Беклемето става самостоятелно селище?

* Окончателното решение е в ръцете на Министерския съвет, местният парламент в Троян вече каза своето „да” в края на ноември миналата година * Очаква се новият статут да даде тласък на инвеститорския интерес

В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА областният управител Николай Нанков е внесъл в Министерския съвет (чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството) троянското искане за обособяване на една от туристическите емблеми на нашия край – Беклемето, в самостоятелна селищна единица със статут на Планински туристически комплекс с национално значение. Това съобщиха в сряда (13 януари) от пресцентъра на губернатора. Според действащия в момента Закон за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ) създаването на ново селищно образувание с национално значение става с решение на МС след съгласуване със съответния Общински съвет (ОбС), уточни PR-ката на губернатора Елка Баръмова. Досега Беклемето беше „ни риба, ни рак” в устройствено-юридически план, което създаваше сериозни пречки за развитието на комплекса.

ПРИПОМНЯМЕ, че решението да се предприемат необходимите действия за обявяване на Беклемето за „селищно образувание с национално значение” бе прието на сесията на троянския местен парламент на 29 октомври 2009 г. Предложението пък дойде от две страни – от общинския съветник и председател на постоянната комисия по туризъм Даниел Сираков и от кмета Минко Акимов; и бе прието с пълно единодушие въпреки някои различия в предложените наименования на комплекса. Според гласуваното кметът се задължаваше до 31 декември 2009 г. да стартира процедурата за регламентиране на новото селище.

СЕГАШНАТА РАЗВРЪЗКА обаче има дълга предистория и става възможна едва след реализацията на две необходими условия – приемане на кадастралната карта на Беклемето (през 2004 г.) и на подробния устройствен план (2007 г.). Което коства дългогодишни усилия на различни фактори – кметската администрация (сегашната и на предишния кмет Дилян Енкин), общинските съветници (най-сериозни са заслугите на г-н Сираков, който активно работи по въпроса и в предишните си два мандата в ОбС), заинтересованите инвеститори от туристическия бранш.

А ПРИДОБИВАНЕТО НА САМОСТОЯТЕЛЕН СЕЛИЩЕН СТАТУТ не е приумица и се очаква да даде тласък както на частния инвеститорски интерес, така и на държавната и общинска подкрепа за развитието на цялостната инфраструктура на Беклемето. Целта на създаването на ново селище е то да се разглежда като място за спорт и туризъм за цялата страна. За което има редица основания и обективни условия: Беклемето е естествен център на национален парк “Централен Балкан” и в него са съсредоточени уникални природни дадености; разполага с хотели, ресторанти, почивни бази, с три ски писти с обща дължина около 2,5 км, два стационарни ски влека, три ски гардероба; в непосредствена близост се намира признатата за най-добра в България високопланинска писта за ски бягане и биатлон в широколистна гора, която предстои да бъде приведена в съответствие с европейските изисквания и лицензирана за провеждане на международни състезания.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |