Иван Семерджиев: Всеки клиент може да разчита на индивидуални решения

* „Днешната ситуация е трудна както за гражданите, така и за банките, които понасят големи загуби”, признава шефът на „Алианц Банк България” – Бизнес център Троян * „Банката ще продължи да поддържа атрактивни условия по депозитни и кредитни продукти”

Поводът за разговора ни с Иван Семерджиев, директор на „Алианц Банк България” - Бизнес център Троян, е финансово-икономическата криза и отражението й у нас, в частност в Троян. Още – механизмите, чрез които Алианц Банк се противопоставя на кризата и антикризисните „екстри”, които предлага на клиентите си. Г-н Семерджиев е на 47 г., троянец, завършил е „Електронна техника” в Техническия университет (София) и „Банков мениджмънт” в Стопанската академия (Свищов). В банковата система е на работа от 1994 г., а от 6 години ръководи троянската структура на „Алианц Банк България”.

- Г-н Семерджиев, Алианц Банк е изключително силна и авторитетна финансова институция – както у нас, така и в европейски и световен план. И все пак – криза е, а тя засегна особено остро именно финансовата система. Как се отрази кризата на „Алианц Банк България”?

- Повечето финансови организации или производствени компании не останаха незасегната от световната финансова криза. „Алианц Банк България” също търпи известни трудности. За щастие, поради по-консервативната политика на банката при отпускане на кредити, сега при нас влошаването на кредитния портфейл като необслужвани кредити е под средното за банковата система. За да компенсира някои негативи от кризата, банката разработва нови продукти и пакети от продукти – целта е да улесни максимално клиентите и да им предложи условия, отговарящи на настоящите потребности.

- Много хора и фирми смятат, че банките са твърде неотстъпчиви в днешната тежка ситуация. Вярно ли е? Как подхождате към длъжниците и предлагате ли някакви облекчени варианти за изплащане на проблемните кредити?

- Днешната ситуация е трудна както за гражданите, така и за банките, които понасят големи загуби. „Алианц Банк България” предлага различни варианти за облекчаване на клиентите с проблемни кредити. Някои от мерките са: удължаване на срока на кредита, за да намалеят месечните вноски или гратисен период, в който се плащат само лихвите по кредита.

- Какви са резултатите на „Алианц Банк България” за изтеклата 2009 г. и как стои нашият троянски клон в национален план?

- Банката приключи 2009 г. с положителен финансов резултат. Бизнес център Троян успява, макар и по-трудно от преди, да поддържа нивото на привлечените средства. Стараем се да предоставяме много добро обслужване на клиентите си, да им показваме, че заслужаваме тяхното доверие въпреки нелеката за всички ситуация. През 2009 г. изключително успешен и популярен сред клиентите бе новият депозит „Три напред”, който съчетава добра доходност и свобода за използване на средствата – възможност за теглене в края на всеки лихвен период. Ипотечните кредити на банката традиционно са с едни от добрите и балансирани условия на банковия ни пазар. Много нови продукти и услуги бяха внедрени в интернет банкирането, което е най-динамично развиващият се канал за продажба на банкови продукти и безспорно най-удобният и пестящ време на клиента канал за обслужване. За първи път в страната е създаден спестовен продукт – „Онлайн спестовна сметка”, който се управлява само и единствено през интернет, без посещение в офиса. Алианц Банк е една от двете банки у нас, която стартира пилотен проект за плащане през мобилен телефон – модерна и много удобна услуга за потребителите.

- Какви са новите услуги и продукти, които ще предложите на клиентите си през тази година? Подготвила ли е „Алианц Банк България” някакви специални антикризисни „екстри”?

- Банката ще продължи да поддържа атрактивни условия по депозитни и кредитни продукти, които отговарят най-точно на нуждите на клиентите. Като част от голяма финансова група банката планира предлагането на нови банково-застрахователни продукти, които ще затвърдят позицията на Алианц като финансов лидер в предлагането на пълен набор от финансови услуги – банкови, застрахователни и осигурителни. При дебитните и кредитните карти клиентите могат да очакват нови промоции с награди, както и „cash back” – връщане на определен процент от похарчената сума обратно по сметката на клиента. Предстои пазарно да стартира услугата банкиране през мобилен телефон в страната – през март 2010 г. Ще се увеличи броят на услугите, предлагани през интернет – ще стартира продажба на застраховки на Алианц, както и плащане на комунални услуги.

- Няма да е пресилено да кажем, че през последната година градът ни претърпя сериозен икономически трус – фалираха няколко големи предприятия, безработицата скочи двойно (от 4,5% на над 9,5%), покупателната способност пада, а задлъжнялостта расте. Как виждате мястото на банките и конкретно на „Алиац Банк България” – клон Троян за излизане от това положение?

- Безспорно по-високата безработица, намалената покупателна способност и увеличаването на задлъжнялостта оказаха влияние върху търсенето на кредити както в сегмента за граждани, така и при фирмите. Въпреки това ние ще продължаваме да кредитираме и да подкрепяме нашите клиенти. „Алианц Банк България” и през 2010 г. ще усвои нови кредитни линии от Европейската банка за възстановяване и развитие и Българската банка за развитие. Тези кредитни линии ще бъдат изцяло в подкрепа на българския бизнес. И през тази година „Алианц Банк България” ще продължи да предлага ефективни мерки, за да преодолеем заедно настоящата ситуация. Всеки клиент може да разчита на индивидуални решения за излизане от затрудненията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |