Кой е най-добрият град за живеене в България 2009?

* Троян – сред 44-те селища, включени в класацията на Дарик радио и в-к "24 часа"* Спорни критерии, неясноти и сръдни на организаторите бележат надпреварата * Засега сме на дъното с 27 точки, но гласуването продължава до 28 октомври
* Гласувай за Троян!

ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ДОСТА СПОРНА – като критерии, начин на гласуване, представителност и, в крайна сметка, обективност – класацията „Кой е най-добрият град за живеене в България”, съвместна инициатива на Дарик радио и в-к „24 часа”, предизвиква приличен интерес. Като прибавим и факта, че организатори са две от най-мощните български медии, и че подобни класации са световна практика, нещата стават още по-сериозни.

РОДНАТА КЛАСАЦИЯ „Кой е най-добрият град за живеене в България” се провежда за трета поредна година, като досега и двата пъти титлата спечели Варна. Тазгодишната надпревара стартира на 28 септември и ще приключи на 23 октомври. Любопитното за нас пък е, че сред 44-те града, включени от организаторите в листата на класацията и борещи се за приза, е и Троян.

КРИТЕРИИТЕ ЗА ОЦЕНКА са общо 32 и най-общо касаят качеството на живота (възможности за спорт, алеи за велосипеди, работно време на магазините /до късно/, място да пиеш хубаво кафе в центъра, хубава главна улица, места в детските градини, детски площадки, близост на летище, наличие на кувьози и на апаратура за лечение на инфаркт, брой на места за паркиране, брой на указателните табелки и т.н.). Неясно защо обаче липсват същностните показатели като ниво на безработица в съответното селище, брутен вътрешен продукт на глава от населението, ценови нива на основни потребителски стоки, състояние на пътищата, демографска картина, миграция, инвестиционен рейтинг и др.; от което като цяло класацията значително олеква (да не кажем – профанизира се – бел. Т21).

ГЛАСУВАНЕТО СТАВА в инфомационния сайт Dariknews.bg – www.dariknews.bg, по-точно – горе вдясно, в рубриката „Кой е най-добрият град за живеене в България 2009”. После влизаш в „Читателската класация”, където кликаш върху предпрочетения град, прочиташ написаното за него и натискаш там, където ти е указано (малко объркано и сложничко, но за феновете това не е проблем – бел. Т21). В петък (9 октомври, 12:55 ч.) в читателската класация убедително водеше Варна с 3113 точки (вота), следвана от Бургас - 1062 т., и Русе - 649 т.; столицата София бе далеч назад с 119 т.; а Троян, както се казва във футбола, се намираше съвсем близо до „зоната на изпадащите” с 27 т., непосредствено преди Разград, който имаше 26 т.

МАЛКО ОБЪРКАН Е И РЕГЛАМЕНТЪТ – подразбира се, че можеш да гласуваш само веднъж, но… на ден; значи, който отваря редовно Dariknews.bg, може да натрупа за своя фаворит 30-тина точки. Изводът е – отваряйте всеки ден въпросния сайт; и повишавайте рейтинга му, рекламодателите се влияят от тези неща.

НО „ЧИТАТЕЛСКАТА КЛАСАЦИЯ” НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА. Както виждаме в сайта, наред с нея има и друга, направена предварително от организаторите - без обаче да е съвсем ясно каква е методологията й (подозираме, че организаторите са поискали данни от съответната общинска администрация и каквото им е дадено, на него са се опрели; доколко пък тази официална информация е обективна и дали не е „понапудрена” като за пред чужди хора, е друга тема – бел. Т21). Че Дарик радио и в-к „24 часа” се опират единствено на официална информация, си личи по наказателната акция срещу Карлово. Градът на Апостола, който определено днес е един от най-динамично развиващите се малки градове в България, е удостоен с … 0 (нула) точки в класацията на организаторите; защото: „Кметът на Карлово Найден Найденов отказа участие в кампанията, защото искал първо да бъдат завършени няколко проекта в града и тогава да се бори за призово място в класацията. Поради тази причина, нямаме предоставена информация относно критериите” (по наше мнение обаче сръднята на Дарик и „24 часа” има бумерангов ефект – издава официозен подход и формализъм от страна на организаторите при събиране на данните за 44-те града – бел. Т21). Каква ще е тежестта на двете класации – предварителната (на организаторите) и читателската, при определяне на крайния победител не е съвсем ясно. В предварителната класация Троян отново е в долната част на таблицата с 88 т., колкото имат Перник и Казанлък; тук водач е София (152 т.), следван от фаворита в читателската анкета Варна (149 т.) и Пловдив (143 т.), на дъното е Гоце Делчев с 68 т. и Созопол с 80 т.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Историята с глиста беше много поучителна. Само едно не разбирам, защо троянци не гласуват за собственият си град? Всички сме наясно, че града ни има не малко проблеми, но това означава ли, че трябва да унижаваме допълнително града си, когато има някакъв вариант все пак да му помогнем?

Анонимен каза...

ЗА ТОВА СЕЛО НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ НЕЩО В НЕГО! ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ КМЕТА НАПРИМЕР!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |