Момичето, което вижда чадърите като ореоли

* Стела: „За мен няма значение къде съм – дали в Троян, Балканец или Търново, аз си работя своето… Вълнуващо е някой да се
 прекръсти на твоите работи”

Стела Василева
Интервю

Стела Василева е възпитаничка на троянското СХУПИ „Проф. Венко Колев”, а миналата година завършва Иконография във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Докато е студентка, през ваканциите, участва в реставрацията на стенописите в троянската църква. В момента довършва изографисването на новия параклис в село Балканец. Участник е в реализацията на амбициозния и уникален за Балканите проект Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов”.

СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ във Велико Търново, в подножието на крепостта Царевец, ще отвори врати един уникален за България и Балканите музей. Той ще представя по изключително атрактивен начин живота в старопрестолния град в периода 12.-13. век. Посетителите ще могат да влязат в жилище на болярин и на обикновен гражданин, в различни занаятчийски работилници, в тронна зала, параклис, скрипторий (място за преписване на книги). Сред възстановките на сцени от средновековната история, бит и култура ще бъдат разположени 28 фигури, изработени в естествена големина от гипс, силикони и полиестерна смола - толкова реалистични, че съперничат на тези в знаменития лондонски Музей на мадам Тюсо.

Сцената с пленяването на Балдуин Фландърски в "Царевград Търнов"
ТАКА В ЕКСПОЗИЦИЯТА ще оживеят славните владетели от Второто българско царство цар Калоян и цар Иван Асен II, царица Ирина Комнина, плененият рицар Балдуин Фландърски, папският кардинал Лъв, знатни боляри, патриарси, войни и монаси, майстори занаятчии. Мултимедийна зала и възможност за обличане на различни костюми от епохата ще допълват атракциите, предлагани на туристите. Проектът на стойност около 1 милион лева е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”, а възложител е Община Велико Търново. Инициаторите считат, че „Царевград Търнов” може да превърне старата столица в една от водещите туристически дестинации в Европа.

Стела работи по иконописите в "Царевград Търнов"
В ЕКИПА, работил по амбициозния проект, има двама троянци. Стенописите са били поверени на художника Иван Хаджийски, който пък привлякъл за помощник младата Стела Василева. Сроковете са били по нашенски кратки, работата – много. Само за диорамата зад сцената с пленяването на Балдуин (диорама - умален макет на реално съществуваща местност, исторически момент или сцена; такава техника е използвана в Плевенската панорама) е трябвало да бъдат нарисувани около 100 коня и над 150 човешки фигури.

ИЗПИСВАНЕТО НА ПАРАКЛИСА пък изцяло е било поверено на Стела. Помощник за заготовките е бил още един троянец – Михаил Енчевски. Работата на стенописците, изрисували площ от около 120 квадратни метра, е траяла два месеца, по 12-14 часа дневно, без почивен ден, на прожектори, докато наоколо вършели своето и строителните работници.

*****

Красива и талантлива
- Кога разбра, че рисуването е твоят начин да се изразяваш?
- Може би преди 12 години, когато бях в 7. клас и трябваше да реша в кое училище да продължа. А когато в 12. клас в СХУПИ рисувахме позиращ модел с чадър, един съученик ми каза: „Всеки път твоят чадър става като ореол, трябва да учиш иконопис”. Това е просто една забавна история, но сигурно няма нищо случайно.

- Сега продължаваш ли да виждаш ореоли от светлина? Къде?
- В рисуването. Там аз изразявам своята емоция. Не мога да си представя живота без рисуване.

- Ти се занимаваш с иконопис, стенопис, мозайка. Не те ли ограничава езикът на иконописния канон?
- В иконописта има и живопис, не е само канон.

- А защо те вълнува мозайката?
- Защото е по-трудно и много интересно – чак накрая виждаш какъв е резултатът. Нужно е много търпение.

Момент от работата по проекта "Царевград Търнов"
- Не те ли ощетява тази отдаденост на изкуството, не ти ли отнема нещо от реалния свят?
- Аз общувам с много хора, които се занимават с рисуване.

- Според твоя опит има ли сред младите достатъчно на брой талантливи и духовни хора?
- Има, но някои много бързо се отказват. А всичко се развива с много работа и търпение.

- А на кои хора дължиш най-много за развитието си като художник?
- На Иван Хаджийски и Борис Борисов и моите преподаватели. Когато Иван ми се обади, не ми беше нужно да размишлявам – след един час бях в Търново и още същия ден започнах работа. От скелето в параклиса в Балканец – на скелето в Търново. Чудесно е веднага след университета да попаднеш в такъв проект. За тия 2 месеца, в разговори и работа, научих много. Не съм си и мечтала даже, че ще ми се случи. Имах голям късмет.

- Не е ли много отговорно да рисуваш български владетели и светци? Не изпитваше ли понякога страх?
- Всеки път пред белите стени изпитваш страх. Но това е едно вълнуващо предизвикателство.

- А от тук нататък? След като този толкова интензивен период вече е приключил,  няма ли да има стрес?
- Няма време за стрес. Тук ме чакаше още работа – по иконостаса в Балканец. Имам и следващо предложение.

- А как се чувстваш в Троян? Днес тук на младите им е тясно, скучно, безперспективно.
- Чувствам се добре. За мен няма значение къде съм – дали в Троян, Балканец или Търново, аз си работя своето. Много пътувам заради работата си и не мога да си представя, че ще се задържа задълго на едно място.

Средновековен иконописец, възстановка в "Царевград Търнов"
- Доколко важно е за теб мнението на публиката?
- Аз виждам работата си през очите на хората. Ако я харесват, значи е добра. Правя го, за да остане за тях. Хубаво е да оставяш нещо след себе си. Вълнуващо е някой да се прекръсти на твоите работи.

- Мислиш ли, че трябва в училище да се въведе задължително изучаване на религия под някаква форма?
- Не, всеки си намира своя път към вярата. Моят беше през иконописта.

- Ще издадеш ли някои тайни от твоя занаят?
- В иконописта се тръгва от тъмните тонове и постепенно се вади светлината. Очите на светеца трябва така да се изрисуват, че винаги да гледат към тебе.

- А в живота как да вървим от тъмното към светлината?
- Всеки трябва да разбере за себе си. Аз съм открила кое ме прави щастлива.

Стенописи на Стела
- Ако очите на светеца гледат към човека и той се помоли искрено, но все пак молитвата му не бъде чута?
- Трябва да помисли къде е сбъркал.

- Къде из Троянско би завела свои гости?
- Може би да покажа това, което съм работила.

- А къде по света най-много би искала да отидеш?
- В Италия, където са най-хубавите мозайки.

- Ако можеше да избираш, в кой век би живяла?
- Живях два месеца в Средновековието и се чувствах добре.

*****

За нея

Ето какво ни казаха за младата художничка Иван Хаджийски и търновският скулптор Борис Борисов, който е автор и водещ изпълнител на концепцията за новия музей.

ИВАН ХАДЖИЙСКИ: „Поканих в проекта Стела, защото бях чувал за работата й, но и аз, и Борис (Борисов) бяхме изненадани от нейното себеотдаване. При нея не са важни парите, тя работи, защото иска да стане добра. Винаги ще има и такива отдадени хора и трябва да им се подава ръка. Стела е свободен човек, има си свой свят и чрез него умее да защитава свободата си. Много й е дал Господ. А е много скромна – когато, докато работехме, дойде екип на „Нешънъл Джиографик”, тя направо се скри някъде.”

 БОРИС БОРИСОВ: „Стела е страшно упорита, има много хъс за рисуване и, разбира се, талант. С такива хора се върши работа. А що се отнася до проекта като цяло – доволен съм от резултата, даже не очаквах, че ще има толкова голям интерес към направеното. И, да – троянците в нашия екип работиха много сериозно и творчески.”



Интервю на Нели Генкова-Маринова

Начало

11 коментара:

Анонимен каза...

Коментарът на авторката на една от снимките може би казва всичко: Красива и талантлива ! Дай Боже , такова дете на всеки троянец!

Анонимен каза...

Браво Стела!!!!Вярно е,че си талантлива и красива,бих добавила и трудолюбива!!!!Успех в начинанията ти и много любов!!!

Анонимен каза...

Красавица !

Анонимен каза...

Браво, Стела. Запази чара и таланта си! Наслаждавай се на това, което обичаш и правиш. Ето един силен пример за това, че човек, когато прави онова, което харесва, няма нито един работен ден. Още веднъж "Браво" - с пожелание за здраве и дълъг и вълнуващ творчески и личен живот!

Анонимен каза...

Браво, момиче! Красива! Талантлива! И работлива! И троянка! Браво! :)

Анонимен каза...

Браво и от мен и дано не се включи някой олигофрен и прекъсне това хубаво дело. Още веднаж - бравонамомичето !

Анонимен каза...

Браво и на Нели Генкова-Маринова за чудесния материал!

Анонимен каза...

Е ти вече го направи номер 6...

Анонимен каза...

Браво Стела! Ти си трудолюбиво, кадърно и красиво момиче. Бъди все така амбициозна! Труди се и постигаи много, много успехи! Желая ти щастие, късмет, крапко здраве и много, много радост и успехи във всяко едно творе начинание. Бъди първа навсякъзе!

Тереза Маджарова каза...

Гордея се, че те познавам! Трябва да има повече такива хора, като теб, Стела!

Анонимен каза...

Евала!!!
На това аз казвам човек с главно Ч ... талантлив,упорит и го прави с кеф,а не да чака от немай къде си да и предложат някаква голяма заплата и да си кръстосва краката само.Радвам се че е Троян има такъв УНИКАТ като Стела!Поклон пред това което правиш :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |