Елементарна аритметика и още нещо

* „Приятелю, какво е станало в тая наша държава – лъжец до лъжец, крадец върху крадец! Докъде ще я докарате?”

По-долу ще прочетете поредните чешки бележки (колкото чешки, толкова и български и повече тъжни, отколкото весели) на нашия добър приятел и ценен сътрудник на Т21 Кольо Петков. Кольо много е пътувал по света - както се казва, изръшкал е цяла Европа; а Чехия и Полша, където е живял и работил общо над 12 години, плюс Русия, в чиято култура е влюбен точно толкова силно, колкото силно мрази съветския болшевизъм и комунизъм, познава като родни, езиците им - също. От години Кольо Петков живее на вилата си в китното троянско селце Терзийско (откъдето са корените му), но не престава с постоянните си чешки забежки. 

*****

ИМАМ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ПЪТУВАМ ОТ ПРАГА ДО БЪРНО с редовен автобус на известна чешка фирма. Возилото е 63-местно съвсем ново „Волво”. Километрите, които ще изминем, са точно 202, а цената на билета е 150 крони, което, превърнато в български левове, е 11,50. Пътуването трае два часа и половина, като включва 15-минутен престой за почивка (тоалетната в автобуса е на разположение на пътниците през цялото пътуване и бих я определил повече като аптека, отколкото като български кенеф!). Предлаганите от фирмата билети са три вида: бизнес класа, нормални билети и билети с намаление за студенти и сеньори. Чехите избягват да наричат по-рано родените с думите „възрастни” или „пенсионери”. Вероятно думичката „сеньор” им звучи по-неутрално, а освен това вероятно и гали ухото на въпросните по-рано родени индивиди.

НА ПЪТУВАЩИТЕ в автобуса са предоставени за четене най-популярните чешки всекидневници, имат възможност да ползват безплатен интернет за цялата страна, а скромният подарък от фирмата са бутилка минерална вода и вафла. Младата и красива стюардеса е „черешката” на пътуването. След кратък, но задушевен разговор (какво му остава друго на един „сеньор”?) разбирам, че тя следва в Бърно и през свободното си време изкарва средства за издръжката си.

ОСТАВА ВРЕМЕ И ЗА НАГАЗВАНЕ в дебрите на омразната ми аритметика, както и за някои еретични изводи. Като например: защо цената на автобусния билет от Троян до София (12 лв.) е по-висока, отколкото от Прага до Бърно, когато второто разстояние е по-голямо от първото? Според тарифата на чешката превозваческа фирма пътуването от Троян до София би трябвало да струва не повече от 9 лева. Да, ама не, както казваше един умен журналист (има и такива!). Как излиза сметката на чешката пътническа фирма при такава цена на билета и при толкова екстри? (Нямам предвид само стюардесата!). Ако към това се прибави и по-високата цена на бензина и нафтата в Чешката република, 4-5 пъти по-високите заплати на тукашните шофьори и сервизни работници, нещата стават направо фантастични и неразбираеми. За българина!

СЕДИ СИ БЪЛГАРСКИЯТ „СЕНЬОР” във великолепния и, както разбирате, финансово изгоден за пътуване чешки автобус и понеже аритметиката не е сред любимите му занимания, решава да го удари на размисли. И се пита: защо в тая наша България нещата някак са все с краката нагоре? А може би защото т.нар. български преход се оказва почти безкраен във времето, а т. нар. български капиталисти продължават да ни пробутват комунистически номера?! Защото по-голяма част от новата капиталистическа класа са бивши комунисти, а това, което те създават, най-точно може да се назове болшевишко-комсомолски капитализъм…

И СЕ СЕЩАМ ОЩЕ ЗА ДУМИТЕ на един мой троянски познат, който отдавна живее на Запад и когото срещнах това лято в Троян: „Приятелю, какво е станало в тая наша държава – лъжец до лъжец, крадец върху крадец! Докъде ще я докарате?”.

КОЙ ЗНАЕ!

Прага – Бърно, 25 септември 2009 г.

Кольо Петков

Предишни чешки бележки на Кольо Петков - виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |