяка бензиностанция по 2 цистерни. И какво токова ядът и пият, че не ми е ясно нещо ? Ако Троян и региона разчита на консуацията и потреблението на кебапчета и ракии от такива състезатели. Положението ни не е никак розово ! Пък и нали ставаше на въпрос за финасовата изгода на самото село. Защо прехвърляш нещата в Троян ? Хах абе и вие си говорите ей така колкото да убивате времето. Както и да е,все ми е тая има ли ги или ги няма тея състезания. Така или иначе не съм фен на подобни ,, забави". Важното за мен е, да не мажат града със кал и да не ги карат по улиците и толкова. На никой не би му било приятно някой да му бучи на главата. Къде остана онова златно правило- Прави каквото си желаеш, само това да не пречи на останалите.

Анонимен каза...

Радва ме факта че мислиш на едро,явно подобни прояви са мини формат за теб,сигурно организираш мощни мероприятия,носещи милиони...
Я се опитай да си представиш(дано имаш фантазия),ако има повече такива мероприятия,без значение основната им цел,как би се отразило на икономиката тук...Maa Man...
Все пак съгласен съм с теб,че пистата е в село Дълбок Дол и трябва да се търси дивидент за самото село,но пък сещаш ли се кво се случваше там допреди появата на този тип надпревара...нищо...

Анонимен каза...

Богослове, продавай о време и се спасявай като можеш. Те тези с тези машини няма да се спрат, щото не са си и добре. Но по добре да карат тези машини отколкото да пият и се дрогират. Така че-продавай и си се прибирай по шопско, купи си къща в Петърч и си отглеждай зеле!

Анонимен каза...

Направих си труда да прочета всички коментари-и се ужасих1Не че не го зная отпреди-ПРОСТОТИЯ и незачитането правата на другия са много тясно свързани.А когато към тях се добави и солидна доза АГРЕСИЯ-ето го резултата.Е,добре-нормалните хораще ще се махнат,ще емигрират(този процес и без тава отдавна тече,а напоследък се засилва).И какво-ще си останете необезпокоявани в Троян и България мотореткаджии,цигани със и без каруци,чалгаджии с големи тонколони,върли тютюнджии с цигари без бандерол и бат Барабойко да ви работи като цар?АЙ СИКТИР-бих рекъл......Но е напълно реално.

Анонимен каза...

Колко сте смешни само,да се махнел човека от селото,имало печалба ха ха ха
То ясно че като имате пари ще си ги карате и по улиците и никои няма да Ви направи нищо.
Тои като си иде по София и ще останат местните дето несмеят да си излезнат от домовете щото някакви си "любители на ATV" или богаташи им тапчат селото
И кото Ви чета писаното сте все анонимни

анонимен

Анонимен каза...

MOM4ETA,AZ SAM OT TROIAN,NO SEGA JIVEQ V USA.ISKAM SAMO DA VI KAJA,4E G-N BOGOSLOVA IMA PRAVO DONQKADE DA SE JALVA OT SHUMA,KAZVAM DONQKADE PONEJE SI E SHOP.TIQ PISHLEMETA S ATV-TATA VERNO DRAZNQT,AKO SI GI KARAT SAMO NA PISTATA,NQMA LOSHO,NO AZ SAM GI ZASICHAL MNOGO PATI I V TROIAN,PRAVQT SAMO SHUM,KAL I LOSHO VPECHATLENIE,OSTAVA SE S CHUSTVOTO CHE SA NQKAKVA BANDA,S TEZI KASKI,BEZ NOMERA,ILI DAJE I DA IMAT NE SE VIJDAT OT KAL,4E TE MOGAT SPOKOINO DA BLASNAT CHOVEK I DA NE SE RAZBERE KOI E BIL,OSVEN TOVA SA VISOKO PROHODIMI I POLICE NE MOJE DA GI STIGNE ,DA NE GOVORIM CHE NQMA I DA GI GONI PONEJE NQMAT PRAVO. VZEMETE MERKI DA GI KARAT SAMO NA PISTATA,CHE CHAK OT TUK ME E QD NA TOVA.VSICHKO DOBRO NA ONEZI KOITO HARESAT KOMENTARA.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |