„Машстрой” изпълнява поръчка за 19 машини, слуховете за възраждане – преувеличени

* „Все едно да правите реанимация на умрял човек”, коментира бивш служител * Много от съкратените м. г. около 400 човека още не са получили формуляра УП-2, нужен при пенсиониране * На 23 април – Общо събрание на акционерите, махат Минко Таслаков от Съвета на директорите, заменя го Георги Колев

ОПТИМИСТИЧНИТЕ СЛУХОВЕ, че някогашната гордост на троянското машиностроене – заводът за производство на стругове „Машстрой” АД, възобновява производството си, се оказаха преувеличени. По наша информация, предприятието - което от няколко месеца не работи и според очевидци техниката му се разпродава (част за скрап) или се прехвърля в други от сродните предприятия, собственост на „ЗММ България холдинг” АД (например в завод ЗММ - Сливен), а голяма част от работниците и служителите му (около 400 човека) миналата година бяха съкратени – е получило малка поръчка за 19 машини и ще се напъне да я изпълни.

ЗА ДА УСПЕЕ, ръководството на завода или по-точно на това, което е останало от него, е повикало работници с временни договори. Бивши „машстройци” пък предполагат, че повиканите ще получат и задача да потегнат доколкото е възможно останалата продукция и техника в складовете, за да може евентуално и тя да се предложи за (раз)продажба. „Все едно да правите реанимация на умрял човек”, така бивш служител в „Машстрой” коментира пред Т21 настъпилото раздвижване.

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ НА 5 АПРИЛ ИЗТЕЧЕ платеният престой на борсата на първата вълна от около 200 души, съкратени от „Машстрой” АД (Троян) през м. март миналата година (работниците със стаж над 25 години имат право на обезщетение за срок от 12 месеца, за останалите срокът е по-малък и пак е в зависимост от трудовия стаж – бел. Т21). Вече писахме, че мнозина от тях, напук на трудовото законодателство и в явно нарушение на няколко нормативни документа, все още не са си получили тъй наречения формуляр УП-2, необходим им за бъдещото пенсиониране и за определяне размера на пенсията.

НА 23 АПРИЛ 2010 Г. ПЪК Е НАСРОЧЕНО Общо събрание на акционерите на „Машстрой” АД (Троян), на което ще се предложи промяна в състава на Съвета на директорите. Очакванията са досегашният член на директорския съвет Минко Таслаков да бъде освободен от поста си и на негово място да бъде поставен поелият вече шефските функции в предприятието инж. Георги Колев. Какво обаче се крие зад тази „врътка” по върховете на агонизиращото предприятие - не е съвсем ясно.

Т21

5 коментара:

Петров каза...

Леко уточнение:На 05.04.2010г. ИЗТЕЧЕ срока на платения период за престой на борсата на съкратените през март 2009год.От тях обаче има и такива с трудов стаж под 20 год. и съответно с право на по-малък платен престой на борсата.
На трудовата "борса" за съжаление не се предлага НИЩО!А започва и здравното самоосигуряване за който го може.
От завода продължават и с не коректното отношение към бившите си служители като открито нарушават Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване и продължават да бавят издаването на УП2 на подалите молби служители!

Генадий Маринов, Т21 каза...

Към автора на горния пост: Уточнението беше полезно, коригирахме информацията, благодарим. Желаем успех в битката с некоректните работодатели!

Генадий Маринов, Т21 каза...

Към автора на горния пост: Уточнението бе полезно, коригирахме информацията, благодарим. Успех в битката с некоректните работодатели!

Анонимен каза...

Битката отдавна е загубена.
Ни на тия в холдинга ,ни на Таслаков ни на Колев им дреме за завода и за хората.

Анонимен каза...

На много повече мастити нашенци не им дреме за хората, това е и причината да закрием толкова много и толкова големи предприятия за толкова малко време. Сега се чудим защо няма работа и кой да изкараме виновен. Само че на виновниците им дреме на сайдера, а пък гражданите останаха и без супа, която да духат. Даже да се намерят виновни, нищо няма да се промени. Силно се съмнявам обаче скоро да се създаде завод от тези мащаби в Троян.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |