Кольо Стоименов: Търсенето на троянския Гриша Ганчев продължава и в момента

Цар Футбол

* За Областната група ще ни стигнат 15 хил. лева, във В-група ще са ни нужни 70-80 хил. годишно * Мартин Кушев предлага да инвестира в троянския отбор, говори се за 200-300 бона собствени средства

Поводът за разговора ни с Николай (Кольо) Стоименов – отговорника за спорта в общинската администрация и име от най-славните години на славния някога футболен „Чавдар” (Троян) – е един единствен. Накратко – раздвижването напоследък и очертаващата се възможност Троян отново да има свой представителен мъжки отбор; или казано друго яче – проблесналата светлинка в непрогледния троянски футболен тунел.

(продължение)

- Нека сумираме казаното дотук.

- Футболното наследство, което получихме, бе много лошо, а Общината нямаше нито една щатна бройка, която да се занимава с футбола. Ако от „Олимпик” (Тетевен) са давали нещо, то е било съвсем оскъдно и недостатъчно. По времето на Николай Стойчев, последните две години, положението бе сходно – т.е. средствата не стигаха до никъде.

- Добре, Общината сега ще се ангажира, но няма ли да срещнете съпротива; някои ще кажат – криза, безработица, а те тръгнали да дават пари за футбола?

- Сумите, които ще бъдат дадени тази година за участието ни в Областната група са не повече от 15 хил. лева, като 7 хил. лв. кметът е обещал да издейства лично – не знам точно по какъв начин. Основно обаче средствата трябва да се набавят от хора, които желаят да помагат на футбола в нашия град. И ще използвам момента да призова всеки, който има желание да помогне за възраждането на „Чавдар”, но истински, реално, да заповяда – вратите са широко отворени.

- А колко ще струва цялата тази трансформация на клуба?

- Самата пререгистрация не е скъпа, 500-600 лв., големите разходи са за същинската футболна дейност. И искам да благодаря и поздравя хората, които, както се казва, ни помогнаха на първа ръка – „Калинел” и инж. Марин Радевски, „Димко 6” и Димчо Кюрекчиев, „Сима” и инж. Светослав Дочков, „Вектор” и инж. Минко Топалски, „Картранс” и Камен Ангелов-Кардаша, „Перфектстрой” и Петър Стоименов и Петко Пенков, специално „Общинска банка” – Троян и Валя Варчева. За споменатите три турнира тези хора първи се отзоваха; без тях щеше да е невъзможно да ги организираме. Оттук нататък вероятно ще разчитаме пак на тях, но очакваме и други помагачи.

- Но много хора са на мнение, че подобен начин на финансиране не е генерално решение – така ще се поддържа някакъв дребен аматьорски статут, но нищо повече. А за да стане голям отбор (да приемем, че Троян има потенциал за подобно нещо), трябва да се намери троянският Гриша Ганчев?

- Търсенето на троянския Гриша Ганчев продължава и в момента. Значи – ние имаме на разположение една година, в която трябва понякакъв начин да го „родим” този троянски Гриша Ганчев. Защото се надявам да станем първи в Областната група и догодина да играем квалификации за влизане във В-група; на този етап това е напълно осъществима мечта.

- Нека да очертаем по-конкретно пътя до В-група?

- Смятам да минем по „легалния” начин – участие в Областната група и спечелване на първо място. В тази група играят Тетевен, Априлци, Летница, Луковит, Ябланица, Орешак, няколко ловешки отбора – и няма да е никак лесно, но при добра организация и работа имаме сили да станем първи. Но пак повтярям – голямата ни задача през тази една година е да намерим генерален спонсор, нашия Гриша Ганчев.

- Какъв ресурс ще ни е нужен? Има ли някакъв задължителен финансов „ценз” за участие във В-група?

- За Областната група ще ни стигнат 15 хил. лв. А за участие във В-група наистина има финансови изисквания и сигурно ще трябва Общината да е гарант на отбора ни. По груби изчисления във В-група ще са ни нужни 70-80 хил. лв. годишно – за да бъде всичко както трябва, за да бъдем един стабилен отбор.

- Струва ми се, че и към клубната база има определени изисквания?

- Изискването е следното: да има нормални съблекални – две, за домакини и гости; нормален терен; и отборът да има формации във всичките възрастови групи – деца, юноши младша и юноши старша, които да участват в съответните регионални първенства. В момента сме във връзка с Румен Вълков, който е шеф на аматьорската лига (В-група) и член на Изпълкома на БФС, и той е обещал да помага. Първата крачка в тази посока вече бе направена – чрез г-н Вълков получихме 10 топки, безвъзмездно.

Нека кажем и какво направихме за материалната база. Първо – заехме се с терена, три пъти досега сме го валирали, косили, торили и напоявали, каквито са изискванията, и мисля че в момента състоянието на терена се доближава до някогашното, от добрите години на троянския футбол и стадион. Второ – започнахме благоустрояване около терена; надявам се след изграждането на подпорната стена, за което е спечелен проект, можем да помислим и за цялостно разчистване на трибуните и направата на един или два сектора, другото ще остане тревна площ, до по-добри времена. Трето – съблекалните; най-напред направихме ремонт на съблекалня „Гости” и след това започнахме ремонт на цялото футболно крило на сградата (бани, медицинска стая, сауна), беше сменена и дограмата, а ремонтът вече е към своя край.

- Помня, че преди няколко години, много тържествено и с личното присъствие на шефа на БФС Боби Михайлов, бе открито едно ново помощно игрище с изкуствена настилка. Но още тогава се чуха гласове, че новият обект е една недомислица?

- Личното ми мнение е, че това е пълна идиотщина. Направено е по най-бързия начин, без да се мисли в перспектива. И най-лошото е, че въпросното игрище развали, смали голямата площадка, върху която е изградено?! Съвсем друг е въпросът, ако беше реконструирана цялата голяма площадка – тогава щеше да е добре. Но по начинът, по който бе направено – не; това игрище трябваше да се изгради в някое училище, примерно в НУ „Св. св. Кирил и Методий”, или на някое друго обществено място. Сега игрището освен всичко друго е и почти неизползваемо. А отговорността носи предишното общинско ръководство.

- Ще се търсят ли и други варианти за възраждане на троянския футбол?

- Ще се търсят всякакви начини, стига да водят към набелязаната цел. Предстои среща между съгражданина ни Мартин Кушев, играещ в момента в Русия, и кмета Акимов, на която ще се обсъдят направените предложения от известния футболист и дали те са приемливи за Общината.

- Какво предлага Кушев?

- Да вложи някаква сума в отбора – сума от порядъка на 200-300 хил. лева собствени пари. Това е пресметнат риск, но в предложението има и сантименти към родния Троян, към клуба, в който е започнала футболната му кариера, желание да бъде полезен. Но това са само предварителни заявки, разговорът по същество предстои.

- Две думи за възловата фигура на треньора?

- Отборът ни ще се води от Венцислав Кепов – бивш добър играч, бивш треньор в „Литекс” и в Тетевен, има валиден треньорски лиценз. Наблюдавам го и лично аз съм много доволен от неговата работа. Но пък стои големият въпрос за заплащането на треньора, което още не е регламентирано (междувременно президентът на „Чавдар 2006” Николай Стойчев заяви пред Т21, че той ще осигури треньорското възнаграждение – бел. Г.М.).

- За накрая остовихме най-важния въпрос – има ли Троян играчи, които могат да се представят на ниво във В-група, че и по-нагоре?

- Определено – да. Но нека не подценяваме В-група – това е бившата професионална Б-група; тук са силни тимове като „Академик” (Свищов) и „Локомотив” (Горна Оряховица), играли и в А-група, „Бдин” (Видин), „Локомотив” (Дряново), Никопол, Трявна, Елена, белоградчик и др.

- Добре – влизаме във В-група, но ще издържим ли, говоря за човешки ресурси?

- Смея да твърдя, че имаме талантливи футболисти, които могат да се справят на ниво във В-група, без да се налага да привличаме наемници от други места. Моето мнение е такова и искрено се надявам да не съм се излъгал в преценките си.

Интервю на Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |