Претендентите за поста на Царя се сблъскаха в Троян

* Николай Василев, Христина Христова и Илия Лингорски представиха платформите си за бъдещето на НДСВ * Областното събрание за избор на делегати за извънредния конгрес се състоя в „Старата къща” на „фаталния” петък 13-ти

„ФАТАЛНИЯТ” ПЕТЪК 13-ТИ (ноември 2009 г.) бе избран за провеждане на областното събрание за избор на делегати за извънредния партиен конгрес на 28 ноември, на който ще бъде определен новият лидер на НДСВ. Припомняме – конгресът се наложи след оставката на основателя и патрон на партията Симеон Сакскобургготски. Домакин на предконгресното събрание бе Троян („Старата къща”), което е напълно логично – тукашната структура на „жълтите” има сравнително добри позиции, а троянецът и общински съветник в местния парламент д-р Красимир Гунешки е координатор на НДСВ за Ловешка област. Д-р Гунешки бе и водещ на събранието.

ТРИМА (ОТ ОБЩО ЧЕТИРИМАТА) ПРЕТЕНДЕНТИ за наследник на Симеон на кормилото на НДСВ дойдоха в Троян, за да представят управленските си платформи – ексминистрите Николай Василев и Христина Христова и икономическият експерт и наш земляк Илия Лингорски („Семейството ми е от Троян и много се радвам, че днес съм тук с вас”, заяви с пристигането си г-н Лингорски); от кандидатите отсъстваше единствено бившата евродепутатка Биляна Раева.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНАТ ИЗБОРИТЕ ЗА ДЕЛЕГАТИ от Ловешка област – общо 15 човека (5 от Троян, 9 от областта и председателят по право) – всеки един от ВИП-гостите имаше по около 15 минути да представи идеите си и да убеди тукашните си съпартийци, че той е най-надеждният и най-достойният да извади партията от кризата. А че НДСВ в момента е в тежка криза след провала на парламентарните избори, никой от тримата не отрече.

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ:
НДСВ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ЗАВОЙ НА ДЯСНО

„ЧЕТИРИМАТА, КОИТО СЕ БОРИМ за лидерския пост в НДСВ, сме приятели и на 28-ми няма да има победени - ще има нов председател, а останалите ще му помагат”, с това дипломатично въведение започна представянето си Николай Василев. Той направи още едно въвеждащо уточнение – че НДСВ е родната партия, която в момента притежава най-сериозен и доказан управленски ресурс. Какви бяха основните послания на г-н Василев? Подходът отгоре надолу, който досега е доминирал в НДСВ, трябва да се промени – структурите по места трябва да имат решаващата роля и трябва да се възприеме принципа на изборност за всички партийни нива. НДСВ не трябва да бяга от самостоятелно участие в избори; а на президентските избори през 2011 г. трябва да кандидатира силна личност – например настоящия еврокомисар Миглена Кунева. Ключови обаче са местните избори през същата година и натам трябва да се насочат основните усилия.

КАНДИДАТЪТ СПЕЦИАЛНО НАБЛЕГНА НА РАЗЛИЧИЯТА, които има с другите претенденти за лидерския пост. На първо място – според г-н Василев НДСВ трябва да направи завой надясно и да се определи в политическия спектър на „център дясно”; което било напълно логично – и досега партията е провеждала дясна икономическа политика, дори в правителството на Тройната коалиция. Голямото намаление на данъците, намаляването на публичния сектор, въвеждането на пазарни отношения в здравеопазването и образованието – това са все заслуги на НДСВ, които доказват дясната й същност. Второто сериозно различие – според Николай Василев партията трябва да създаде свое правителство в сянка, което може да изиграе ролята както на коректив на властта, така и на инструмент за засилване на позициите на извънпарламентарната НДСВ. Трето – създаване на колкото се може повече специализирани партийни организации (младежка, на бизнеса, ромска, на българите в чужбина и т.н.).

ХРИСТИНА ХРИСТОВА:
НА ГЕРБ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАМЕ КАТО НА КОНКУРЕНТ

СЛЕДВАЩА ПО РЕД говори Христина Христова, която според запознати е със сериозни шансове за лидерския пост, а позициите й се засилват от отличните резултати на последните парламентарни избори (над 8%) в нейния Врачански избирателен район. Преди да мине към същината социалната ексминистърка направи една уговорка – че лидер на партията винаги ще си остане Негово Величество Симеон Втори, а на 28 ноември ще се избира председател; което обаче не означавало, че този председател не трябва да има лидерски качества, напротив. Г-жа Христова направи и кратък анализ защо НДСВ стигна до сегашното си незавидно състояние. Причините са и обективни – 8 години участие в управлението носят много негативи, особено пък участието в правителството на тройната коалиция; и още – вълната ГЕРБ, която помела всичко и много напомняла на НДСВ от 2001 г. Но има и субективни причини – сред тях са самоуспокоението след успеха на евроизборите, недостатъчната медийна кампания, някои вътрешни конфликти.

СПОРЕД Г-ЖА ХРИСТОВА НДСВ няма нужда от уточняване на своите идеи и място в политическия спектър – тя е центристка партия, и то десноцентристка, за разлика примерно от ДПС, които са наляво от центъра. Центризмът е изходяща и печеливша база на НДСВ, от която не бива да се бяга – именно центристката философия на царистите е била опората им за премахването на двуполюсния политически модел, властвал дълги години у нас. Акцентувано бе и върху една същностна коалиционна отлика с позициите на Николай Василев, който виждал ГЕРБ като партньор. „На партията на Бойко Борисов трябва да гледаме като на конкурент на НДСВ в политическия център – дясно, основният ни идеологически опонент пък е БСП”, заяви Христина Христова. Друга разлика с г-н Василев – партията трябва да се обърне към себе си, навътре („Нужна е интроспекция”, както казал наскоро Царя); съществена роля в този процес ще играят сегашните партийни експертни съвети, а създаване на Правителство в сянка е ненужен и непечеливш ход. „Интроспекцията” включва засилване на позициите на местните структури и множество мероприятия по места. „Курс към здрава работа за печелене на местни избори 2011 г. е основната задача за следващите две години”, обобщи кандидатката.

ИЛИЯ ЛИНГОРСКИ:
ИЗБОРИТЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТВЪРДИТЕ ЕЛЕКТОРАТИ

ЗЕМЛЯКЪТ НИ ИЛИЯ ЛИНГОРСКИ наблегна на досегашните управленски успехи на НДСВ. Един от тези успехи бил въвеждането на плоския данък, за което сега Бойко Борисов получавал награди. Друг успех са редицата социални придобивки, които настоящото правителство на ГЕРБ искало да отмени. Г-н Лингорски се присъедини към центристкото схващане на г-жа Христова и определи НДСВ като „глас на разума, умерена, практична партия”. Според г-н Лингорски НДСВ е единствената стойностна центристка партия в България и няма конкуренция в тази част на политическия спектър. Проблемът обаче е, че царистите са отбор от звезди, който страда от липса на достатъчна екипност. Кандидатът изцяло застана зад принципа за децентрализация на партията и повишаване ролята на местните структури, както и за пълна изборност на всички партийни нива. Г-н Лингорски наблегна, че е нужно „естествено и постепенно издигане в партийната йерархия” – а не както е било досега.

ГОЛЯМАТА ЦЕЛ НА НДСВ според Илия Лингорски са местните избори през 2011 г. А Партията на свободните демократи в Германия, която се представи отлично на последните избори за Бундестага, може да е добър пример. Г-н Лингорски бе категоричен, че изборите се печелят от твърдите електорати на партиите, затова НДСВ трябва много да работи в тази посока.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |